Nová funkcia príde so systémom watchOS 11.

Apple začiatkom júna oznámil operačný systém watchOS 11, ktorý bude od konca septembra dostupný vo forme aktualizácie pre hodinky Apple Watch Series 6 a novšieApple Watch SE 2. generácie a Apple Watch Ultra (1. aj 2. generácie).

Tento operačný systém aktuálne testujem v beta verzii, takže som mal možnosť vyskúšať niektoré z noviniek, o ktorých som písal v prehľadovom článku TU. Jedným z hlavných zlepšení je podpora pre natívne offline mapy v aplikácii Apple Mapy. Táto funkcia prišla pred rokom do iPhonov, s príchodom watchOS 11 sa jej dočkajú aj používatelia hodiniek Apple Watch.

Sťahovanie offline máp do Apple Watch

Sťahovanie offline máp do hodiniek funguje rovnakým spôsobom ako do iPhonu. Na iPhone otvoríte aplikáciu Apple Mapy, ťuknete na ikonu vášho profilu a z ponuky vyberiete položku Offline mapy. Po ťuknutí na Stiahnuť novú mapu si môžete zvoliť lokalitu, resp. jej časť, ktorú si chcete stiahnuť.

S príchodom operačných systémov iOS 18 a watchOS 11 pribudne nová položka a síce, že offline mapy vo vašom iPhone budete môcť synchronizovať s Apple Watch. Znamená to, že mapy, ktoré sa vám stiahnu do telefónu, sa automaticky stiahnu aj do hodiniek.

Sťahovanie offline máp do Apple Watch v systéme watchOS 11Zdroj: TOUCHIT
Sťahovanie offline máp do Apple Watch v systéme watchOS 11

Nová funkcia na vytvorenie navigačnej trasy

Ďalším spôsobom, ako si stiahnuť offline mapu do Apple Watch, bude vytvorenie trasy, po ktorej vás budú Apple Watch navigovať. Treba ťuknúť na položku Knižnica > Trasy a vytvoriť si novú trasu ťukaním na jednotlivé body na mape. Trasu si následne môžete uložiť a stiahnuť do iPhonu aj Apple Watch. V rámci tohto úkonu sa stiahne aj offline mapa pre daný segment mapy.

Bohužiaľ, Apple Mapy zatiaľ nepodporujú import trás vo formáte .gpx, čo je veľa škoda. Takisto neponúkajú pokročilejšie nástroje pri tvorbe trasy, ktoré by celý proces zjednodušili. Bez ohľadu na to, podpora pre natívne offline mapy je užitočná novinka. Ocenia ju najmä používatelia, ktorí nemajú v Apple Watch aktivovanú eSIM kartu s prístupom do internetu.

Alternatívou k natívnym offline mapám cez aplikáciu Apple Mapy sú riešenia tretích strán – offline mapy cez aplikáciu WorkOutDoors za jednorazový poplatok alebo aplikácia Goose Maps s mesačným/ročným predplatným.

Vytvorenie trasy pre Apple Watch v systéme watchOS 11Zdroj: TOUCHIT
Vytvorenie trasy pre Apple Watch v systéme watchOS 11

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit