Upozornia vás na vysoký tlak a spánkové apnoe.

Doplnené 18. 12. 2023: Mark Gurman z Bloombergu publikoval nový článok, v ktorom potvrdzuje informácie zo začiatku novembra 2023 – Apple chce vybaviť budúcoročné Apple Watch (2024) novými funkciami na detekciu hypertenzie a spánkového apnoe. Spomína tiež nový dizajn, ktorý by mal dostať minimálne jeden model pripravovaných Apple Watch.

Hodinky Apple Watch 10 budú predstavené až na jeseň 2024, avšak už teraz sú témou všemožných špekulácií. Niektoré z nich hovoria, že Apple predstaví model Apple Watch X s revolučnými zmenami, iné správy zas tvrdia, že nemáme čakať žiadne výrazné zmeny dizajnu. Najnovšie informácie naznačujú, že vynoveného dizajnu by sme sa mali dočkať – minimálne v prípade jedného z pripravovaných modelov Apple Watch pre rok 2024.

Nech už budú Apple Watch 10 (alebo Apple Watch X) vyzerať akokoľvek, podľa portálu Bloomberg prinesú dve nové dôležité zdravotné funkcie – meranie tlaku a vyhodnocovanie spánkového apnoe. Nečakajte však plnohodnotné meranie tlaku, aké vám poskytne tlakomer či špecializované smart hodinky s nafukovacím remienkom (napr. Huawei Watch D). Apple Watch 10 by mali vedieť „iba“ upozorniť na stav tzv. hypertenzie, teda vysokého krvného tlaku.

Bloomberg tvrdí, že funkcia je navrhnutá tak, aby vám oznámila, či má váš krvný tlak stúpajúcu tendenciu. Apple Watch vám v takejto situácii ponúknu, aby ste si poznačili, čo sa dialo, keď sa hypertenzia objavila. Zároveň vás nasmerujú na rozhovor s lekárom alebo na kontrolu krvného tlaku pomocou tlakomera, aby sa predišlo nesprávnemu stanoveniu diagnózy.

Apple podľa Bloombergu vyvíja aj ďalšie verzie funkcie na meranie tlaku. Tie by mali vedieť poskytnúť presné hodnoty tlaku a diagnostikovať súvisiace stavy, avšak na takto pokročilé meranie pomocou Apple Watch si musíme ešte pár rokov počkať. Niet sa čomu čudovať, aj konkurenčné hodinky s funkciou na meranie tlaku majú problém s presnosťou a vyžadujú pravidelnú kalibráciu tlakomerom. Výnimkou sú hodinky so špeciálnym nafukovacím remienkom.

Apple Watch 10 by mali vedieť určiť aj tzv. spánkové apnoe. Ide o bežnú poruchu spánku, ktorá je charakterizovaná opakovanými prerušeniami dýchania počas spánkového cyklu. Tie sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu vzduchu do pľúc. Apple Watch budú vedieť identifikovať spánkové apnoe na základe dýchania a spánku používateľa.

Apple tiež pracuje na neinvazívnom monitorovaní glukózy v krvi. Na tento účel vraj využíva kremíkový fotonický čip, ktorý svieti laserom pod kožu a určuje koncentráciu glukózy v tele. Fungovať by to malo podobne ako v prípade pripravovaného merania krvného tlaku. Znamená to, že Apple Watch vám neurčia presnú hladinu cukru v krvi, avšak upozornia vás na tzv. prediabetes, kedy je hladina cukru v krvi zvýšená nad zdravé hodnoty.

Bloomberg vo svojom článku uvádza, že na túto technológiu si budeme musieť ešte pár rokov počkať a to aj napriek tomu, že podľa pôvodných plánov ju mali ponúknuť už prvé Apple Watch, ktoré prišli na trh v roku 2015. Problémom je, že potrebný senzor je príliš veľký na to, aby sa dal použiť v smart hodinkách. Má veľkosť ako iPhone.

Zdroj: Bloomberg, macrumors

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit