Ich vývoj nejde podľa plánu.

Tohtoročné Apple Watch boli počas posledných mesiacov predmetom mnohých špekulácií. Viaceré spoľahlivé zdroje tvrdili, že Apple pripravuje najvýraznejšiu zmenu svojich hodiniek za posledné roky. Spomínal sa úplne nový dizajn a aj nové dôležité zdravotné funkcie, ako je meranie tlaku či spánkového apnoe.

Jedným z dôvodov výrazných očakávaných zmien bol fakt, že prvé Apple Watch boli predstavené v roku 2014, takže Apple tento rok oslavuje 10 rokov od ich oznámenia. Očakáva sa, že by sme sa mohli dočkať hodiniek Apple Watch X, ktoré budú rovnako revolučné ako iPhone X. Na druhej strane, Apple Watch sa začali predávať až v roku 2015, takže Apple si môže túto špeciálnu edíciu odložiť na budúci rok.

Apple Watch Series 9Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch Series 9

Meranie tlaku nie je spoľahlivé

A pravdepodobne tak aj spraví. Ako informuje Mark Gurman z Bloombergu, nové zdravotné funkcie, ktoré mali byť hlavným lákadlom tohtoročných Apple Watch, sa pravdepodobne oneskoria. Technológia na meranie krvného tlaku, resp. hypertenzie, nie je tak spoľahlivá, ako sa očakávalo. Môže to spôsobiť, že Apple sa rozhodne jej uvedenie odložiť na neskôr.

Bez ohľadu na to, či sa merania tlaku dočkáme tento rok alebo neskôr, Apple Watch vám nebudú zobrazovať konkrétne hodnoty srdcového tlaku. Funkcia bude fungovať tak, že stanoví základnú hodnotu vášho tlaku a pokiaľ zaznamená výrazný posun smerom hore, upozorní vás na to a odporučí vám, aby ste si zmerali tlak pomocou tlakomeru.

Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE 2. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE 2. generácie

Spánkové apnoe je neisté kvôli patentovému sporu

Druhou veľkou novinkou malo byť meranie spánkového apnoe. Ide o bežnú poruchu spánku, ktorá je charakterizovaná opakovanými prerušeniami dýchania počas spánkového cyklu. Tie sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu vzduchu do pľúc. Apple Watch by mali vedieť identifikovať spánkové apnoe na základe dýchania, okysličenia krvi a spánku používateľa.

Lenže, ako som už dávnejšie informoval, budúcnosť tejto funkcie je aktuálne nejasná, keďže Apple musel v USA vypnúť funkciu na meranie okysličenia krvi kvôli prebiehajúcemu patentovému sporu. Uvidíme teda, či túto situáciu stihne vyriešiť do septembra, alebo nájde iné riešenie.

Apple takisto dlhodobo pracuje na neinvazívnom monitorovaní glukózy v krvi. Pri vývoji tejto technológie sa mu podľa Gurmana podarilo dosiahnuť viacero dôležitých úspechov. Zatiaľ však nie je známe, kedy bude reálne dostupná v hodinkách.

Apple Watch UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch Ultra

Apple Watch Series 10 budú mať väčší displej

Gurman tvrdí, že tohtoročné Apple Watch Series 10 budú opäť dostupné v dvoch veľkostiach, avšak v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami prinesú väčšie obrazovky – z veľkosti 41 a 45 mm sa zväčšia na 45 a 49 mm. Jedna z verzií teda bude mať približne rovnako veľký displej ako Apple Watch Ultra, čo potvrdzuje nedávnu správu s CAD rendermi hodiniek. Tie uvádzali veľkosť displeja na úrovni 2 palcov.

Nové Apple Watch by tiež mali byť tenšie, avšak dizajnovo sa nebudú výraznejšie odlišovať od predchádzajúcich hodiniek. Zmenu dizajnu nečakajte ani od Apple Watch Ultra 3. Obe novinky by mali dostať do výbavy najmä nový procesor, ktorý by v budúcnosti teoreticky mohol umožniť využívať funkcie umelej inteligencie. Apple Intelligence funkcie však pre Apple Watch ešte tento rok nečakajte.

Apple Watch Ultra 2Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch Ultra 2

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit