Huawei vyrobil inteligentné hodinky, ktoré sú svetovým unikátom.

Huawei sa nebojí experimentovať, čoho dôkazom sú unikátne smart hodinky Huawei Watch Buds. Tie sa predávajú aj na Slovensku a za 500 eur ponúkajú kombináciu smart hodiniek a bezdrôtových slúchadiel. Jednoducho povedané – smart hodinky fungujú v tomto prípade ako nabíjacie puzdro, v ktorom môžete prenášať slúchadlá a nabíjať ich.

Je zrejmé, že výhoda tohto riešenia spočíva najmä v komforte. Slúchadlá máte vždy so sebou, pretože sú skryté v hodinkách na vašej ruke a nemusíte si teda dávať pozor na to, aby ste ich nezabudli doma. Nevýhoda? Tých je niekoľko a záleží iba na vás, nakoľko budú pre vás predstavovať problém či výrazný nedostatok.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds

Na pohľad klasické smart hodinky

Bez ohľadu na nedostatky, o ktorých budem písať, Huawei treba pochváliť za to, že vôbec dokázal vyrobiť takéto smart hodinky. Huawei Watch Buds pôsobia na prvý pohľad štandardne a výraznejšie sa neodlišujú od klasických smart hodiniek. Sú síce trochu hrubšie – hrúbka je 15 mm, resp. 17 mm aj so senzorom optického tepu, ktorý sa skryje v pokožke. Nič však na prvý pohľad nenaznačuje, že v sebe skrývajú bezdrôtové slúchadlá.

Hmotnosť hodiniek je 77 gramov aj s remienkom a slúchadlami. Hodinky vyzerajú na pohľad elegantne a punc im dodáva aj kožený remienok. Huawei Watch Buds sú dostupné v čiernej a hnedej verzii.

Huawei Watch Buds majú jedno bočné tlačidlo, ktoré vyzerá ako korunka. Jej otáčanie však nič nerobí, na rozdiel od niektorých iných hodiniek radu Huawei Watch GT 3, ktoré využívajú otočnú korunku ako ovládací prvok. V tomto prípade ide o obyčajné tlačidlo so štýlovým dizajnom.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds

Slúchadlá vo vnútri

Hlavným rozdielom v porovnaní s inými (nielen) Huawei hodinkami je tlačidlo, ktoré sa nachádza v puzdre hodiniek pod displejom. Jeho stlačenie otvorí displej, ktorý sa vyklopí a vy si tak môžete vytiahnuť slúchadlá. Tie sú malé a tenké a obsahujú aj silikónový nadstavec, takže ide o tzv. štuple. Súčasťou balenia sú nadstavce v troch veľkostiach.

Vyťahovanie slúchadiel je pohodlné a rovnako aj ich vloženie do hodiniek. Slúchadlá sa magneticky prichytia, čo uľahčuje manipuláciu s nimi. Nakoľko majú obe slúchadlá rovnaký dizajn, môže sa stať, že si pomýlite ľavé a pravé slúchadlo. Huawei na to myslel a slúchadlá sa v prípade potreby prepnú na ľavé, resp. pravé, podľa toho, ako ich vložíte do hodiniek.

Slúchadlá majú hmotnosť cca 4 gramy a ich používanie je pohodlné – za predpokladu, že nepatríte do skupiny používateľov, ktorí neznesú štupľové slúchadlá v ušiach. Silikónové nadstavce zabezpečujú určitú mieru pasívneho odhlučnenia a k dispozícii je aj funkcia aktívneho odhlučnenia. Nie je však až tak účinná ako v prípade výborných slúchadiel Huawei FreeBuds Pro 2, čo je dané aj fyzickými rozmermi slúchadiel v hodinkách.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds

Ako hrajú?

Huawei dokáže vyrábať špičkové slúchadlá, čo za posledné roky viackrát potvrdil. Jeho najnovšie Huawei FreeBuds 5 sú najlepšie kôstkové slúchadlá, aké som doteraz používal a FreeBuds Pro 2 patria k špičke medzi štupľovými slúchadlami.

Slúchadlá v hodinkách Huawei Watch Buds majú málo výrazne basy a dynamika zvuku aj maximálna hlasitosť by mohla byť lepšia. Je zrejmé, že tieto nedostatky sú dané kompaktnými rozmermi slúchadiel, aby ich bolo možné vložiť a prenášať v hodinkách. Podanie stredov a výšok je v poriadku.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds

Slúchadlá umožňujú ovládanie gestami a môžete ich používať aj samostatne

Celková kvalita reprodukcie zvuku je prinajlepšom priemerná, na úrovni slúchadiel v cene okolo 50 eur. Z praktického hľadiska poteší, že slúchadlá môžete používať aj samostatne – buď ľavé alebo pravé slúchadlo, a že je k dispozícii ovládanie poklepaním. Stačí poklepať dvakrát a prerušíte prehrávanie hudby alebo ukončíte aktívny telefonický hovor. Poklepať môžete na slúchadlo, alebo na určitú časť ucha, ako vás upozorní aplikácia Huawei Zdravie. V praxi to funguje dobre.

Slúchadlá sú automaticky spárované s hodinkami aj so smartfónom, ku ktorému pripojíte Huawei Watch Buds. Toto je výborná vec, ktorá zjednodušuje používanie slúchadiel – ak máte pri sebe len hodinky, používate ich s hodinkami. Ak je k dispozícii aj smartfón, slúchadlá sa rýchlo pripoja k telefónu pre účely telefonovania či počúvania hudby. V tomto smere teda fungujú rovnako ako iné bezdrôtové slúchadlá.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds: Slúchadlá

Tradičné funkcie smart hodiniek od Huawei

Ignorujúc zabudované slúchadlá, Huawei Watch Buds sú vo svojej podstate tradičné smart hodinky od Huawei. Ponúkajú celodňové meranie tepu, stresu, okysličenia krvi a analýzu spánku. K dispozícii je viacero športových režimov a tiež aj bežecké funkcie s podporou generovania bežeckých tréningových plánov cez aplikáciu Huawei Zdravie.

Hodinky majú 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov a maximálnym jasom 1000 nitov. Je to štandard medzi Huawei hodinkami. Konštrukcia hodiniek je z nehrdzavejúcej ocele.

Z praktického hľadiska, ak ste už v minulosti používali nejaké hodinky od Huawei, Watch Buds vám ponúknu dobre známe funkcie a takmer identický používateľský zážitok s niekoľkými rozdielmi, ktoré môžu byť pre niektorých používateľov kľúčové.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds ponúkajú tradičné funkcie smart hodiniek od Huawei

Odolnosť voči vode chýba a výdrž je kratšia

Kľúčovým rozdielom číslo jedna je chýbajúca odolnosť voči vode, s čím súvisí aj fakt, že hodinky neponúkajú režim plávania. Druhým značným rozdielom je výdrž batérie, ktorá v prípade ostatných hodiniek od Huawei dosahuje až dva týždne.

V prípade Huawei Watch Buds uvádza výrobca výdrž na úrovni cca 3 dní. Reálna výdrž závisí od toho, ako často budete využívať slúchadlá v hodinkách. Tie ponúkajú na jedno nabitie výdrž na úrovni až 4 hodín prehrávania hudby s vypnutým aktívnym odhlučnením. S aktívnymi ANC je to o hodinu menej.

Je zrejmé, že čím viac budú hodinky nabíjať slúchadlá, tým bude ich celková výdrž kratšia.

Huawei Watch BudsZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch Buds: Tlačidlo, ktoré otvorí displej a umožní vybrať slúchadlá

Verdikt

Huawei Watch Buds sú unikátne smart hodinky, ktoré zaujmú zabudovanými slúchadlami. Niektorým používateľom môže vyhovovať tento koncept, nakoľko prináša komfort z toho hľadiska, že si slúchadlá nezabudnete doma, a že ich nemusíte nosiť v samostatnom puzdre.

Na druhej strane, tento dizajn prináša aj niekoľko obmedzení – výdrž batérie hodiniek aj slúchadiel je slabšia v porovnaní so „samostatnými“ hodinkami a slúchadlami. Zaostáva aj kvalita reprodukcie zvuku slúchadiel a hodinky nemajú odolnosť voči vode.

Treba si teda zvážiť, čo je pre vás dôležitejšie. Výbornou alternatívou k Huawei Watch Buds, za cca rovnakú cenu, sú hodinky Huawei Watch GT 3 Pro, ktoré dnes kúpite za necelých 300 eur, v kombinácii s Huawei FreeBuds 5 (ak preferujete kôstkové slúchadlá), resp. Huawei FreeBuds Pro 2 (ak preferujete štuple).

Cena: 499 eur

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • Unikátny koncept, ktorý funguje aj v praxi
  • Dizajn hodiniek
  • Slúchadlá ponúkajú viacero nastavení a funkcií, ako je ANC, ovládanie gestami, či režim krátkeho oneskorenia
  • Slúchadlá sa automaticky spárujú aj s pripojeným telefónom
  • Pohodlné vyťahovanie a vkladanie slúchadiel do hodiniek
  • Štandardné zdravotné a športové funkcie v rámci Huawei hodiniek

Nepáči sa nám

  • Nevýrazné basy a slabšia maximálna hlasitosť slúchadiel
  • Hodinky nemajú odolnosť voči vode
  • Kratšia výdrž v porovnaní s inými Huawei hodinkami
  • Otočná korunka nemá praktické využitie na rozdiel od iných Huawei hodiniek
  • Vyššia cena

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit