Platený obsah si už nekúpite, do roka prestane fungovať sťahovanie akéhokoľvek obsahu.

Samsung patrí medzi najväčších výrobcov smart hodiniek na svete. Svoju pozíciu si vybudoval najmä vďaka hodinkám Galaxy Watch. Neboli to jeho prvé smart hodinky, avšak dá sa povedať, že naštartovali generáciu zariadení, s ktorými sa stretávame dodnes.

Prvé Galaxy Watch prišli na trh v roku 2018 a okrem toho, že ponúkli okrúhly displej a otočnú lunetu okolo neho, mali vo výbave aj operačný systém Tizen od Samsungu. Ten v danom čase ponúkol lepší používateľský zážitok ako hodinky so systémom Wear OS, nakoľko bol svižnejší a ponúkal aj dlhšiu výdrž batérie.

S príchodom hodiniek Galaxy Watch4 v roku 2021 však začala nová éra. Samsung prešiel na operačný systém Wear OS, ktorý sa medzičasom výrazne zlepšil (aj vďaka Samsungu) a ukončil tak vývoj smart hodiniek so systémom Tizen. Existujúce modely síce dostávali aktualizácie a nové ciferníky, avšak Samsung ich už nezlepšoval.

Éra Samsung hodiniek so systémom Tizen sa končí

Teraz sa éra hodiniek Samsung Galaxy Watch končí. Od konca septembra 2024 už nie je možné kupovať platený obsah pre hodinky so systémom Tizen z obchodu Galaxy Store.

Samsung k dátumu 31. máj 2025 zruší sťahovanie nového bezplatného obsahu pre tieto hodinky. Pod pojmom nový obsah sa myslí obsah, ktorý ste si v minulosti z obchodu ešte nestiahli. Zároveň vypne všetky služby, ktoré súvisia s hodinkami so systémom Tizen s výnimkou obchodu Galaxy Store.

A nakoniec, 30. septembra 2025, prestane fungovať aj sekcia My Apps, v rámci ktorej si môžete opakovane sťahovať v minulosti stiahnutý obsah pre hodinky Galaxy Watch so systémom Tizen.

Pokiaľ neviete, či máte hodinky so systémom Tizen, tak tento operačný systém využívajú všetky hodinky Samsung Gear a hodinky Galaxy Watch, Galaxy Watch 3, Galaxy Watch Active a Galaxy Watch Active 2. Samotné zariadenia budú fungovať aj naďalej, kým bude funkčný ich hardvér. Dá sa však predpokladať, že sa objavia určité obmedzenia, ktoré v hodinkách doteraz neboli.

Zdroj: androidauthority

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit