Inteligentné prstene vzbudzujú tento rok pozornosť, akej sa im doteraz nedostalo.

Smart prstene nie sú horúcou novinkou, ktorá by sa na trhu objavila iba nedávno. Existujú už takmer 10 rokov, ak by sme ich históriu počítali od augusta 2015, kedy svoju púť odštartovala prvá generácia prsteňa Oura Ring, ktorá debutovala na portáli Kickstarter.

Prvý Oura Ring pripomínal skôr nevšedný šperk ako tradičný prsteň, avšak výrobca dokázal zoptimalizovať dizajn zariadenia a v rokoch 2018 a 2021 uviedol na trh druhú a aj aktuálnu tretiu generáciu svojho prsteňa.

Oura Health nebola jedinou spoločnosťou, ktorá za poslednú dekádu vyrobila nejaký inteligentný prsteň. Je však jedinou, ktorá prežila náročné začiatky tejto kategórie zariadení a je na trhu aj dnes – na začiatku zlatej éry smart prsteňov.

Od roku 2022 sa dostalo do predaja viacero nových smart prsteňov a rok 2024 bude v tomto smere zlomový, nakoľko svoje prstene už oficiálne oznámili viacerí veľkí hráči na čele so Samsungom (Galaxy Ring). Svoj prsteň Helio Ring predstavil aj Amazfit a očakáva sa, že sa čoskoro pridajú ďalší výrobcovia vrátane Applu.

Ako funguje smart prsteň

Pokiaľ čítate o inteligentnom prsteni prvýkrát, možno sa zamýšľate, že na čo je určený. V jednoduchosti ho možno definovať ako zariadenie, ktoré analyzuje váš spánok, meria srdcový tep, variabilitu srdcového tepu, teplotu pokožky a dýchanie a na základe toho vyhodnocuje, ako dobre ste zregenerovali počas spánku.

Dnešné smart prstene sú teda zamerané primárne na monitorovanie zdravia a v tomto smere ponúkajú podobné funkcie ako kvalitnejšie smart hodinky. Ich výhoda spočíva v tom, že niektorí používatelia nechcú spávať so smart hodinkami, pretože im vadia na ruke. Prsteň by im však počas spánku neprekážal.

A druhá výhoda spočíva v presnosti merania, ktorá môže byť v určitých situáciách vyššia v porovnaní so smart hodinkami. Dôvod je ten, že prsteň máte na prste a zároveň nemusíte riešiť skreslené merania, ktoré môžu nastať, ak máte smart hodinky nevhodne nasadené, resp. máte príliš voľný remienok.

Oura Ring 3Zdroj: TOUCHIT
Oura Ring 3

Pre športovcov a ľudí, ktorí chcú žiť naplno

Z vyššie uvedeného to možno nie je úplne zrejmé, avšak dnešné inteligentné prstene, ako je Oura Ring či Ultrahuman Ring Air, predstavujú dobrých pomocníkov, ktorí vedia poskytovať užitočné informácie so zameraním na regeneráciu organizmu a kvalitu spánku.

Tieto informácie následne vedia využiť profesionálni športovci alebo nadšenci, ktorí vedia vyhodnotiť, či to náhodou nepreháňajú s intenzitou tréningu. Zároveň však tieto dáta vedia vyhodnotiť aj bežní ľudia, ktorí sa snažia žiť každý deň naplno a chcú pochopiť, ako funguje ich organizmus a čo ho pozitívne alebo negatívne ovplyvňuje.

Pokiaľ chcete experimentovať s tým, koľko kávy denne vypijete a kedy si dáte poslednú kávu, alebo si chcete odsledovať dopad alkoholu na váš organizmus, smart prsteň je skvelý nástroj, ktorý vám to zmeria a zrozumiteľne zobrazí. To isté platí, ak chcete vyhodnocovať (ne)vhodnosť konkrétneho jedla na večeru, alebo ak chcete mať informáciu o tom, či vaše telo bojuje s nejakým vírusom.

Špecifickým segmentom používateľov sú ženy, ktoré si pomocou smart prsteňov dokážu efektívnejšie vyhodnocovať ženské zdravie. Dokonca sa objavilo aj niekoľko prípadov, keď si žena prvýkrát uvedomila, že je pravdepodobne tehotná, práve vďaka informáciám z inteligentného prsteňa.

Amazfit Helio RingZdroj: Stephane Sby Balmy / Amazfit
Amazfit Helio Ring

Smart prstene v roku 2024

V roku 2024 je na trhu dostupných množstvo smart prsteňov. Nie všetky sa dajú kúpiť zo Slovenska a nie všetky nájdete v tomto článku. Cieľom tohto prehľadu je upozorniť na tie najzaujímavejšie zariadenia na trhu a poskytnúť základné informácie o nich.

Každopádne, pokiaľ používate smart prsteň, ktorý sa v článku nespomína, napíšte mi vašu krátku skúsenosť do komentárov pod článkom a rád ho pridám do zoznamu.

Prstene, ktoré sa oplatí kúpiť

  • Oura Ring – najznámejší a najstarší smart prsteň na trhu. Kúpil som si ho a používam ho dlhodobo. Pravidelne aktualizovanú recenziu naň si môžete prečítať v tomto článku. Oura Ring vyžaduje platenie mesačného predplatného, aby ste využili jeho potenciál naplno.
  • Ultrahuman Ring Air – aktuálne pravdepodobne najlepšia alternatíva k prsteňu Oura Ring. Nevyžaduje sa predplatné a pre niekoho môže byť výhodou, že prsteň má v ponuke aj Alza.
Ultrahuman Ring AirZdroj: Ultrahuman
Ultrahuman Ring Air

Ďalšie prstene, ktoré sú na trhu

  • RingConn – tento smart prsteň zaujal počas crowdfundingovej kampane pomerne nízkou cenou. Z oficiálneho webu si ho však neobjednáte na Slovensko.
  • Circular Ring – konkurencia pre Ouru, ktorá prišla na trh v roku 2022. Dnes je k dispozícii aj v novom tenšom dizajne, avšak reakcie používateľov na diskusnom fóre Reddit sú pomerne zmiešané.
Circular Ring SlimZdroj: Circular
Circular Ring Slim

Prstene od známych výrobcov, ktoré sa dostanú na trh v roku 2024

  • Samsung Galaxy Ring – v roku 2024 nie je dôležitejší smart prsteň ako Samsung Galaxy Ring. Dôvod je ten, že Samsung je doteraz najväčší výrobca, ktorý predstavil svoj prsteň. Očakáva sa, že kórejský výrobca oznámi bližšie detaily v lete tohto roka.
  • Amazfit Helio Ring – smart prsteň od Amazfitu sa dostane do predaja v apríli 2024 v USA. Jeho dostupnosť v Európe je zatiaľ neznáma.
  • Tí ostatní – špekuluje sa, že svoj prsteň oznámi aj Apple. Otázne je, kedy sa tak stane. Osobne pochybujem, že to bude tento rok. Čakám tiež, kedy, resp. či, svoj prsteň predstaví Garmin. A o prsteni, ktorý by využíval technológie spoločnosti Polar, nedávno hovoril jej riaditeľ.
Samsung Galaxy RingZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Ring

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit