Apple vynoví všetky série svojich smart hodiniek.

Už 9. septembra 2024 oficiálne spoznáme novú generáciu produktov od Applu. Okrem smartfónov iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budú predstavené aj nové smart hodinky Apple Watch. Podľa dostupných informácií by sme sa mali dočkať nových generácií všetkých sérií. Apple teda predstaví Apple Watch Series 10 (alebo Apple Watch X?), Apple Watch Ultra 3 a Apple Watch SE 3.

V tomto článku zosumarizujem všetky kľúčové zlepšenia a novinky, ktoré by mala nová generácia priniesť.

Apple Watch Series 10

Štandardné Apple Watch prinesú najzaujímavejšie medzigeneračné zlepšenia. Je prakticky isté, že hodinky ponúknu vynovený dizajn, vďaka ktorému budú citeľne tenšie a zároveň budú mať väčší displej. Najnovšie to potvrdil aj Mark Gurman z Bloombergu.

Portál 9to5mac odhaduje, že Apple Watch Series 10 budú dostupné vo veľkostiach 44 mm a 48 mm, pričom ponúknu displeje o veľkosti dnešných Apple Watch 45 mm, resp. Apple Watch Ultra. Novinkou by mala byť aj titánová verzia, ktorá nahradí drahší oceľový model. Lacnejší model by mal mať hliníkové šasi.

Gurman tiež uvádza, že tohtoročné Apple Watch dostanú aj novú zdravotnú funkciu a budú vedieť identifikovať príznaky spánkového apnoe. Spánkové apnoe sa považuje za bežnú, ale závažnú zdravotnú poruchu. Spôsobuje, že človek počas spánku prestáva dýchať, čo môže mať za následok poruchy prívodu kyslíka, nižšiu kvalitu spánku a ďalšie zdravotné komplikácie, ako je hypertenzia, srdcové poruchy, mŕtvica alebo kognitívne poruchy.

S touto funkciou nedávno prišli aj hodinky Samsung Galaxy Watch Ultra a Galaxy Watch7. V prípade Apple Watch je možné, že nová funkcia nebude dostupná hneď pri ich uvedení do predaja, ale príde neskôr vo forme aktualizácie.

Apple Watch Series 9Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch Series 9

Nový senzor tepu a zlepšená odolnosť voči vode

Portál 9to5mac tvrdí, že analýzu spánkového apnoe umožní nový senzor tepu, ktorý okrem novej funkcie prinesie aj presnejšie meranie ostatných veličín. Okrem toho by sa mal zmeniť aj spôsob, ako hodinky vyhodnocujú niektoré dáta. Výpočty fibrilácie predsiení doteraz prebiehali priamo v hodinkách. Po novom by ich mala analyzovať aplikácia Zdravie v iPhone, možnože aj za pomoci umelej inteligencie.

V súvislosti s novými Apple Watch sa dlhodobo špekulovalo o novej funkcii na rozpoznanie vysokého krvného tlaku. Apple Watch Series 10 vraj túto funkciu nakoniec nedostanú, nakoľko ju Apple musel odložiť na neskôr.

Apple Watch Series 10 dostanú do výbavy aj nový procesor Apple S10, nové softvérové ciferníky a zlepšenú odolnosť voči vode. Tá bude certifikovaná na vodné športy a ponáranie do hĺbky 20 metrov. Nové Apple Watch by tak mali podporovať aj aplikáciu Depth.

Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE 2. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE 2. generácie

Apple Watch Ultra 3 a Apple Watch SE 3

Mark Gurman z Bloombergu uvádza, že Apple Watch Ultra 3 prinesú minimálne zmeny dizajnu. Zlepšenia budú najmä vo vnútri hodiniek, čo v praxi znamená, že nový model dostane nový procesor S10, senzor tepu a novú funkciu na analýzu spánkového apnoe.

V prípade Apple Watch SE 3 sa v posledných týždňoch špekulovalo najmä o tom, že budú mať plastové šasi. Zmena konštrukcie by sa mohla prejaviť nižšou cenou a hodinky by mohli byť zároveň farebnejšie, čím by mali byť atraktívnejšie pre detí a tínedžerov. Uvidíme, či sa tieto špekulácie potvrdia a aké ďalšie zmeny prinesú najlacnejšie Apple Watch.

Apple Watch Ultra 2Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch Ultra 2

Zdroj: Bloomberg, 9to5mac

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit