Samsung predstavil dlhoočakávaný inteligentný prsteň.

Samsung Galaxy Ring je konečne tu a od 24. júla 2024 sa začne predávať v Amerike, Nemecku, Francúzsku a Anglicku. Európska cena prsteňa je 449 eur a hoci nevyžaduje predplatné, na prístup ku všetkým funkciám, ktoré ponúka, budete potrebovať smartfón značky Samsung.

Na Slovensku sa začne Galaxy Ring predávať neskôr. Presný dátum nevieme, avšak v roku 2024 to podľa informácií zo slovenského Samsungu nebude. Pokiaľ teda zvažujete kúpu nového smart prsteňa a láka vás novinka od Samsungu, máte niekoľko možností:

  • počkať na slovenskú dostupnosť prsteňa Galaxy Ring (v roku 2024 to nebude)
  • kúpiť si Galaxy Ring v zahraničí
  • kúpiť si niektorý z konkurenčných prsteňov, ktoré sú v predaji už aj na Slovensku

V tomto článku sa zameriam najmä na alternatívy, ktoré som testoval a/alebo sú overené mnohými používateľmi z celého sveta.

Samsung Galaxy RingZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Ring

Nemáte Samsung smartfón? Na Galaxy Ring zabudnite

Na úvod krátka rekapitulácia toho, čo Galaxy Ring ponúka. Ak berieme do úvahy zdravotné funkcie a výbavu jeho senzorov, prsteň od Samsungu neprináša žiadnu revolúciu. Vo výbave nenájdete nič, čo by už nebolo dostupné na trhu.

Prsteň meria srdcový tep, okysličenie krvi, dýchanie, teplotu pokožky a ponúka pokročilú analýzu spánku, ktorá berie do úvahy viacero zdravotných ukazovateľov, ako je priemerný čas spánku, konzistencia času spánku, resp. spánku a bdenia, načasovanie spánku, aktivita predchádzajúceho dňa, srdcová frekvencia počas spánku a variabilita srdcovej frekvencie (HRV).

Meranie týchto veličín ponúkajú aj ostatné prstene, ktoré sú dnes dostupné na trhu, či už ide o najznámejší Oura Ring (ten ako jediný vyžaduje platenie mesačného predplatného, aby ste získali prístup ku všetkým dátam), jeho najvýraznejšiu konkurenciu Ultrahuman Ring Air, cenovo najatraktívnejší RingConn Smart Ring alebo Amazfit Helio Ring, ktorý bude čoskoro v predaji aj v Česku a na Slovensku.

Všetky spomenuté prstene vám zmerajú tie isté veličiny a minimálne v prípade prsteňov, ktoré som testoval, je presnosť nameraných dát prakticky identická. Hlavný rozdiel spočíva v mobilnej aplikácii a v tom, ako aplikácia ďalej pracuje so získanými dátami a ako ich prezentuje používateľovi.

V tejto súvislosti chcem ešte raz upozorniť na fakt, že Galaxy Ring vyžaduje k svojmu plnohodnotnému fungovaniu smartfón od Samsungu. Pokiaľ máte smartfón inej značky, ako je Samsung, na Galaxy Ring zabudnite a vyberajte si z konkurenčných prsteňov. Používanie s telefónom inej značky nedáva kvôli obmedzenej funkcionalite zmysel.

Samsung Galaxy RingZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Ring

Čo má Samsung Galaxy Ring, čo iné prstene nemajú?

To, že Galaxy Ring vyžaduje k svojmu plnohodnotnému fungovaniu smartfón od Samsungu, je z určitého hľadiska aj dobré. Prsteň vďaka tomu prináša funkcie, ktoré v prípade iných prsteňov nenájdete. Medzi tieto funkcie patrí dvojité stlačenie palca a ukazováka, ktorým môžete aktivovať vzdialenú spúšť fotoaparátu alebo ukončiť alarm vo vašom Samsung telefóne. Galaxy Ring tiež funguje s aplikáciou Samsung Find, cez ktorú môžete skontrolovať jeho aktuálnu polohu.

Zaujímavou vlastnosťou je aj to, že po spárovaní s hodinkami Galaxy Watch sa výdrž batérie prsteňa predĺži až o 30 %. S týmto som sa v prípade konkurencie nestretol. Amazfit síce umožňuje používať prsteň Helio Ring s Amazfit hodinkami, vďaka čomu získate viac dát a tie by mali byť vo výsledku presnejšie, avšak benefit predĺženej výdrže batérie, to ponúka iba Samsung.

Samsung takisto uvádza, že využíva umelú inteligenciu Galaxy AI na to, aby ponúkol najpresnejšiu analýzu spánku medzi inteligentnými prsteňmi, avšak toto je tvrdenie, ktoré ťažko overiť.

Galaxy Ring ponúka aj praktické nabíjacie puzdro. Ak sa vám takáto funkcia páči, nabíjacie puzdro má aj prsteň RingConn.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring

Ktorý konkurenčný prsteň si kúpiť?

Oplatí sa teda počkať na prsteň od Samsungu? Galaxy Ring stojí 449 eur a ide o najdrahší inteligentný prsteň, ktorý je aktuálne na trhu. Pokiaľ by som používal Samsung smartfón a nevadila by mi jeho vyššia cena, možno by som aj zvažoval, že by som si naň počkal alebo si ho kúpil v zahraničí.

Osobne si však myslím, že pre mnohých používateľov, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou kúpy prvého smart prsteňa, môžu byť atraktívnejšie konkurenčné zariadenia.

RingConn Smart Ring sa predáva za 289 eur a nevyžaduje predplatné. Ide o oficiálnu slovenskú distribúciu, ktorá zabezpečuje tradičnú starostlivosť o zákazníka. Treba však dať do pozornosti aj fakt, že RingConn čoskoro začne predávať aj druhú generáciu svojho prsteňa.

Ultrahuman Ring Air kúpite na Alze za 379,90 eur a nevyžaduje predplatné.

Oura Ring stojí od 329 eur (zľavu 40 eur získate po kliknutí na tento odkaz) a pre plnohodnotnú funkcionalitu vyžaduje predplatné vo výške 5,99 eur mesačne. Oura Ring si môžete objednať iba z oficiálnej stránky výrobcu. Za poštovné zaplatíte 15 eur (spolu teda od 344 eur), ďalšie poplatky už neplatíte.

Amazfit Helio Ring stojí v prepočte 299 eur (vrátane poštovného) a na Slovensko sa dá objednať z oficiálnej českej stránky. Problémom tohto prsteňa je obmedzená dostupnosť veľkostí, z ktorých si môžete vyberať.

Na trhu nájdete aj iné smart prstene, avšak osobne by som si vyberal z tejto štvorice.

RingConn Smart Ring a Oura RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring a Oura Ring

Pokiaľ vám nevadí platiť mesačné predplatné, Oura Ring je stále považovaný za lídra medzi smart prsteňmi. Používam ho dlhodobo a počas posledných mesiacov pribudlo viacero nových funkcií. V blízkej budúcnosti preto opäť zaktualizujem moju recenziu.

Pokiaľ predplatné nechcete platiť, ako hlavnú alternatívu k Oura Ringu odporúčam Ultrahuman Ring Air. A pokiaľ chcete ušetriť, kúpte si RingConn Smart Ring (alebo počkajte na jeho druhú generáciu).

A pokiaľ používate smart hodinky značky Amazfit, dobrou voľbou môže byť aj Amazfit Helio Ring – ak vám bude vyhovovať veľkosť prsteňa 10 alebo 12. Pokiaľ smart hodinky od Amazfitu nemáte, osobne by som dal prednosť skôr prsteňu RingConn, keďže cena je rovnaká.

Amazfit Helio RingZdroj: Stephane Sby Balmy / Amazfit
Amazfit Helio Ring

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit