Ponúka slovenčinu, lepší dizajn, nové spôsoby nosenia a zdokonalené funkcie.

Fitnes náramky Xiaomi Smart Band netreba nikomu bližšie predstavovať. Za posledné roky si vytvorili dominantné postavenie na trhu a stali sa synonymom celej kategórie zariadení. Znamená to, že ak ste chceli lacný fitnes náramok do 50 eur, automaticky ste kupovali Mi Band, čo bol ich pôvodný názov, resp. Smart Band, čo je nové označenie, ktoré sa používa v posledných generáciách.

Neinak je tomu v prípade najnovšej ôsmej generácie, ktorá je od konca septembra 2023 v predaji aj na Slovensku. Ide o základnú verziu náramku bez NFC platieb, keďže Xiaomi v prípade šiestej a siedmej generácie uviedlo na slovenský trh dve verzie – najskôr základnú verziu bez podpory platieb a neskôr verziu s prívlastkom NFC v názve, ktorá mala podporu pre bezkontaktné platby. Je možné, že rovnaký scenár sa zopakuje aj v prípade Smart Band 8, avšak konkrétne detaily nie sú známe.

Jasnejší displej s Always-on funkciou

Smart Band 8 prináša niekoľko zlepšení v porovnaní so sedmičkou. Rozdelil by som ich do štyroch kategórií – displej, dizajn, výkon, ďalšie zlepšenia. Displej je takmer identický ako v prípade Smart Band 7. Ide o 1,62-palcový AMOLED displej s rozlíšením 192 × 490 pixelov a frekvenciou 60 Hz. Chráni ho ochranné sklo Gorilla Glass 3 a hlavným zlepšením je zvýšenie maximálneho jasu z 500 nitov na až 600 nitov, čo sa podpísalo pod o niečo lepšiu čitateľnosť vonku.

Z praktického hľadiska nemám náramku čo vytknúť. Kvalita displeja je výborná na pomery 45-eurového fitnes náramku a potešilo ma, že k dispozícii je aj automatické nastavenie jasu, čo v minulosti chýbalo. Páči sa mi tiež podpora pre Always-on displej. Nie je to nová funkcia, avšak je to príjemná vlastnosť a v tomto režime som používal náramok aj ja. Oceníte ju počas nosenia náramku vo vnútri, keďže vonku je čitateľnosť Always-on režimu slabá. 

Dôležitým zlepšením je aj rýchlejší procesor, čo sa prejavuje na viditeľne svižnejších reakciách náramku. Rozdiel v porovnaní so Smart Band 7 pocítite okamžite.

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 v Always-on režime

Nové možnosti prichytenia remienka

Dizajn náramku sa zlepšil v dvoch smeroch. Formát, resp. tvar fitnes náramku, ostáva totožný, vyzerá ako pilulka. Novinkou je hliníkové puzdro náramku, nakoľko predchádzajúce generácie mali plastové telo. Vyzerá to na prvý pohľad luxusnejšie.

Druhou novinkou je nový systém prichytenia remienka. Už to nefunguje ako v minulosti, že remienok obsahuje otvor, do ktorého sa vloží fitnes náramok. K Xiaomi Smart Band 8 budete pripájať remienky podobným spôsobom ako v prípade hodiniek, čo znamená, že prichytíte jeho hornú aj spodnú časť zvlášť. 

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 a rôzne typy remienkov

Vďaka tomuto zlepšeniu ponúka Xiaomi Smart Band 8 nové možnosti nosenia. Náramok môžete používať so všemožnými remienkami a ďalším príslušenstvom, vďaka čomu ho môžete nosiť ako náhrdelník, alebo si ho pripnúť k teniske pri behaní a získať tak pokročilejšie bežecké dáta, ktoré ponúka nový bežecký režim.

Všemožné remienky sú v predaji aj na Slovensku a ich ceny nie sú prehnané, čiže, toto je vlastnosť, ktorá môže osloviť niektorých používateľov. Fitnes náramok si vďaka tomu môžete jednoducho odlíšiť od ostatných a zároveň ho môžete premeniť na elegantnejší doplnok, ak je to niečo, čo chcete.

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 ponúka nový systém prichytenia remienka

Tradičné zdravotné funkcie

Xiaomi Smart Band 8 ponúka tradičné funkcie. Monitoruje celodňový tep, stres, okysličenie krvi a analyzuje spánok. Je potrebné, aby ste si tieto funkcie zapli v nastaveniach v aplikácii Mi Fitness, prípadne si ich prispôsobili.

K dispozícii sú aj tzv. body vitality, čo je rovnaká funkcia, s ktorou ste sa už mohli stretnúť v iných zariadeniach pod názvom minúty aktivity alebo PAI body. Znamená to, že sa počítajú minúty, keď sa prechádzate svižným tempom alebo vykonávate určitú športovú aktivitu či cvičenie, pri ktorom sa zvýši váš srdcový tep.

Fitness náramok vás bude motivovať k tomu, aby ste každý deň plnili tri ciele, ako je počet krokov, spálených kalórií a počet hodín, keď ste sa postavili, zaznamenali ste nejaký pohyb a nesedeli ste iba na gauči či pred počítačom. Nejde o novú funkciu, ale plnenie týchto cieľov a zbieranie bodov vitality môže pôsobiť motivujúco. Vo výsledku však záleží iba na vás, či sa rozhodnete zaktívniť svoj životný štýl. 

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 ponúka tradičné zdravotné funkcie

S novým senzorom tepu

Smart Band 8 ponúka nový optický senzor tepu. S jeho presnosťou som bol spokojný počas celodenného nosenia aj športovania. Priemerný tep počas noci zodpovedal tomu, čo mi nameral prsteň Oura Ring. Smart Band 8 som porovnával aj s hrudným pásom počas behania a presnosť bola výborná.

Nemal som možnosť otestovať všetky typy športov, aby som odhalil prípadnú slabinu náramku, avšak, ak beriem do úvahy ľudí, ktorí si tento náramok budú kupovať – 95 % z nich nebude riešiť presnosť merania tepu. Zvyšným 5 % môžem potvrdiť, že presnosť je na dobrej úrovni a je pravdepodobne najlepšia v segmente náramkov do 50 eur.

Počas celodňového merania sa môžu objaviť odchýlky, keď náramok zaznamená tep 140, pričom realita je úplne inde. Všimol som si to, až keď som na účely tejto recenzie porovnával namerané dáta. Maximálny tep počas niektorých dní bol nadštandardne vysoký, čo bolo spôsobené jedným skresleným meraním počas daného dňa.

Xiaomi Smart Band 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas intervalového behu
Xiaomi Smart Band 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas bežeckého tréningu s rôznymi cvikmi
Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 vľavo, Xiaomi Smart Band 7 vpravo

Viac ako 150 športových režimov a nový bežecký režim

Xiaomi Smart Band 8 ponúka viac ako 150 športových režimov a je odolný voči vode na úrovni 5 ATM, takže sa s ním môžete sprchovať aj plávať. Náramok obsahuje tradičnú výbavu senzorov, ako je akcelerometer, gyroskop a už spomenutý zlepšený snímač tepu.

Zabudované GPS vo výbave nenájdete. Ak si chcete vytvoriť mapu, kde ste behali alebo sa bicyklovali, musíte mať k dispozícii spárovaný telefón. Smart Band v takomto prípade využíva informácie o lokalite, ktoré získava z telefónu.

Novou funkciou je tzv. bežecký režim. V nastaveniach náramku si môžete aktivovať špeciálny režim monitorovania behu, ktorý vyhodnocuje viac údajov o behaní. Podmienkou je však špeciálne puzdro, ktoré si pripevníte k teniske. Tento režim som nemal možnosť otestovať.

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 má nový bežecký režim
Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 a špeciálne puzdro, ktoré sa využíva na bežecký režim

Aj v slovenčine

Zosumarizujem ešte pár poznatkov z používania, ktoré som si všimol počas testovania. Xiaomi Smart Band 8 ponúka slovenskú lokalizáciu. V zozname jazykov som ju nevidel, takže som zvolil angličtinu. Náramok mi však po úvodnom nastavení ponúkol aktualizáciu na verziu 2.2.12. Po jej nainštalovaní a reštartovaní sa náramok pripojil k telefónu, ktorý mám v slovenčine, a automaticky sa prepol do slovenčiny.

Smart Band 8 vyžaduje na svoje fungovanie aplikáciu Mi Fitness. S aplikáciou Zepp Life, s ktorou fungovali predchádzajúce generácie Mi Bandov, resp. Smart Bandov, sa mi počas môjho testovania nepodarilo Smart Band 8 spárovať. Niekomu to môže prekážať, avšak pokiaľ iba nechcete stratiť svoje dáta, tak Mi Fitness ponúka rýchly a jednoduchý spôsob, ako si preniesť svoje historické dáta zo Zepp Life a uložiť si ich do Mi Fitness, aby ste o ne neprišli.

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 má slovenskú lokalizáciu

Zámok displeja je užitočná funkcia

Z nastavení, ktoré odporúčam využiť, dávam do pozornosti zámok displeja. Môžete tak minimalizovať nechcené dotyky počas cvičenia či bežného nosenia. Bohužiaľ, nie je možné prispôsobiť si, aby bol aktívny iba počas cvičenia alebo iba v rámci bežného nosenia. Keď si toto nastavenie zapnete, tak je zámok zapnutý stále. Keď ho vypnete, tak sa vypne.

V nastaveniach môžete vypnúť podržanie prsta na displeji. Tento úkon umožňuje zmeniť softvérový ciferník, avšak niektorých (najmä starších) používateľov môže táto funkcia miasť. Vďaka tomuto nastaveniu sa tomu dá zabrániť. Môžete si tiež prispôsobiť vibrovanie náramku. K dispozícii sú dve nastavenia intenzity, prípadne môžete vibrovanie vypnúť.

A môžete si aj zapnúť funkciu, ktorá vás upozorní, aby ste zapli monitorovanie cvičenia, ak by ste na to zabudli. Funguje to len pre niektoré typy cvičenia. Tieto funkcie nie sú novinkou Smart Band 8, avšak chcem na ne upozorniť, lebo ide o užitočné nastavenia, o ktorých by ste mali vedieť.

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 neumožňuje zmeniť veľkosť písmen

Výdrž až 16 dní

Je škoda, že Smart Band 8 neumožňuje zmeniť veľkosť písmen. Z hľadiska ciferníka to nie je problém, lebo sú k dispozícii aj ciferníky, ktoré majú veľké čísla. Avšak čitateľnosť notifikácií, ktoré sa zrkadlia z telefónu, nie je kvôli malému písmu ideálna. Ak hľadáte zariadenie, ktoré budete mať na ruke najmä kvôli kontrole notifikácií, lepšou voľbou môžu byt smart hodinky.

Xiaomi Smart Band 8 som nabíjal približne každých 5 dní. Náramok som používal v Always-on režime, mal som zapnuté všetky zdravotné funkcie v celodňovom režime, monitoroval som si spánok a zaznamenal som aj niekoľko hodín monitorovania aktivity. Monitoring spánku s analýzou dýchania spotrebuje 7 % za noc, monitorovanie aktivity má spotrebu na úrovni 1 % za polhodinu.

Xiaomi uvádza, že náramok dosahuje až 6 dní prevádzky v Always-on režime, resp. až 16 dní s vypnutým Always-on displejom. Nabitie z 18 % na 63 % trvá 20 minút, za 40 % sa náramok nabil na 91 %.

Xiaomi Smart Band 8Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 má hliníkové puzdro

Verdikt

Xiaomi Smart Band 8 je vydarená nová generácia. Prináša luxusnejší dizajn vďaka hliníkovému puzdru, nové možnosti prispôsobenia a nosenia vďaka novému systému prichytenia remienkov a takisto aj nové funkcie a zlepšené meranie tepu. Chválim tiež citeľne svižnejšie reakcie náramku. Jeho používanie je vďaka tomu oveľa pohodlnejšie.

Ak máte Smart Band 6 alebo starší model, prechod na Smart Band 8 by som zvažoval. Pokiaľ nemáte žiaden fitnes náramok a uvažujete nad jeho kúpou, Smart Band 8 je aktuálne najlepšia voľba. Cena sa pohybuje okolo 45 eur a podľa mňa nemá zmysel snažiť sa za každú cenu ušetriť 10 či 15 eur a kupovať staršie generácie.

Škoda len, že Xiaomi stále vyrába dve verzie náramku – jednu s NFC platbami a druhú bez nich. Smart Band 8 si zatiaľ kúpite na Slovensku iba vo verzii bez NFC platieb. Keď sa to zmení, určite o tom nájdete článok na webe FITIT.sk.

TIP REDAKCIE

Cena: 45,90 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Hliníkové puzdro náramku vyzerá luxusnejšie v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami
  • Nový systém pripnutia remienka je praktický a otvára nové možnosti prispôsobenia fitnes náramku
  • Lokalizácia do slovenčiny
  • Citeľne rýchlejšie reakcie náramku
  • Výborný displej s Always-on režimom
  • Automatické nastavenie jasu displeja
  • Dobrá presnosť merania tepu počas bežného nosenia
  • Viacero praktických nastavení

Nepáči sa nám

  • Verzia s NFC platbami nie je zatiaľ k dispozícii
  • Nie je možné zmeniť veľkosť písma
  • Zriedkavé odchýlky v celodňovom meraní tepu

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne zariadenie meralo tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K Xiaomi Smart Band 8 nie je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit