Aktualizácia na watchOS 11 bude dostupná na jeseň.

Apple každoročne zlepšuje hodinky Apple Watch prostredníctvom aktualizácie na novú verziu operačného systému watchOS. Jeho 11. generácia bude bezplatne dostupná na jeseň 2024 a prinesie množstvo nových funkcií majiteľom hodiniek Apple Watch Series 6 a novších, Apple Watch SE 2. generácie a Apple Watch Ultra (1. aj 2. generácia).

Znamená to, že Apple Watch Series 4, 5 a Apple Watch SE 1. generácie aktualizáciu na watchOS 11 nedostanú.

watchOS 11 prináša niekoľko dôležitých nových funkcií z hľadiska športovania, turistiky, analýzy tréningového procesu a vyhodnocovania zdravotných metrík, ktoré Apple Watch dokážu merať. Viacero z nových funkcií je úplnou alebo čiastočnou reakciou na moje pripomienky, ktoré som zosumarizoval v článku Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple Watch a v mojom videu.

watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11

Vyhodnocovanie tréningovej záťaže

Jedným z hlavných zlepšení systému watchOS 11 je analýza vašej tréningovej záťaže priamo od Applu. Toto je funkcia, ktorú nájdete v mnohých športových hodinkách a v prípade Apple Watch ste túto informáciu mohli doteraz získať iba vďaka viacerým aplikáciám tretích strán – mojou obľúbenou je Gentler Streak.

watchOS 11 prináša novú funkciu, ktorá bude automaticky analyzovať záťaž a náročnosť jednotlivých tréningov na základe premenných, ako je tep, tempo, prevýšenie, vek, výška a hmotnosť. Kľúčová informácia je, že náročnosť, ktorú vám hodinky vyhodnotia, si môžete podľa potreby upraviť a práve hodnota, ktorú si zvolíte, v kombinácii s dĺžkou daného tréningu, bude následne ovplyvňovať vašu celkovú tréningovú záťaž.

Apple Watch zanalyzujú všetky vaše dáta, aby porovnali vašu záťaž za posledných 7 dní so záťažou za posledných 28 dní a na základe toho vyhodnotia, či máte konzistentnú záťaž, alebo to preháňate, atď. Ako som spomenul, podobnú metriku ponúkajú viacerí výrobcovia či aplikácie tretích strán, avšak Apple Watch sa chcú odlíšiť práve tým, že do veľkej miery budú brať náročnosť jednotlivých tréningov, ktorú si zvolíte po ich skončení.

watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11

Nová aplikácia Vitals

V mojom článku Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple Watch som kritizoval Apple za to, že hoci majú Apple Watch špičkové senzory, namerané dáta nevedia prezentovať zrozumiteľným spôsobom. Tento nedostatok má odstrániť nová aplikácia Vitals, ktorá bude zobrazovať informácie o tom, ako sa mení váš tep, dýchanie, teplota, okysličenie krvi a spánok.

Pokiaľ sa niektorý z týchto parametrov dostane mimo vášho štandardu, hodinky vás na to upozornia. V závislosti od toho, či ide o jeden alebo o viacero parametrov, to znamenať môže znamenať pretrénovanie, nedostatok spánku, vyčerpanie organizmu, či chorobu.

Pozitívne je, že pokiaľ sa nebudete cítiť úplne v poriadku, tak si tieto dáta nemusíte manuálne hľadať v aplikácii Zdravie, ale že vás nová aplikácia Vitals automaticky upozorní, ak by hodinky namerali niečo nezvyčajné.

Bohužiaľ, Apple v rámci aplikácie Vitals nevyhodnocuje variabilitu srdcového tepu a neponúka ani celkovú analýzu vašej regenerácie. Snáď sa dočkáme o rok.

watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11

Offline navigácia počas turistiky

Pre niektorých používateľov dôležitou novinkou bude podpora pre offline navigáciu počas turistiky. Táto funkcia využíva zlepšené Apple Mapy, ktoré umožňujú vytvorenie alebo importovanie navigačných trás. Môžete si ich vytvoriť cez iPhone alebo Mac a následne si ich poslať do Apple Watch.

Užitočné je, že okrem samotnej navigačnej trasy sa do hodiniek uloží aj offline mapa danej lokality, takže sa na turistike či trailovom behu môžete navigovať iba pomocou hodiniek.

Nevýhodou je, že Apple nezakomponoval obrazovku s mapou a navigáciou priamo do aplikácie Tréning. Znamená to tak, že sa budete musieť prepínať medzi dvoma aplikáciami. Ale aj tak je to posun správnym smerom.

Apple Mapy umožnia vytvoriť si trasy s navigáciouZdroj: Apple
Apple Mapy umožnia vytvoriť si trasy s navigáciou

Štruktúrované tréningy pre plávanie a podpora pre GPS v ďalších športových režimoch

Apple Watch umožňujú tvorbu tzv. štruktúrovaných tréningov. Znamená to, že si zadefinujete jednotlivé kroky (napr. rozcvička, šprint, ukľudnenie, počet opakovaní) a hodinky vám ich počas tréningu zobrazujú. Aktuálne si môžete vytvoriť takéto tréningy pre behanie a bicyklovanie. S watchOS 11 pribudne podpora aj pre plávanie.

Ďalšou praktickou novinkou je zakomponovanie podpory pre GPS do ďalších športových režimov. Pokiaľ športový režim podporuje GPS, zaznamená vám počas aktivity aj dáta, kde ste sa pohybovali. watchOS 11 pridá túto podporu pre športové režimy Soccer, American Football, Australian Football, Outdoor Hockey, Lacrosse, Downhill Skiing, Cross Country Skiing, Snowboarding, Golf, Outdoor Rowing a ďalšie.

watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11

Ďalšie novinky

Z ďalších noviniek systému watchOS 11 dávam do pozornosti možnosť prispôsobiť si ciele pre kruhy pre jednotlivé dni, prípadne dočasne pozastaviť plnenie kruhov, aby ste neprerušili šnúru, keď celý deň cestujete alebo ste na dovolenke a chcete si pár dní oddýchnuť.

Apple tiež pridá nové widgety, softvérové ciferníky a pridá nové funkcie na sledovanie ženského zdravia pre prípad, že je žena tehotná.

watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11
watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit