S touto funkciou prišli aj hodinky Huawei Watch GT 5.

Smart hodinky je možné rozdeliť do dvoch základných kategórií. Na jednej strane sú Apple Watch a hodinky so systémom Wear OS, ktoré ponúkajú najlepšie funkcie na prepojenie so smartfónom a najlepšiu podporu inteligentných funkcií a aplikácií tretích strán. Ich nevýhodou je krátka výdrž batérie, ktorá je obvykle na úrovni 1 až 3 dní.

Na druhej strane sú smart hodinky s dlhou výdržou batérie na úrovni 2 týždňov a viac. Tieto modely majú menej výkonný hardvér a neponúkajú také pokročilé inteligentné funkcie, resp. funkcie na prepojenie so smartfónom. Do tohto segmentu patria hodinky značky Amazfit, Huawei Watch GT a mnohé športové hodinky značiek Garmin, Suunto, Polar, COROS a ďalšie.

Počas niekoľkoročného testovania smart hodiniek som sa často stretol s názorom od viacerých používateľov, ktorí by chceli hodinky s dlhou výdržou batérie, avšak zároveň by chceli mať zabudovanú klávesnicu, aby mohli odpisovať na správy, ktoré sa zrkadlia z telefónu. Táto funkcia bola doteraz výsadou hodiniek Apple Watch a modelov so systémom Wear OS, avšak situácia sa začína postupne meniť.

Zabudovaná klávesnica v systéme Zepp OS 4Zdroj: Amazfit
Zabudovaná klávesnica v systéme Zepp OS 4

Klávesnicu dostanú hodinky so Zepp OS 4

Zabudovanú klávesnicu už dnes ponúkajú hodinky Huawei Watch GT 5 a GT 5 Pro. V týchto dňoch sa k nim začnú postupne pridávať aj hodinky značky Amazfit, ktoré využívajú operačný systém Zepp OS 4. V prvej várke to bude Amazfit Balance. V budúcnosti však Zepp OS 4 s klávesnicou dostanú aj hodinky Amazfit Active, Amazfit Cheetah (Round, Square aj Pro), Amazfit Falcon a Amazfit T-Rex Ultra a Amazfit T-Rex 3.

Aktualizácia systému so zabudovanou klávesnicou by mala byť do konca septembra dostupná pre hodinky Amazfit Balance. Počas ďalších týždňov a mesiacov bude postupne prichádzať aj do ďalších hodiniek so systémom Zepp OS 4. V priebehu októbra ju dostanú aj najnovšie hodinky značky, model Amazfit T-Rex 3.

Zabudovaná klávesnica umožní odpisovať na správy, ktoré dostanete do komunikačných aplikácií v telefóne, priamo cez hodinky. Pre niektoré jazyky bude dostupná aj funkcia diktovania. Odpovedať na správy budete môcť v prípade, že máte hodinky spárované s Android telefónom.

V prípade spárovania s iPhonom nie je reagovanie na správy možné, keďže to Apple obmedzuje. Amazfit však vymyslel spôsob, ako to obísť. Za mňa ide o komplikované riešenie, ktoré vyžaduje použitie dvoch riešení tretej strany (Beeper a Matrix). Pokiaľ však patríte medzi technicky zdatnejších používateľov a chcete sa s tým pohrať, pozrite si toto video s návodom, ktoré popisuje celý postup.

Zdroj: Amazfit (1, 2)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit