Túto otázku rieši množstvo majiteľov iPhonov.

Na trhu nájdete množstvo smart hodiniek rôznych značiek, ktoré sa odlišujú funkciami a ich kvalitou, dizajnom, odolnosťou a cenou. Ak by som mal vybrať najlepšie smart hodinky z hľadiska inteligentných funkcií a senzorov, poviem Apple Watch Ultra 2. Ak by som mal zadefinovať najlepšie smart hodinky z hľadiska zdravotných a športových funkcií, poviem Garmin hodinky.

Je preto logické, že množstvo majiteľov iPhonov rieši otázku, či si kúpiť Garmin hodinky alebo Apple Watch a nevie sa rozhodnúť. V tomto článku zosumarizujem moje skúsenosti a postrehy z dlhodobého používania oboch hodiniek. Zameriam sa najmä na kľúčové rozdiely, ktoré môžu byť pri výbere rozhodujúce – a to z pohľadu inteligentných aj zdravotných a športových funkcií.

Pretože, a na toto často upozorňujem v mojich článkoch a videách, dôležité je, aby ste si vybrali hodinky, ktoré dokážete využiť naplno. Nemá zmysel kupovať si hodinky, ktorých výhody nepotrebujete alebo ich nevyužijete.

Apple Watch excelujú z hľadiska inteligentných funkcií

Aj Garmin hodinky aj Apple Watch majú svoje silne aj slabšie stránky a vo výsledku je to o tom, ktoré funkcie sú pre vás prvoradé a dôležité. Apple Watch excelujú z hľadiska inteligentných funkcií – majú najlepšie a najrýchlejšie reakcie spomedzi všetkých smart hodiniek, ktoré som používal, ponúkajú bohatú podporu aplikácií tretích strán a najlepšie prepojenie s iPhonom z hľadiska toho, že môžete priamo reagovať na správy, ktoré dostanete do telefónu.

V praxi to znamená, že môžete odoslať rýchlu reakciu alebo odpoveď nadiktovať v slovenčine a Apple Watch ju prepíšu na text. Tieto funkcie počas môjho používania fungovali rýchlo a spoľahlivo. Hodinky iných značiek takéto funkcie neponúkajú, lebo to Apple blokuje. Pokiaľ teda chcete na správy v iPhone odpovedať cez hodinky, potrebujete Apple Watch.

Z aplikácií používam v Apple Watch službu Todoist na správu úloh, ktorú mám priamo na ciferníku. Mám stále na očiach úlohy, ktoré by som mal počas dna urobiť. Obľúbil som si tiež vernostné karty cez Stocard, počúvanie hudby cez Spotify, a tým, že mám malé dieťa, tak aj aplikáciu Baby Daybook. Viackrát som ocenil, že som ju mohol použiť cez hodinky, keď som nemal poruke telefón.

Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple WatchZdroj: TOUCHIT
Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple Watch

Dennodenné nabíjanie môže byť otravné

Cez Apple Watch používam aj Siri a toto je vec, ktorú som popravde neočakával. Nedávalo mi zmysel pýtať sa jej nejaké otázky. Lenže, potom som zistil, že ju viem využívať aj na automatizáciu. V iPhone som si vytvoril skratky, ktoré aktivujem jednoduchým hlasovým povelom cez hodinky. Takýmto spôsobom zapínam a vypínam dotykový displej na hodinkách, cez Vianoce som ovládal svetlá na vianočnom stromčeku, zapínam časovače a značím veci do aplikácie Baby Daybook.

Apple Watch v tomto smere ponúkajú bohaté možností, ale vo výsledku je to o tom, či je to niečo, čo chcete a či ich dokážete reálne aj využiť. Lebo aj kvôli týmto funkciám majú Apple Watch výdrž na úrovni 1-1,5 dňa, resp. 2-3 dni v prípade Apple Watch Ultra.

Pokiaľ ste používateľ, ktorý si na hodinkách maximálne kontroluje notifikácie z telefónu a nereaguje na ne, potom vám budú stačiť aj Garmin hodinky. V ich prípade je fajn, že keď notifikáciu zmažete v hodinkách, odstráni sa aj z iPhonu. Toto je vec, ktorú ponúkajú iba Apple Watch a Garmin hodinky. V prípade hodiniek ostatných značiek musíte manuálne zmazať notifikáciu aj z iPhonu a aj z hodiniek.

Na druhej strane, manažovanie notifikácií, ktoré sa z iPhonu zrkadlia do Garminu, je trochu ťažkopádne. Našiel som však spôsob, ako to zoptimalizovať – prečítajte si môj článok Garmin hodinky: Ako nastaviť notifikácie z iPhonu.

Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple WatchZdroj: TOUCHIT
Apple Watch Ultra 2, Garmin Forerunner 955 Solar a Garmin Venu 2

Garmin hodinky z pohľadu inteligentných funkcií

Aj Garmin hodinky ponúkajú aplikácie tretích strán, avšak z hľadiska inteligentných funkcií sa to nedá porovnať s Apple Watch. V prípade Garmin hodiniek som využil maximálne prehrávanie offline hudby cez Spotify, keďže dizajn a funkcionalita väčšiny nešportových aplikácií sú ťažkopádne. Pozrite si obchod Connect IQ Store, z ktorého sa tieto aplikácie sťahujú, že čo vás v ňom zaujme.

A samozrejme, obrovskou výhodou Garmin hodiniek je určite výdrž batérie. Tá bežne dosahuje 1 až 2 týždne, v niektorých prípadoch aj viac. Niektoré Garmin hodinky, ako sú Venu 3 či Venu 2 Plus, obsahujú mikrofón a reproduktor, takže ponúkajú aj funkciu Bluetooth telefonovania. Takisto umožňujú využívať asistentku Siri.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3 ponúkajú Bluetooth telefonovanie

Senzory sú špičkové, avšak rovnako dôležitá je aj prezentácia dát

V prípade zdravotných a športových funkcií je porovnanie oboch hodiniek zaujímavé. Apple Watch majú najlepšie senzory spomedzi všetkých smart hodiniek s pokročilými inteligentnými funkciami, takže je logické, že sa mnohí používatelia rozhodujú práve medzi Apple Watch a Garmin hodinkami.

Lenže, senzory nie sú všetko a najväčší rozdiel medzi Apple Watch a Garmin hodinkami z hľadiska zdravotných funkcií spočíva v tom, ako hodinky prezentujú namerané dáta používateľovi.

Garmin má výbornú aplikáciu Garmin Connect, ktorá priamo na domovskej obrazovke zobrazuje informácie o tom, aký máte tep, stres, aká je úroveň vašej Body Battery – je to výborná funkcia, ktorá vás môže upozorniť v krátkom predstihu, že váš organizmus nie je v 100 % kondícii. Tiež je k dispozícii prehľadná analýza spánku a v závislosti od typu hodiniek aj všemožné tréningové analýzy.

Garmin Venu 2SZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky majú z hľadiska zdravotných funkcií jednu veľkú výhodu – aplikáciu Garmin Connect, ktorá zmysluplne prezentuje namerané dáta

Extra funkcie pre Apple Watch za poplatok

Apple Watch využívajú aplikáciu Apple Zdravie, ktorá síce obsahuje množstvo údajov, avšak chýba im zmysluplnejšia prezentácia smerom k používateľovi. Myslím si, že väčšina používateľov bude mať guláš z toho, čo zobrazuje Apple Zdravie. Ak by som mal zadefinovať jednu vec, ktorá mi skutočne chýba v Apple Watch v porovnaní s Garmin hodinkami, tak je to zrozumiteľná prezentácia dát.

Ak by ste chceli niečo takéto od hodiniek Apple Watch, musíte si stiahnuť aplikáciu tretej strany. A pokiaľ ju budete chcieť využívať naplno, musíte za ňu platiť mesačné alebo ročné predplatné. Aplikáciám tretích strán, ktoré odporúčam na sledovanie zdravia, sa budem podrobne venovať v pripravovanom samostatnom článku. Prípadne si už teraz pozrite moje video, v ktorom o nich hovorím.

Apple Watch Ultra 2Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch Ultra 2

Vyhodnocovanie regenerácie

V súvislosti so zdravotnými funkciami treba upozorniť ešte na jednu vec. Aplikácie, ktoré vyhodnocujú vašu regeneráciu, berú do úvahy variabilitu srdcového tepu. Tento parameter merajú aj Garmin hodinky aj Apple Watch.

V prípade Apple Watch však nemám pocit, že je meranie HRV optimalizované na vyhodnocovanie regenerácie počas spánku. Na tento účel by malo byť meranie častejšie a algoritmus by mal mať lepšiu korekciu nameraných dát, čo som si v prípade Apple Watch nevšimol. Zaznamenal som pomerne výrazné odchýlky medzi niektorými meraniami.

Je pravda, že častejšie meranie variability srdcového tepu si síce môžete v Apple Watch aktivovať a to tak, že si zapnete funkciu detekcie fibrilácie predsieni. Avšak, to je funkcia, ktorá je navrhnutá pre používateľov, ktorí už majú toto ochorenie diagnostikované. Pokiaľ si ho zapnete, tak vás hodinky neupozornia, ak by zaznamenali nepravidelný srdcový rytmus.

Osobne som teda skončil pri tom, že si regeneráciu vyhodnocujem pomocou smart prsteňa Oura Ring, ktorý som si dávnejšie kúpil. Kombinácia Oura Ring + Apple Watch funguje skvelo, obe zariadenia sa výborne dopĺňajú. Obe tieto zariadenia mi však dokážu nahradiť jedny Garmin hodinky – samozrejme s ohľadom na rozdiel vo výbave inteligentných funkcií.

Garmin hodinky: Stav HRVZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Meranie HRV cez Garmin hodinky je navrhnuté s dôrazom na analýzu regenerácie

Športové a tréningové funkcie a offline mapy

Platené aplikácie tretích strán prichádzajú hodinkám Apple Watch na pomoc aj v prípade ďalších funkcií, ktoré majú Garmin hodinky v základnej výbave zadarmo – výbava týchto funkcií sa odlišuje v závislosti od konkrétnych Garmin hodiniek.

Pokiaľ by ste chceli v Apple Watch využívať aj funkcie, ktoré nájdete vo výbave niektorých Garmin hodiniek, ako je generovanie bežeckých tréningových plánov, lepšia analýza vašich cvičení a celého tréningového procesu či offline mapy, všetky tieto funkcie vám v nejakej kvalite vedia poskytnúť aplikácie z App Store. Detailne ich zosumarizujem v pripravovanom samostatnom článku. Prípadne si už teraz pozrite moje video, v ktorom o nich hovorím.

Objektívne treba povedať, že moderné Apple Watch aj Garmin hodinky ponúkajú kvalitné a spoľahlivé optické senzory tepu a aj presný záznam GPS. V tomto smere je to vyrovnané. Apple Watch majú pri niektorých cvičeniach a aktivitách dokonca lepšie zoptimalizované meranie tepu ako Garmin hodinky, avšak to sa môže odlišovať v závislosti od používateľa.

Apple Watch Ultra 2Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch ponúkajú aj offline mapy – za ročný či mesačný poplatok

Verdikt

Ak by som to v skratke zosumarizoval, Apple Watch majú bezkonkurenčné inteligentné funkcie a bohatú podporu aplikácií tretích strán. Vďaka tomu môžete odstrániť viaceré nedostatky hodiniek a pridať nové zdravotné a športové funkcie, ktoré nájdete vo výbave konkurenčných športových hodiniek. Lenže, treba za to platiť a kvalita týchto funkcií niekedy zaostáva za konkurenciou.

Garmin hodinky ponúkajú lepšie zdravotné a fitnes funkcie, ktoré sú priamou súčasťou hodiniek a nemusíte za ne platiť dodatočne. Veľkou výhodou je dlhšia výdrž na jedno nabitie, čo z dlhodobého hľadiska môže predĺžiť životnosť samotných hodiniek. Batéria bude pomalšie degradovať, keďže ju nebudete nabíjať dennodenne.

Vo výsledku je to potom o tom, aby ste si vybrali hodinky na základe toho, čo je pre vás dôležité. Ak chcete inteligentné funkcie a budete ich vedieť využiť, kúpte si Apple Watch. Ak chcete dlhšiu výdrž batérie a kvalitnejšie a najmä ucelené zdravotné a fitnes funkcie, kúpte si Garmin hodinky.

V článku som sa pokúsil pozrieť na jednotlivé funkcie z každého pohľadu – či už ide o inteligentné, zdravotné (všeobecný prehľad aj dôraz na regeneráciu) alebo športové funkcie. Pokiaľ by vám však niečo chýbalo, napíšte mi to do komentára pod článok a rád vám prípadnú otázku zodpoviem.

Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple WatchZdroj: TOUCHIT
Kúpiť si Garmin hodinky alebo Apple Watch

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit