Samsung pokračuje v postupnom zlepšovaní svojich hodiniek.

Šiesta generácia hodiniek Samsung Galaxy Watch je v predaji a opäť prichádza v dvoch prevedeniach. Základný model tento rok opäť dopĺňa verzia Classic s fyzickou otočnou lunetou. Ak čakali aj hodinky Galaxy Watch Pro, budete si musieť počkať ešte rok na Galaxy Watch7 Pro.

Hlavné medzigeneračné zlepšenia hodiniek Galaxy Watch6 (Classic) sú tri. Dve na prvý pohľad viditeľné novinky sa týkajú displeja, ktorý je väčší a jasnejší. Jeho uhlopriečka je 1,31 palca v prípade menších modelov a 1,47 palca v prípade väčších hodiniek.

Rozmery samotných hodiniek sa výraznejšie nemenili a Samsung dokázal do hodiniek zakomponovať väčšiu obrazovku najmä vďaka tomu, že zmenšil rámik okolo displeja. O 30 % v prípade základného modelu a o 15 % v prípade verzie Classic. Na pohľad to vyzerá pekne.

Maximálny jas 2000 nitov je kľúčové zlepšenie

Výborným a dôležitým zlepšením je zvýšenie maximálneho jasu na úroveň 2000 nitov. Toto je kľúčové zlepšenie, lebo prakticky všetky smart hodinky s AMOLED displejom ponúkajú maximálny jas na úrovni 1000 nitov (výnimkou sú Apple Watch Ultra) a nie každému to stačí.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú hodinky s AMOLED displejom a vadí vám čitateľnosť vonku počas letného dňa, Galaxy Watch6 ponúkajú v tomto smere citeľné zlepšenie, nakoľko dosahujú dvojnásobný jas. V praxi to oceníte.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Vľavo Samsung Galaxy Watch5 Pro, vpravo Samsung Galaxy Watch6. Rozdiel v maximálnom jase displeja si okamžite všimnete počas letného slnečného dňa

S výkonnejším hardvérom

Drobnú zmenu si všimnete aj v prípade, že hodinky používate v režime s aktívnym Always-on displejom. V prípade Galaxy Watch6 (Classic) sa jas displeja v tomto režime takisto prispôsobuje podľa okolitého osvetlenia. Len treba počítať s tým, že v režime Always-on je jas výrazne nižší a obrazovka je pomerne tmavá kvôli šetreniu batérie. Všimol som si však viditeľne odlišnú úroveň jasu v Always-on režime, keď som hodinky používal vonku, a keď som bol v tmavej miestnosti.

Tretie medzigeneračné zlepšenie je výkonnejší hardvér. Galaxy Watch6 (Classic) sú vybavené novým procesorom Exynos W930 s dvoma jadrami a taktom 1,4 GHz, čo je o 18 % vyššia frekvencia v porovnaní s Galaxy Watch4 a Galaxy Watch5.

Zvýšila sa tiež operačná pamäť – z 1,5 GB na 2 GB RAM. Samsung tvrdí, že by ste mali pocítiť o 25 % plynulejšie prepínanie sa medzi aplikáciami. Určité zlepšenie som si všimol. Úložisko má 16 GB a môžete si doň uložiť fotky či hudbu.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Ako sa odlišuje základný model od verzie Classic?

Všetky uvedené informácie sa týkajú základného modelu aj verzie Classic. To platí aj pre ďalšie informácie a moje dojmy z používania hodiniek. Hoci som testoval základný model, používateľský zážitok aj funkcie oboch modelov sú rovnaké a to isté platí aj o výdrži batérie.

Hlavným rozdielom medzi oboma hodinkami je fyzická luneta, ktorá je vo výbave verzie Classic a kvôli ktorej sú tieto hodinky o niečo väčšie v porovnaní so základným modelom. Veľkosť displeja je však totožná v oboch prípadoch.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic)Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6 Classic (hore), Samsung Galaxy Watch6 (dole)

Rozdielne sú tiež materiály, z ktorých je vyrobené puzdro hodiniek – v prípade základného modelu je puzdro hliníkové, verzia Classic ho má z nehrdzavejúcej ocele. Ochranné sklíčko je zafírové a to sa týka aj základného modelu aj verzie Classic.

Pre úplnosť uvádzam jednotlivé verzie a veľkosti:

  • Galaxy Watch 6 (40 mm): 1,31 palca, rozlíšenie 432 × 432 pixelov
  • Galaxy Watch 6 (44 mm): 1,47 palca, rozlíšenie 480 × 480 pixelov
  • Galaxy Watch 6 Classic (43 mm): 1,31 palca, rozlíšenie 432 × 432 pixelov
  • Galaxy Watch 6 Classic (47 mm): 1,47 palca, rozlíšenie 480 × 480 pixelov
Samsung Galaxy Watch6 (Classic)Zdroj: TOUCHIT
Vľavo Samsung Galaxy Watch6 Classic, vpravo Samsung Galaxy Watch6

Nový mechanizmus výmeny remienkov

V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami si všimnete ešte jeden drobný rozdiel a to je upravený mechanizmus výmeny remienkov. Ich odopnutie by malo byť vďaka novému mechanizmu rýchlejšie a pohodlnejšie, čo môžem potvrdiť. Hodinky sú však aj naďalej kompatibilné so štandardnými 20 mm remienkami.

Toľko sumár zlepšení. Ak sa vám to zdá málo, v takejto fáze sa aktuálne nachádza celý trh so smart hodinkami. Aj v prípade nových Apple Watch sa očakáva, že dostanú iba výkonnejší procesor a iné remienky.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic)Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6 (Classic) s novým mechanizmom výmeny remienkov

Wear OS 4 + One UI 5.0 Watch

Galaxy Watch6 (Classic) majú predinštalovaný operačný systém Wear OS 4 s nadstavbou One UI 5.0 Watch. Tento operačný systém dostanú aj predchádzajúce generácie hodiniek od Samsungu so systémom Wear OS (modely radu Galaxy Watch4 a Watch5).

Používateľské rozhranie sa nezmenilo, takže ak máte doma Samsung hodinky so systémom Wear OS, potom presne viete, čo môžete očakávať od nového modelu. Reakcie operačného systému sú o trošku plynulejšie a hodinky v špecifických prípadoch reagujú o niečo rýchlejšie v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Avšak napríklad na widgete s troma dennými cieľmi aktivity treba niekedy počkať sekundu či dve, aby sa dáta zaktualizovali.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Ak chcete diktovať odpovede, stiahnite si Gboard

Nový systém Wear OS, resp. nová nadstavba od Samsungu, stále neprinášajú podporu pre diktovanie v slovenčine do Samsung klávesnice. Ak chcete túto funkciu využívať, je potrebné si z obchodu Google Play stiahnuť klávesnicu Gboard, ktorá podporuje aj diktovanie v slovenčine. Znamená to, že keď vám niekto pošle správu do telefónu a v hodinkách sa zobrazí notifikácia, nemusíte písať odpoveď na zabudovanej klávesnici, ale do hodiniek nadiktujete odpoveď a Gboard ju prepíše do textovej podoby.

Gboard stále nepodporuje rozpoznávanie diakritiky, takže ak poviete čiarka alebo bodka, Gboard to napíše ako slovo. Pre porovnanie, Apple Watch a iné zriadenia od Applu nenapíšu slovo čiarka, ale reálne znamienko čiarka.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Wear OS a aplikácie tretích strán

Galaxy Watch6 som používal s telefónom značky vivo, nakoľko som bol zvedavý na používateľský zážitok s neSamsung telefónom. K funkcionalite nemám výhrady. Notifikácie chodili bez problémov, reagoval a odpovedal som na ne priamo z hodiniek.

Do Galaxy Watch6 som si nainštaloval zopár aplikácií tretích strán, ako je Spotify, Stocard na zobrazovanie vernostných kariet, Todoist na manažment úloh, Stravu, Komoot či WhatsApp. Zoznam ďalších aplikácií, ktoré si môžete stiahnuť do hodiniek, si môžete pozrieť priamo v obchode Google Play, TU.

V rámci predinštalovaných aplikácií je dostupný Google Asistent, ale treba s ním komunikovať po anglicky. Samozrejmosťou je Google Peňaženka, ktorá umožňuje bezkontaktné platby. K dispozícii je aj viacero Samsung aplikácií. Pomocou hodiniek môžete napríklad ovládať inteligentnú domácnosť, ktorá podporuje platformu SmartThings. Toto všetko však platí aj pre hodinky Galaxy Watch4 a Watch5.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Výdrž teoreticky až 2 dni

Výdrž hodiniek sa výraznejšie nezlepšila. Samsung uvádza výdrž na úrovni 30 hodín so zapnutým Always-on displejom, resp. 40 hodín s vypnutým Always-on displejom. Týka sa to oboch verzií a oboch veľkostí. Na základe môjho testovania môžem potvrdiť, že sú to hodnoty, ktoré zodpovedajú reálnemu používaniu.

Treba počítať s tým, že ak budete s hodinkami aktívne cvičiť so zapnutým GPS, výdrž bude o niečo kratšia. V mojom prípade som dosahoval výdrž niekde na úrovni 24 hodín, keď som mal zapnutý Always-on displej, spal som s hodinkami a počas daného dňa som zaznamenal 1,5 hodinový beh, ktorý spotreboval približne 20 % batérie.

V závislosti od spôsobu používania sa môžete dostať s výdržou teoreticky až na 2 dni. Naďalej však platí, že ak chcete Samsung hodinky s Wear OS a najlepšou výdržou batérie, kúpte si Galaxy Watch5 Pro. Alebo počkajte rok na ďalší model radu Pro. Samsung potvrdil, že hodinky radu Classic a Pro bude obmieňať v ročných intervaloch.  

Samsung Galaxy Watch6 Moje poznatky z testovania výdrže
Always-on zapnutý 
Výdrž (približne)24 až 30 hodín non-stop nosenia a bez používania GPS
Spotreba pri cvičení s GPS10 až 13 % za hodinu v závislosti od okolitého svetla a používania displeja
Always-on vypnutý 
Výdrž (približne)36 až 44 hodín non-stop nosenia a bez používania GPS
Spotreba pri cvičení s GPS9 až 11 % za hodinu v závislosti od aktívneho používania displeja
Meranie spánku16 % až 18 % za 9 hodinový spánok (cca 2% za hodinu)
Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Celodňové meranie tepu a stresu si môžete prispôsobiť

Zdravotné funkcie sú totožné ako pred rokom. Hodinky ponúkajú celodňové meranie tepu a stresu, meranie okysličenia krvi počas spánku a analýzu spánku. Celodňové meranie tepu a stresu si môžete zapnúť v nastaveniach aplikácie Samsung Health, avšak nevidím v tom veľký zmysel.

Praktickejšie je nechať hodinky v predvolených nastaveniach, čo znamená meranie tepu počas dňa v 10-minútových intervaloch v pokoji a manuálne meranie stresu. Mierne sa tým predĺži výdrž batérie a zdalo sa mi, že reakcie hodiniek boli svižnejšie, keď sa tep a stres nemerali kontinuálne.  

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Monitorovanie spánku s cieľom zlepšiť váš životný štýl

Presnosť monitorovania spánku je individuálna a spánkové skóre treba brať s rezervou. Hodinky som porovnával s prsteňom Oura Ring a v mojom prípade som si všimol určité odchýlky v analýze jednotlivých spánkových fáz, čo ovplyvnilo aj celkové spánkové skóre.

Niekomu môžu pomôcť odporúčania v rámci tzv. spánkového koučingu, čo sú rady, aby ste nepili kávu po 17-tej, nejedli neskoro večer a žili aktívnym spôsobom. Pre niekoho je to samozrejmosť, niekomu to treba pripomínať.

Ak chcete zaktívniť životný štýl, užitočné je plnenie troch cieľov – počtu krokov, kalórií a minút aktivity počas dňa. Treba počítať s určitými odchýlkami merania. Ak si nastavíte ciele rozumne a budete ich dodržiavať, časom pocítite rozdiel vo vašom životnom štýle. 

Noc 1Samsung  Galaxy Watch6Oura Ring 3
Spánkové skóre7887
Ľahký spánok5h 23m4h 41m
Hlboký spánok18m1h 35m
REM fáza2h 20m1h 30m
Bdenie21m53m
Noc 2Samsung  Galaxy Watch6Oura Ring 3
Spánkové skóre6980
Ľahký spánok4h 57m4h 29m
Hlboký spánok32m1h 35m
REM fáza2h 28m1h 43m
Bdenie29m1h 5m
Noc 3Samsung  Galaxy Watch6Oura Ring 3
Spánkové skóre8980
Ľahký spánok5h 1m5h 18m
Hlboký spánok46m1h 26m
REM fáza3h 6m1h 53m
Bdenie27m54m
Noc 4Samsung  Galaxy Watch6Oura Ring 3
Spánkové skóre7884
Ľahký spánok4h 50m5h 16m
Hlboký spánok46m54m
REM fáza2h 20m1h 33m
Bdenie57m42m
Noc 5Samsung  Galaxy Watch6Oura Ring 3
Spánkové skóre6687
Ľahký spánok5h 49m5h 19m
Hlboký spánok2m1h 1m
REM fáza2h 32m2h 3m
Bdenie30m52m
Noc 6Samsung  Galaxy Watch6Oura Ring 3
Spánkové skóre7592
Ľahký spánok5h 47m5h 7m
Hlboký spánok14m1h 26m
REM fáza2h 18m1h 55m
Bdenie48m49m
Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Meranie EKG a tlaku sú exkluzívne funkcie

Galaxy Watch6 (Classic) majú funkcie na meranie EKG a tlaku. Tieto dve funkcie fungujú iba so Samsung telefónom, keďže vyžadujú aplikáciu v smartfóne, ktorú si stiahnete iba z obchodu Galaxy Store. Pokiaľ vás zaujímajú detaily, ako to funguje, prečítajte si môj starší článok o týchto funkciách. Je aktuálny aj dnes. Tieto funkcie môžu byť pre niekoho atraktívne, avšak iba kvôli meraniu EKG a tlaku by som si hodinky Galaxy Watch nekupoval. Z hľadiska presnosti merania tlaku je najlepšou voľbou tlakomer, ktorý sa aj vyžaduje na pravidelnú kalibráciu hodiniek.

Čoskoro pribudne aj meranie prípadnej nepravidelnosti srdcového rytmu a toto je tiež funkcia, ktorá bude dostupná iba v kombinácii so Samsung telefónom. Samsung však musí najskôr získať schválenie od konkrétnej organizácie, ktorá vyhodnocuje presnosť takýchto funkcií a schvaľuje ich v Európe.

Galaxy Watch6 majú aj senzor teploty, rovnako ako Watch5. Ten sa využíva v rámci analýzy ženského zdravia a bez ohľadu na pohlavie meria teplotu pokožky počas spánku. Čoskoro bude k dispozícii aj aplikácia Thermo Check, ktorá umožní použiť zabudovaný senzor na meranie teploty objektov a okolia. Táto aplikácia nebola počas môjho testovania dostupná.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Meranie tepu a GPS

Z hľadiska športových funkcií sa toho veľa nezlepšilo. Pribudol síce režim behania na atletickom ovále a personalizované rozdelenie zón srdcového tepu, avšak nečakajte zázraky. Rozdelenie zón tepu je základné, založené na maximálnom tepe, ktoré hodinky odhadnú na základe 10-minútového (resp. dlhšieho) vonkajšieho behu. K dispozícii nie je možnosť rozdeliť zóny podľa srdcovej rezervy alebo prahu laktátu, ako to majú napríklad športové hodinky značky Garmin.

Galaxy Watch6 využívajú rovnaký senzor tepu ako pred rokom. Ponúka dobrú presnosť merania, minimálne v rámci behania. Vo výbave je GPS čip s technológiou jednopásmového GPS. Rýchlosť pripojenia k GPS sa zlepšila, avšak počas testovania som v jednej lokalite v okolí lesa zaznamenal opakované výpadky signálu, čo sa podpísalo pod značne skreslený údaj o prejdenej vzdialenosti. Tento problém som mal iba na jednom mieste, avšak opakovane. Upozorňujem na to, ak by ste sa s tým stretli aj vy.

Ignorujúc prípadný výpadok signálu, presnosť merania GPS je dobrá, avšak to už dnes považujem za priemer. V náročnejších lokalitách (napr. medzi panelákmi) sa môžu objaviť menšie až väčšie odchýlky, čo platí aj pre ostatné hodinky s jednopásmovým GPS. Galaxy Watch6 (Classic) vyhodnocujú aj hodnotu VO2 max, avšak v mojom prípade bola táto hodnota o 6 bodov nižšia v porovnaní s ostatnými hodinkami rôznych značiek, čiže tento údaj by som bral s rezervou.

Grafy so zhodnotením presnosti merania tepu (porovnanie s hrudným pásom) a presnosti GPS (porovnanie s Garmin Forerunner 955) si môžete pozrieť vo videorecenzii.

Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6

Aj s podporou eSIM

Galaxy Watch6 (Classic) sú dostupné v Bluetooth a LTE verzii s podporou pre eSIM. Na test som mal k dispozícii Bluetooth verziu, takže LTE funkcionalitu neviem zhodnotiť. Na Slovensku si môžete zakúpiť aj LTE model a import eSIM karty by mal fungovať bez problémov bez ohľadu na operátora – prípadne si to overte u vášho operátora.

Je dôležité upozorniť na to, že na Slovensku zatiaľ žiaden operátor neponúka funkciu zdieľaného čísla. Znamená to, že do hodiniek si musíte vložiť eSIM kartu s iným číslom, ako máte v telefóne a hodinky aj telefón budú fungovať ako dve samostatné zariadenia. Bez ohľadu na model hodiniek, k dispozícii je Bluetooth telefonovanie z pripojeného telefónu. Kvalita reproduktora a mikrofónu sú štandardné.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic)Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6 (Classic)

Verdikt

Samsung Galaxy Watch6 (Classic) predstavujú novú generáciu Wear OS hodiniek, ktorá prináša najmä zlepšenie displeja a trochu viac výkonu.

Ak máte Galaxy Watch4 a pozeráte sa po nových hodinkách, prechod na Galaxy Watch6 môže dávať zmysel, nakoľko získate aj rýchlejšie nabíjanie, s ktorým prišli hodinky Galaxy Watch5 pred rokom. Pokiaľ máte piatu generáciu týchto hodiniek, upgrade mi nedáva až taký zmysel.

A pokiaľ žiadne Wear OS hodinky nemáte a zvažujete, aké si kúpiť, osobne by som vyberal práve z dvojice Galaxy Watch5 a Galaxy Watch6 a to v závislosti od vášho rozpočtu a preferencie dizajnu verzie Classic, resp. Pro. Faktom je, že základné Galaxy Watch5 sa dnes dajú kúpiť za lákavú cenu.

A pokiaľ nechcete hodinky od Samsungu, čoskoro začnem testovať hodinky Ticwatch Pro 5, ktoré v segmente Wear OS hodiniek predstavujú prakticky jedinú zmysluplnú alternatívu, ktorá je v predaji aj na Slovensku.

Cena: od 319 eur

Zapožičal: Samsung

Páči sa nám

  • Maximálny jas displeja na úrovni 2000 nitov je super
  • Tenké rámiky okolo displeja
  • Fyzická luneta v prípade verzie Classic má svoje čaro
  • Najnovšia verzia systému Wear OS 4 a prísľub aktualizácií na 4 ďalšie verzie
  • Dobrý používateľský zážitok
  • Bezkontaktné platby, offline hudba a Bluetooth telefonovanie
  • Dostupnosť LTE modelov s podporou pre eSIM
  • Rýchle bezdrôtové nabíjanie (nabitie v priebehu 1 hodiny)
  • Spánkový koučing
  • Diktovanie správ cez Gboard

Nepáči sa nám

  • Iba jednopásmové GPS, pričom sa môžu objaviť výpadky signálu
  • Z hľadiska športových funkcií zaostáva za priamou konkurenciou
  • Presnosť analýzy spánku a VO2 max je diskutabilná
  • Výdrž batérie bude niektorých používateľov iritovať
  • Wear OS má stále svoje muchy
  • slovenskí operátori neponúkajú funkciu zdieľaného telefónneho čísla

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch vo videorecenzii. K hodinkám Samsung Galaxy Watch6 (Classic) sa mi nepodarilo pripojiť hrudný pás.

Technické špecifikácie:

 Galaxy Watch6Galaxy Watch6 Classic
Materiál a farbaHliníkové puzdro, športový remienok – 44 mm: grafitová, strieborná – 40 mm: grafitová, zlatáNehrdzavejúce puzdro, hybridný remienok z ekologickej kože – 47 mm: čierna, strieborná – 43 mm: čierna, strieborná
Rozmery
a hmotnosť
– 44 mm: 42,8 x 44,4 x 9,0 mm, 33,3 g – 40 mm: 38,8 x 40,4 x 9,0 mm, 28,7 g– 47 mm: 46,5 x 46,5 x 10,9 mm, 59,0 g – 43 mm: 42,5 x 42,5 x 10,9 mm, 52,0 g
DisplejSapphire Crystal – 44 mm: 1,5″ (37,3 mm) 480 x 480 Super AMOLED, Full Color Always On Display – 40 mm: 1,3″ (33,3 mm) 432 x 432 Super AMOLED, Full Color Always On DisplaySapphire Crystal – 47 mm: 1,5″ (37,3 mm) 480 x 480 Super AMOLED, Full Color Always On Display – 43 mm: 1,3″ (33,3 mm) 432 x 432 Super AMOLED, Full Color Always On Display
ProcesorExynos W930 Dual-Core 1,4 GHz
Pamäť a úložný priestor2 GB pamäť + úložný priestor 16 GB
Batéria (typická hodnota)Až 40 h (bez funkcie Always On Display)/až 30 h (s funkciou Always On Display)
– 44 mm: 425 mAh – 40 mm: 300 mAh– 47 mm: 425 mAh – 43 mm: 300 mAh
DobíjanieRýchlodobíjanie (bezdrôtové, WPC)
OSWear OS Powered by Samsung (Wear OS 4)
Používateľské rozhranieOne UI 5 Watch
SenzorySamsung BioActive Sensor (optický snímač tepu + elektrický snímač tepu + analýza bioelektrického odporu), teplotný senzor, akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, svetelný senzorSamsung BioActive Sensor (optický snímač tepu + elektrický snímač tepu + analýza bioelektrického odporu), teplotný senzor, akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, svetelný senzor, 3D Hallov senzor
KonektivitaLTE, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 2.4 + 5 GHz, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo
Odolnosť5ATM + IP68/MIL-STD-810H
KompatibilitaAndroid 10 alebo novší, min. 1,5 GB pamäti

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit