Prečo vlastne existujú?

Garmin tento týždeň (27. augusta 2024) predstavil veľkú nádielku nových outdoorových hodiniek. Najväčšiu pozornosť pútajú Garmin Fénix 8, čo je nová generácia vlajkovej lode. Okrem nich boli oznámené aj hodinky Garmin Enduro 3, ktoré môžu byť pre určitú skupinu používateľov atraktívnejšou voľbou ako nové Fénix 8. Dôvody som zosumarizoval v samostatnom článku TU.

Poslednou novinkou, ktorej nevenoval väčšiu pozornosť ani samotný Garmin a bola predstavená v tichosti, sú hodinky Garmin Fénix E. Ide o cenovo dostupnejší model, ktorý ponúka základnú výbavu. Problém týchto hodiniek spočíva najmä v tom, že nedávajú veľký zmysel, pokiaľ sú v predaji aj staršie hodinky Epix 2 a Epix Pro (Gen 2), ktoré bolo možné v posledných mesiacoch viackrát kúpiť v zľave alebo za nižšiu cenu.

Dôvod, prečo porovnávam model Fénix E s hodinkami Epix 2, je ten, že Fénix E sú dostupné iba vo veľkosti 47 mm s 1,3-palcovým AMOLED displejom a rozlíšením 416 × 416 pixelov. Vo výbave sa zároveň nachádza starší senzor tepu (Garmin Elevate 4. generácie), ktorý nájdete aj v hodinkách Epix 2. Pripomínam, že ich zlepšená verzia, hodinky Epix Pro Gen 2, je dostupná už v troch veľkostiach a so senzorom tepu 5. generácie.

Fénix E je k dispozícii iba v jednej verzii s oceľovým rámom a ochranným sklíčkom Gorilla Glass. Titánová verzia so zafírovým sklíčkom k dispozícii nie je. Keď si k tomu pripočítame cenu 799 eur, je zrejmé, že tieto hodinky nedávajú aktuálne veľký zmysel. V prípadnej zľave sa to však môže zmeniť.

Garmin Fénix EZdroj: Garmin
Garmin Fénix E

Aký je rozdiel medzi Fénix E a Epix 2?

Fénix E sú v podstate prezlečenou verziou hodiniek Epix 2 (oceľová verzia). Majú totožný hardvér, čo sa týka displeja, materiálov, senzora tepu a bohužiaľ aj jednopásmového GPS. Rovnaké je tiež 16 GB úložisko. Ak medzi hodinkami existuje nejaký rozdiel z hľadiska hardvéru, napríklad výkonnejší procesor v hodinkách Fénix E, tak Garmin o tom neinformuje.

Hlavný rozdiel medzi hodinkami Fénix E a Epix 2 spočíva v tom, že Fénix E prichádzajú na trh s novými softvérovými zlepšeniami z hodiniek Fénix 8 a Enduro 3. Ide o vynovené používateľské rozhranie, ktoré môže byť atraktívnejšie a zrozumiteľnejšie najmä pre nových používateľov.

Novinkou sú aj nové silové tréningové plány, ktoré vám navrhne funkcia Garmin Coach, a zlepšené navigačné funkcie v prípade, že sa rozhodnete zísť z naplánovanej trasy. Na začiatku tréningu stačí zadať požadovanú vzdialenosť a dĺžku jeho trvania. Hodinky vás odnavigujú tam aj späť, pričom dokážu v reálnom čase automaticky prepočítať trasu, ak by ste sa odklonili od naplánovanej trasy.

Hodinky Epix 2 a ani iné staršie hodinky od Garminu tieto funkcie vraj nedostanú. Tvrdí to DC Rainmaker s odvolaním sa na vyjadrenie z centrály Garminu: „Nové funkcie a zlepšenia rozhrania nebudú dostupné pre staršie hodinky. Využívajú úplne novú architektúru kódu, ktorá nie je kompatibilná s predchádzajúcimi zariadeniami.“

Garmin Fénix EZdroj: Garmin
Garmin Fénix E

S platbami a offline mapami aj hudbou, ale bez telefonovania

Ignorujúc nové softvérové zlepšenia, Fénix E majú totožné zdravotné, športové a tréningové funkcie ako hodinky Epix 2. Znamená to, že ponúkajú aj platby cez Garmin Pay a 16 GB úložisko, do ktorého si môžete uložiť offline mapy aj offline hudbu. Bluetooth telefonovanie, čo je hlavné zlepšenie nových Garmin Fénix 8, však hodinky Fénix E neponúkajú.

Výdrž batérie dosahuje až 16 dní bežného nosenia, resp. až 6 dní v režime always-on displeja. Výdrž v prípade záznamu GPS dosahuje až 42 hodín, resp. 30 hodín v always-on režime. Hodinky nemajú zabudované LED svetlo.

Garmin Fénix E nie sú zlé hodinky. Avšak, ak beriem do úvahy ich cenu, 799 eur, je to pomerne vysoko nastavená cenovka vzhľadom na to, čo ponúkajú. Nižšia cena by im svedčila viac.

Ak vás hodinky Fénix 8 neoslovili, resp. hľadáte lacnejší model s AMOLED displejom, odporúčam sa popozerať, či nezoženiete za lepšiu cenu hodinky Epix Pro (Gen 2) a/alebo Epix 2. Ak áno, kúpte si ich – dvojnásobne, ak zoženiete za lepšiu cenu model Epix Pro (Gen 2), ktorý je hardvérovo lepšie vybavený ako Fénix E.

Garmin Fénix EZdroj: Garmin
Garmin Fénix E

Garmin Fénix E vs. Epix 2 vs. Epix Pro (Gen 2) 47 mm

ModelFénix EEpix 2Epix Pro (Gen 2) 47 mm
Ochranné sklíčkoCorning Gorilla GlassCorning Gorilla Glass alebo zafírové sklíčko v prípade verzie SapphireCorning Gorilla Glass alebo zafírové sklíčko v prípade verzie Sapphire
Rám hodiniekOceľOceľ alebo titán v prípade verzie SapphireOceľ alebo titán v prípade verzie Sapphire
Displej1,3″, AMOLED, 416 × 416 px1,3″, AMOLED, 416 × 416 px1,3″, AMOLED, 416 × 416 px
Hmotnosť s remienkom76 g76 g / 70 g v prípade verzie Sapphire78 g / 70 g (Sapphire)
Výdrž batérie – bežné používanieaž 16 dní / až 6 dní always-onaž 16 dní / až 6 dní always-onaž 16 dní / až 6 dní always-on
Výdrž batérie – GPSaž 42 hodín / až 30 hodín always-onaž 42 hodín / až 30 hodín always-onaž 42 hodín / až 30 hodín always-on
Odolnosť voči vode10 ATM10 ATM10 ATM
Úložisko16 GB16 GB / 32 GB v prípade verzie Sapphire32 GB
KonektivitaBluetooth, ANT+, Wi-FiBluetooth, ANT+, Wi-FiBluetooth, ANT+, Wi-Fi
Senzor tepuElevate 4. generácieElevate 4. generácieElevate 5. generácie
GPSjednopásmové GPSjednopásmové GPS / dvojpásmové GPS v prípade verzie Sapphiredvojpásmové GPS
Zabudované LED svetlonienieáno
Bluetooth telefonovanienienienie
Nové UI + silové tréningové plányánonienie
Cena799 eurpozrite aktuálnu ponuku obchodovpozrite aktuálnu ponuku obchodov

Zdroj: Garmin, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit