Na špeciálnom stretnutí k monitorovaniu zdravia počas predstavenia celej skupiny nových produktov okolo skladacích telefónov Galaxy Z sme mali možnosť hovoriť so špecialistami, ktorí sa venujú digitálnemu zdraviu.

Pýtali sme sa predovšetkým na to, či má význam kombinovať viacero zariadení na monitorovanie zdravia. Konkrétne teda, ak má niekto hodinky Galaxy Watch, či má pre neho význam prikupovať si aj prsteň Galaxy Ring.

Ako sme sa dozvedeli, každé z týchto zariadení má svoje výhody a tiež aj nevýhody. Napr. presnosť merania údajov hodinkami Galaxy Watch veľmi výrazne ovplyvňuje to, ako pevne ich máte nasadené. V prípade prsteňa Galaxy Ring to závisí od toho, či si správne vyberiete veľkosť a ak áno, potom je presnosť merania tepu oveľa vyššia.

Galaxy Ring má na rozdiel od väčšiny konkurenčných prsteňov pomôcku, ktorá vám pomôže, aby ste si ho na prst nasadili optimálne vzhľadom na umiestnenie snímačov. Na povrchu tohto prsteňa je prvok, ktorý by mal byť umiestnený smerom k dlani. Prsteň potom meria tep optimálne a presnosť sa takmer blíži k tomu, čo dokážete zmerať pomocou hrudného pásu – najmä v pokoji a počas spánku.

Galaxy RingZdroj: Samsung
Galaxy Ring

Hodinky Galaxy Watch sú vhodnejšie na meranie pohybových aktivít, ako je napr. počet zaznamenaných krokov a tiež dokážu presnejšie monitorovať niektoré cvičenia – konkrétne boli spomenuté drepy. Navyše, sú merania, pri ktorých je výhodnejšie použiť výsledky namerané telefónom. Príkladom je počítanie krokov pomocou telefónu, keď kočíkujete, čo je aktivita, s ktorou majú smart hodinky všeobecne problém.

Samsung používa umelú inteligenciu Galaxy AI na to, aby dokázal skombinovať údaje z viacerých Galaxy zariadení a vybrať z nich to najpresnejšie. Stále to nie je možné považovať za medicínske meranie, ale ak máte optimálnu kombináciu, teda hodinky, prsteň a telefón, potom dosiahnete najlepšiu presnosť nameraných údajov.

Výhodou takéhoto prepojenia je aj to, že po spárovaní s hodinkami Galaxy Watch sa výdrž batérie prsteňa Galaxy Ring predĺži až o 30 %.

Toto balenie sa používa na skúšku správnej veľkosti prsteňovZdroj: Samsung
Toto balenie sa používa na skúšku správnej veľkosti prsteňov

Len pripomeňme, že Galaxy Ring zatiaľ na slovenskom trhu nie je dostupný. Vychádza to z obrovského záujmu o toto zariadenie a tiež širokej ponuky prsteňov (9 veľkostí a 3 rôzne farby). Navyše, pri tomto produkte sa predpokladá, že keď si ho prídete vyskúšať do predajne, chcete s ním aj odísť a nie čakať na jeho neskoršie dodanie.

Prsteň Galaxy Ring na Slovensko príde, ale kedy sa tak stane, nevedeli špecialisti z firmy Samsung povedať. Je možné, že to bude až v ďalšej generácii. Stále je možnosť kúpiť si ho napr. v Nemecku a potom plnohodnotne používať na Slovensku.

Kompletné hodnotenie zdravia pomocou Galaxy zariadení v aplikácii S-HealthZdroj: Samsung
Kompletné hodnotenie zdravia pomocou Galaxy zariadení v aplikácii Samsung Health

Zaujímavá informácia odznela o tom, ako sa využívajú údaje z Galaxy zariadení v niektorých častiach Ázie. V tomto regióne sa zariadenia od Samsungu totiž využívajú aj v nemociach a je tak možné presnejšie prepojiť údaje z nositeľných zariadení a týchto prístrojov.

Napríklad údaje z vyšetrení krvi na obsah minerálov sa dajú priamo vložiť do aplikácie Samsung Health a potom pracovať s týmito údajmi pri odporúčaniach na životný štýl. V Európe sa v nemocniciach zariadenia od Samsungu až tak často nepoužívajú a zatiaľ tu takáto skúsenosť nie je.

O tejto téme sme hovorili aj vo videocaste, na predstavení týchto zariadení:

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.