Nechýba osvedčená výbava.

Samsung predstavil cenovo dostupné hodinky Galaxy Watch FE, ktoré nepriamo pripomínajú blížiacu sa veľkú udalosť Unpacked, ktorá sa bude konať začiatkom júla v Paríži. Kórejský gigant zároveň ukončil dohady o uvedení tohto modelu na trh, keďže v uplynulých dňoch sa začali objavovať informácie o ich samostatnom príchode. Nie je prekvapením, že takmer všetky doterajšie informácie Samsung dnešným uvedením iba potvrdil, vrátane ceny.

Galaxy Watch FE sú v podstate novou verziou hodiniek Galaxy Watch4 v 40 mm verzii. Prakticky všetky parametre sú totožné – majú rovnaký procesor, displej, operačnú pamäť aj ďalšie parametre, ako môžete vidieť v tabuľke na konci článku. Do výbavy však dostali jedno zlepšenie, ktorým je zafírové ochranné sklíčko.

Takisto sa dá predpokladať, že v porovnaní s Galaxy Watch4 budú mať dlhšiu softvérovú podporu, keďže na trh prichádzajú so systémom Wear OS 4 s nadstavbou One UI 5 Watch.

Samsung Galaxy Watch FE oficiálneZdroj: Samsung
Samsung Galaxy Watch FE oficiálne

Galaxy Watch FE sú k dispozícii v čiernej, ružovej a striebornej farbe. K dispozícii budú aj nové rýchlovymeniteľné remienky s výrazným modrým a oranžovým prešívaním. Samsung informuje, že s hodinkami prichádza aj celý rad nových ciferníkov, pre čo najlepšiu personalizáciu.

Hodinky Galaxy Watch FE sú vybavené senzorom tepu BioActive a majú rovnaké funkcie ako už spomenuté Galaxy Watch4 či novšie generácie hodiniek od Samsungu.

Znamená to, že monitorujú spánok a spánkové návyky, vďaka čomu poskytujú spánkové koučovanie či rady, ako si optimálne usporiadať prostredie v spálni. Nechýba monitorovanie srdcovej činnosti, vrátane detekcie vysokého a nízkeho tepu, s upozornením na prípadný nepravidelný srdcový rytmus (zatiaľ nedostupné na Slovensku). Pri monitorovaní srdcovej činnosti sa nezabudlo na meranie krvného tlaku a EKG.

Hodinky dokážu monitorovať až 100 rôznych typov fyzických aktivít. Ponúkajú aj pokročilejšie bežecké funkcie, ale v tomto smere stále zaostávajú za športovými hodinkami. Ako zdroj zdravotných a fitnes dát slúži aj funkcia Monitoring stavby tela. 

Hodinky Galaxy Watch FE je možné prepojiť s ďalšími zariadeniami Samsung Galaxy. Vďaka nim napríklad ľahko a rýchlo nájdete stratený telefón pomocou funkcie Nájdi moje zariadenie. Okrem toho poteší aj funkcia na vzdialené ovládanie fotoaparátu v telefóne.

Cena a dostupnosť

Galaxy Watch FE budú na Slovensku k dispozícii od 1. júla 2024 v troch farbách – v čiernej, ružovej a striebornej farbe. Cena je stanovená na 199 eur. Hneď od začiatku predaja bude k dispozícii variant s Bluetooth konektivitou, verzia LTE bude dostupná neskôr.

Pre porovnanie, 40 mm verziu hodiniek Galaxy Watch4 kúpite za 139 eur. Treba si teda zvážiť, či vám stojí zafírové sklíčko a dlhšia softvérová podpora za príplatok 60 eur.

 Galaxy Watch FE
Materiál a farbaHliníkové puzdro – čierna, ružová, strieborná
Rozmery
a hmotnosť
39,3 × 40,4 × 9,8 mm/26,6 g
Displej1,2“ (30,4 mm), 396 × 396, Super AMOLED, Full Color Always On Display
ProcesorExynos W920 Dual Core 1,18 GHz
Pamäť a úložný priestorPamäť 1,5 GB + úložný priestor 16 GB
Batéria (typická hodnota)247 mAh, bezdrôtové WPC nabíjanie
Operačný systémWear OS Powered by Samsung
Používateľské rozhranieOne UI 5 Watch
SenzorySamsung BioActive Sensor (optický snímač tepu + elektrický snímač tepu + analýza bioelektrického odporu), akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, svetelný senzor
KonektivitaLTE, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2.4 + 5GHz, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo
Odolnosť5ATM + IP68/MIL-STD-810H
KompatibilitaAndroid 11.0 alebo novší, min. 1,5 GB pamäte

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.