K dispozícii bude najskôr v USA, neskôr príde do ostatných regiónov.

Samsung oznámil novú praktickú funkciu, ktorá počas najbližších dní pribudne do aplikácie Samsung Health a používatelia ju budú môcť využívať aj cez smart hodinky Samsung Galaxy Watch. Nazýva sa Medications, resp. Lieky a umožní zaznamenávať branie liekov.

Nová funkcia pomôže používateľom sledovať ich lieky na predpis aj voľnopredajné lieky a poskytne dôležité a relevantné informácie a tipy o týchto liekoch. Oceniť by ju mali najmä tí, ktorí užívajú lieky pravidelne, ale aj tí, ktorí užívajú výživové doplnky.

Funkcia na sledovanie liekov bude najskôr dostupná pre používateľov na území USA. Neskôr by mala pribudnúť do aplikácie Samsung Health aj v ostatných regiónoch.

Samsung Galaxy Watch a aplikácia Samsung Health dostanú novú zdravotnú funkciu LiekyZdroj: Samsung
Samsung Galaxy Watch a aplikácia Samsung Health dostanú novú zdravotnú funkciu Lieky

Vedľajšie účinky, dávkovanie aj upozornenia

Samsung uvádza, že funkcia Lieky poskytne používateľom podrobné informácie o zadanom lieku, ako je všeobecný popis a možné vedľajšie účinky. K dispozícii sú aj nežiaduce reakcie, ktoré by sa mohli vyskytnúť v dôsledku interakcií medzi liekmi alebo pri užívaní spolu s určitými potravinami a látkami, ako sú kofeín a alkohol.

Ak napríklad používateľ užíva liek na predpis Simvastatin, Samsung Health ho upozorní, že tento liek môže mať závažné vedľajšie účinky v kombinácii s grapefruitovou šťavou.

Používatelia si môžu zaznamenať tvar a farbu liekov, čo im umožní ľahko rozlíšiť užívané tabletky. Rovnako je možné pridať informácie ako dávkovanie, čas užívania a ďalšie podrobnosti. Nechýbajú ani upozornenia, ktoré pripomenú, kedy je potrebné užívať lieky a kedy je vhodné zvážiť ich doplnenie.

Upozornenia sú prispôsobené na mieru, takže funkcia Lieky dokáže uprednostniť lieky v závislosti od ich dôležitosti – od „jemných“ až po „silné“ lieky podľa toho, aký dôležitý alebo naliehavý je daný predpis. V prípade dôležitých liekov si používatelia môžu nastaviť „silnú“ pripomienku, ktorá zobrazí upozornenie na celej obrazovke smartfónu spoločne s dlhým zvukovým upozornením. V prípade doplnkov, ako sú vitamíny, sa zobrazí základná notifikácia, ktorá nebude používateľa rušiť.

Pokiaľ máte hodinky Galaxy Watch, upozornenia sa budú zobrazovať priamo na ich displeji. Vďaka tomu budete mať prehľad o plánoch užívania liekov, aj keď nemáte telefón poruke.

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit