Je to bežný problém všetkých inteligentných hodiniek.

Smart hodinky dnes používa čoraz viac používateľov a ďalšia skupina ľudí zvažuje, že si ich kúpi. Inteligentné hodinky používam a testujem niekoľko rokov aj ja a hoci ich považujem za skvelého pomocníka a môj obľúbený gadget, je dôležité upozorniť na niekoľko bežných nedostatkov.

Medzi ne patrí aj (ne)presnosť počítania krokov. Hoci som už na túto (ne)presnosť upozorňoval v staršom článku, je vhodnejšie sa venovať tejto téme aj samostatne. A medzi ďalšie bežné nedokonalosti patria odchýlky v meraní srdcového tepu, o čom som písal TU a takisto nepresnosť merania výšky a výškového prevýšenia pomocou zabudovaného výškomera. Ale o tom nabudúce.

Prečo hodinky nepresne počítajú kroky?

Smart hodinky počítajú kroky pomocou zabudovaného akcelerometra. Je to súčiastka, ktorá dokáže zaznamenať pohyb v troch osiach (3D) a určiť jeho rýchlosť. Nedokáže však so 100 % presnosťou definovať, čo tento pohyb spôsobuje a či sa okrem ruky, na ktorej sú hodinky, hýbu aj nohy.

Z tohto popisu by malo byť okamžite zrejmé, že hodinky sú náchylné na určité nepresnosti. Uvedomujú si to aj výrobcovia, ktorí sa snažia pomocou softvérových algoritmov minimalizovať nepresnosti v meraní. V praxi to potom znamená, že v prípade niektorých hodiniek musíte spraviť určitý počet krokov za sebou, aby sa vám tieto kroky započítali. V opačnom prípade by sa ako krok započítalo každé jedno mávnutie rukou.

Znamená to, že ak máte menší byt, tak sa môže stať, že prejdete pár krokov z obývačky do kuchyne, kde sa na chvíľu zastavíte a potom sa vrátite späť do obývačky a hodinky vám nezaznamenajú žiadne kroky. Alebo vám zaznamenajú relatívne málo krokov počas upratovania, pretože sa strieda pár krokov so státím.

Niektoré hodinky majú tento algoritmus prísnejší, iné benevolentnejší. Vo výsledku sa to môže prejaviť tak, že ak máte hodinky na dvoch rukách, tak vám na konci dňa zobrazia odlišný počet krokov a v špecifických prípadoch môže byť rozdiel pomerne výrazný.

Je potrebné upozorniť aj na druhú stranu mince. Hoci hodinky v niektorých prípadoch počítajú menej krokov ako je skutočnosť, v iných vám môžu napočítať desiatky až stovky krokov, keď stojíte na mieste. Príkladom je miešanie krémovej praženice. V rámci tejto činnosti dokážem vygenerovať 1000 až 1500 krokov v priebehu 10 minút, hoci sa nepohnem z miesta.

Hodinky tiež môžu napočítať vymyslené kroky aj v prípade, že výrazne gestikulujete rukou, na ktorej máte hodinky, alebo ste v roztrasenom aute (či už je trasenie spôsobené samotným autom alebo cestou). Umývanie vlasov či riadov môže takisto vygenerovať pár vymyslených krokov.

Treba upozorniť aj na prípad, kedy vám hodinky nepočítajú kroky počas sústavnej chôdze, hoci by mali. Toto je bežný problém, keď kočíkujete alebo kosíte trávu benzínovou či elektrickou kosačkou. Stačí, aby ste rukou s hodinkami držali rukoväť kočíka či kosačky a hodinky vám nezapočítajú kroky, resp. iba minimum. Opäť je to dôsledok algoritmu – akcelerometer síce zaznamená pohyb, avšak ruka sa hýbe iba v jednej osi a preto vám hodinky nezapočítajú kroky. Myslia si, že ste napríklad na bicykli.

Smart hodinkyZdroj: TOUCHIT
Smart hodinky

Čo sa s tým dá robiť?

Hodinky neponúkajú žiadne nastavenie, ktoré by vám umožnilo prispôsobiť si prísnosť algoritmu počítania krokov. Avšak je užitočné, pokiaľ pochopíte, ako hodinky počítajú kroky a využijete túto informáciu vo svoj prospech.

V praxi to potom znamená, že si môžete odsledovať, či vám vznikajú umelé kroky v určitých situáciách počas dňa. Ak vám to vadí, môžete si dať hodinky dole z ruky, ak budete intenzívne miešať jedlo počas varenia rukou, na ktorej máte hodinky.

A problém s nepočítaním krokov počas kočíkovania či kosenia môžete vyriešiť tak, že si hodinky dáte dole z ruky a dáte si ich do vrecka nohavíc alebo bundy. Takýmto spôsobom by vám mali hodinky nejaké kroky započítať, hoci negarantujem ich presnosť. Samozrejme, ak máte hodinky, ktoré kombinujú dáta aj z hodiniek aj z telefónu a telefón máte vo vrecku, tak ten vám kroky započíta.

Tiež je potrebné si uvedomiť, že hodinky rátajú kroky pomocou akcelerometra aj v prípade vonkajších cvičení s aktívnym záznamom GPS. GPS v hodinkách vám síce určí dĺžku trasy, ktorú ste prešli, avšak počet krokov vám aj v tomto prípade vypočíta akcelerometer. V prípade sústavnej chôdze či behania je presnosť počítania krokov pomerne vysoká, keďže sa funkcia na počítanie krokov používa spôsobom, na ktorý bola primárne určená.

Na záver ešte jeden poznatok z testovania – problém s (ne)presnosťou počítania krokov majú do istej miery všetky smart hodinky. Týka sa to lacných 50-eurových čínskych noname hodiniek aj 1000-eurových Garmin Epix Pro (Gen 2). Samozrejme, lacné čínske hodinky vám napočítajú možnože ešte viac vymyslených krokov. Avšak s príkladmi, ktoré som uvádzal v tomto článku, majú problém všetky hodinky na trhu bez ohľadu na ich cenu.

Smart hodinkyZdroj: TOUCHIT
Smart hodinky

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit