Prakticky všetky dnešné inteligentné hodinky ponúkajú minimálne základnú odolnosť voči vode. Čo to znamená v praxi?

Jedným z dôležitých parametrov pri výbere nových inteligentných hodiniek môže byť odolnosť voči vode. Štandardom, ktorý ponúkajú prakticky všetky dnešné smart hodinky, je odolnosť na úrovni 5 ATM. Tá definuje, že hodinky zvládnu tlak na úrovni hĺbky 50 metrov – avšak pozor, iba v laboratórnych podmienkach, kde je voda dokonale nehybná a nie sú tam teda ďalšie tlakové sily.

V praxi to znamená, že s hodinkami, ktoré majú odolnosť na úrovni 5 ATM sa nemôžete potápať v mori do takejto hĺbky. Môžete však s nimi plávať na hladine, prípade šnorchlovať v plytkej vode.

Pri výbere hodiniek sa môžete stretnúť aj s ďalšími hodnotami „X ATM“ (najčastejšie je to 5 ATM alebo 10 ATM). Pre lepší prehľad prikladám tabuľku s týmito a ďalšími ATM hodnotami, ako ich definujú Samsung a Garmin, viď. nižšie. Tabuľky sa mierne odlišujú z hľadiska odporúčaní pre potápanie a vodné športy a môžete sa nimi riadiť bez ohľadu na značku vašich hodiniek.

Nakoľko ani Samsung ani Garmin bližšie nedefinujú reálnu hĺbku ponorenia, do pozornosti dávam skúsenosti niektorých používateľov, ktorí experimentovali s ich hodinkami – Garmin hodinky s odolnosťou 5 ATM neprežili potápanie do hĺbky 10 metrov. Viacero používateľov hodiniek Garmin Fénix s odolnosťou 10 ATM zdieľalo skúsenosť, že ich hodinky zvládli opakované ponorenie s dýchacím prístrojom do hĺbky 40 metrov a to aj napriek tomu, že nemajú štandard EN 13319, ktorý garantuje odolnosť až do takejto hĺbky.

Odolnosť voči vodeTlak vody do hĺbky
(laboratórne podmienky)
Čo hodinky reálne vydržia
(Samsung)
Čo hodinky reálne vydržia
(Garmin)
1 ATM10 metrovzvýšená odolnosť voči dažďu a striekajúcej vodešpliechanie, dážď alebo sneh,
sprchovanie
3 ATM30 metrovdážď, striekajúca voda, náhodné ponorenie
a sprchovanie
špliechanie, dážď alebo sneh,
sprchovanie, skákanie do vody
5 ATM50 metrovdážď, striekajúca voda, náhodné ponorenie,
sprchovanie, plávanie na hladine,
plytké šnorchlovanie
špliechanie, dážď alebo sneh,
sprchovanie, plávanie, šnorchlovanie (a teoreticky aj potápanie do vody, ale nie hĺbkové)
10 ATM100 metrovdážď, striekajúca voda, náhodné ponorenie,
sprchovanie, plávanie a šnorchlovanie
špliechanie, dážď alebo sneh,
sprchovanie, plávanie, šnorchlovanie a potápanie do vody, vysokorýchlostné vodné športy
20 ATM200 metrovdážď, striekajúca voda, náhodné ponorenie,
sprchovanie, plávanie, šnorchlovanie,
potápanie a vodné športy
Garmin túto hodnotu neuvádza

Niektoré hodinky ponúkajú dodatočnú odolnosť pre potápanie

Niektoré smart hodinky majú aj dodatočnú odolnosť voči vode, ktorú definuje napríklad štandard IP68 alebo ďalšie štandardy, ktoré zvyšujú odolnosť hodiniek v rámci potápania.

IP68 definuje, že hodinky by mali prežiť ponorenie do hĺbky až 1,5 metra pod vodou po dobu 30 minút, a že hodinky majú zlepšenú odolnosť voči prachu. Z praktického hľadiska však nepovažujem odolnosť IP68 až za takú dôležitú, pokiaľ majú hodinky odolnosť na úrovni aspoň 5 ATM.

Pre ľudí, ktorí sa chcú s hodinkami reálne potápať, odporúčam hodinky s odolnosťou aspoň 10 ATM, resp. so špecifickými štandardmi pre potápanie, ak sa budú potápať s dýchacím prístrojom. Príkladom takéhoto štandardu je už spomenutý EN 13319.

Huawei Watch GT 3 ProZdroj: Huawei
Huawei Watch GT 3 Pro

Môžem ísť s hodinkami do slanej vody?

S hodinkami, ktoré majú odolnosť na úrovni aspoň 5 ATM, môžete plávať aj v mori, resp. v slanej vode. Platí však, že o hodinky sa treba starať. Výrobcovia odporúčajú, aby ste hodinky opláchli pod čistou vodou z vodovodu a to vždy, keď vyjdete z mora alebo z bazéna s chlórovanou vodou.

Odolnosť voči vode môže časom degradovať

Ďalší dôležitý fakt, na ktorý treba myslieť v súvislosti s odolnosťou voči vode, je, že táto vlastnosť môže časom degradovať – je to však individuálne a môže sa to líšiť kus od kusu, resp. v závislosti od používania hodiniek.

Odolnosť sa môže teoreticky opotrebovávať používaním vo vode, prípadne tým, že hodinky nebudete čistiť po tom, ako ich použijete v mori alebo v bazéne s chlórovanou vodou. Odolnosť voči vode sa môže (ale nemusí) zhoršiť aj v prípade, že vám hodinky padnú na zem alebo utrpia tvrdý náraz.

Garmin Fenix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2)Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fenix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2)

Zdroj: Samsung, Garmin, Garmin, reddit, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit