Meranie okysličenia krvi je dôvodom patentového sporu, ktorý robí Applu vrásky na čele.

Apple musí aktuálne riešiť nepríjemnú situáciu. V USA prebieha dlhotrvajúci patentový spor so spoločnosťou Masimo, ktorý koncom roka 2023 spôsobil dočasné pozastavenie predaja najnovšej generácie hodiniek Apple Watch – modelov Apple Watch Series 9 a Ultra 2.

A hoci sa Applu podarilo odložiť zákaz predaja o pár dní neskôr, finálny ortieľ Komisie pre medzinárodný obchod (ITC) sa nezmenil a znie jasne – Apple nemôže v USA predávať hodinky Apple Watch Series 9 a Ultra 2, pretože funkcia na meranie okysličenia krvi porušuje patenty spoločnosti Masimo.

Apple Watch Series 9Zdroj: TOUCHIT
Apple Watch Series 9

Apple znefunkčnil funkciu na meranie okysličenia krvi

Apple preto spravil rázne rozhodnutie, ktoré, a to je dôležité zdôrazniť, sa týka iba Severnej Ameriky a iba hodiniek Apple Watch Series 9 a Ultra 2, ktoré boli predané po dátume 18. január 2024 (vrátane). Tieto modely hodiniek stratili jednu zo zdravotných funkcií – neponúkajú funkciu na meranie okysličenia krvi.

Apple v oficiálnom vyjadrení uvádza, že nesúhlasí s rozhodnutím Komisie pre medzinárodný obchod (ITC) a odvolal sa proti nemu. Avšak kým toto rozhodnutie platí, Apple bude v USA predávať hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 bez funkcie Blood Oxygen. Na predtým zakúpené hodinky Apple Watch, ktoré obsahujú funkciu Blood Oxygen, to nemá žiadny vplyv.

Apple upozorňuje na aktuálnu absenciu funkcie na meranie okysličenia krvi aj na svojom oficiálnom americkom webe. Používatelia, ktorí si v USA kúpia Apple Watch Series 9 alebo Ultra 2 po 18. januári 2024, síce aplikáciu Blood Oxygen nájdu v ponuke hodiniek, avšak po jej spustení sa zobrazí správa, že funkcia nie je dostupná.

Apple znefunkčnil meranie okysličenia krvi v hodinkách Apple Watch Series 9 a Ultra 2. Týka sa to iba USAZdroj: Apple
Apple znefunkčnil meranie okysličenia krvi v hodinkách Apple Watch Series 9 a Ultra 2. Týka sa to iba USA (horný obrázok). V ostatných krajinách je funkcia stále dostupná (spodný obrázok)

Slovákov sa tento problém netýka

Dá sa predpokladať, že keď sa situácia vyrieši a Apple bude môcť v USA opäť ponúkať funkciu na meranie okysličenia krvi, tak sa táto funkcia na diaľku zaktivuje na všetkých „obmedzených“ hodinkách. A ako už bolo viackrát spomenuté, obmedzenie funkcie na meranie okysličenia krvi sa týka iba Severnej Ameriky.

Slováci sa týmto problémom nemusia vôbec zapodievať. V ich Apple Watch sa nič nemení a všetko bude naplno fungovať bez ohľadu na dátum kúpy hodiniek.

Zdroj: Apple, Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit