Veľké rozmery, nízka hmotnosť a najlepšia výdrž batérie.

Garmin oficiálne predstavil trojicu nových outdoorových hodiniek. Najväčšiu pozornosť púta model Fénix 8, ktorý je najnovšou generáciou vlajkovej lode. Fénix je dlhodobo považovaný za synonymum hodiniek tejto značky, takže je logické, že práve tejto sérii je venovaná najväčšia pozornosť. Spoločne s novými Fénixmi boli predstavené aj hodinky Enduro 3 a Fénix E.

A práve model Enduro 3 môže byť pre určitú skupinu používateľov najzaujímavejšou novinkou. Dôvod je ten, že Fénix 8 prináša zlepšenie najmä z hľadiska zabudovaného mikrofónu a reproduktora, takže ponúka Bluetooth telefonovanie z pripojeného telefónu a využívanie ďalších smart funkcií, ako je asistent v telefóne a nový hlasový Garmin asistent priamo v hodinkách. Ďalším zlepšením je zdokonalená odolnosť, ktorá garantuje potápanie až do hĺbky 40 metrov.

Garmin týmito zlepšeniami reaguje na požiadavky používateľov, ktorí chcú telefonovanie v hodinkách a zároveň sa chce smart funkciami priblížiť priamej konkurencii, ktorou sú najmä Apple Watch (z hľadiska inteligentných funkcií). Lenže, nie všetci používatelia potrebujú telefonovať cez hodinky a práve pre nich môžu byť atraktívnejšou voľbou hodinky Enduro 3.

Garmin Enduro 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 Sapphire Solar 51 mm a Garmin Enduro 3

Veľké a ľahké

Enduro 3 sú dostupné iba v jednej veľkosti s priemerom 51 mm. Vo výbave majú 1,4-palcový transflexný MIP displej s rozlíšením 280 × 280 pixelov. Chráni ho zafírové sklíčko s vrstvou na solárne nabíjanie. Rám hodiniek je z titánu, zvyšok konštrukcie je z polyméru. V porovnaní s hodinkami Fénix 8 chýba kovový pliešok na spodnej strane, kde sa nachádzajú senzory.

Na druhej strane, aj vďaka tomu majú hodinky Enduro 3 hmotnosť iba 63 gramov s nylonovým remienkom, resp. 57 gramov bez remienku. Pre porovnanie, Fénix 8 Sapphire Solar v 51 mm veľkosti majú hmotnosť 95 gramov, resp. 67 gramov bez remienka.

Enduro 3 prinášajú všetky nové funkcie, ktoré dostali aj Fénix 8, s výnimkou už spomenutého Bluetooth telefonovania a lepšej odolnosti na ponáranie. Znamená to, že aj Enduro 3 majú vynovené používateľské rozhranie, novú funkciu na generovanie silových tréningových plánov a zlepšené navigačné funkcie. Tie odnavigujú tam aj späť na základe zadaných parametrov, pričom dokážu v reálnom čase automaticky prepočítať trasu, ak by ste sa odklonili od naplánovanej trasy.

Garmin Enduro 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 Sapphire Solar 51 mm a Garmin Enduro 3

Lepšie solárne nabíjanie ako Fénix 8

Enduro 3 takisto ponúkajú najlepšiu výdrž batérie, ktorá dosahuje v režime bežného nosenia až 36 dní, resp. až 90 dní, pokiaľ využijete potenciál solárneho nabíjania (znamená to vystaviť hodinky aspoň 3 hodiny denne slnečnému svetlu so silou 50 000 luxov). V režime záznamu GPS je výdrž až 120 hodín, resp. až 320 hodín so solárnym nabíjaním.

Enduro 3 sú už v predaji za cenu 899 eur. Je to o 300 eur nižšia cena v porovnaní s hodinkami Fénix 8 Sapphire Solar v 51 mm veľkosti. Obe hodinky si môžete pozrieť aj v našom videu:

Garmin Enduro 3 vs. Fénix 8 Sapphire Solar 51 mm

ModelEnduro 3Fénix 8 Sapphire Solar 51 mm
Veľkosť51 mm51 mm
Ochranné sklíčkoZafírové sklíčkoZafírové sklíčko
Rám hodiniekTitánTitán
Displej1,4″, MIP, 280 × 280 px1,4″, MIP, 280 × 280 px
Hmotnosť s remienkom63 g95 g
Výdrž batérie – bežné používanieaž 36 dní / až 90 dní so solárnym nabíjanímaž 30 dní / až 48 dní so solárnym nabíjaním
Výdrž batérie – GPSaž 120 hodín / až 320 hodín so solárnym nabíjanímaž 95 hodín / až 149 hodín so solárnym nabíjaním
Odolnosť voči vode10 ATM10 ATM + potápanie do 40 metrov (EN13319)
Mikrofón a reproduktorNieÁno
Úložisko32 GB32 GB
KonektivitaBluetooth, ANT+, Wi-FiBluetooth, ANT+, Wi-Fi
Senzor tepu a GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPS
Cena899 eur1199 eur

Galéria a porovnanie hodiniek Garmin Fénix 8 Sapphire Solar 51 mm a Garmin Enduro 3

Zdroj: Garmin, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit