Výdrž batérie sa však nezmenila.

Apple oficiálne predstavil novú generáciu smart hodiniek Apple Watch. Nová generácia s názvom Apple Watch Series 10 prináša doteraz najväčšiu zmenu dizajnu. Hodinky sú po novom citeľne tenšie – ich hrúbka je iba 9,7 mm a sú o takmer 10 % tenšie v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Zároveň majú väčší displej. V prípade 46 mm verzie je o trošičku väčší aj v porovnaní s Apple Watch Ultra 2.

Nové Apple Watch sú takisto ľahšie ako predchádzajúce generácie, a to až o 10 % v porovnaní s hliníkovou verziou, resp. o 20 % v porovnaní s oceľovou verziou. V druhom prípade je to aj kvôli tomu, že oceľovú verziu nahradila nová titánová verzia.

Apple Watch Series 10Zdroj: Apple
Apple Watch Series 10

Nový LTPO3 OLED displej

Apple Watch Series 10 sú dostupné v dvoch veľkostiach 42 mm a 46 mm a využívajú LTPO3 OLED displej s technológiou wide-angle, vďaka čomu je displej o 40 % jasnejší pri pohľade zboku a zospodu. Maximálny jas samotného displeja sa nezmenil a je na úrovni 2000 nitov.

Nový typ displeja je energeticky efektívnejší, vďaka čomu niektoré softvérové ciferníky zobrazujú sekundovú ručičku aj v always-on režime.

Apple Watch Series 10Zdroj: Apple
Apple Watch Series 10

Rozpoznajú príznaky spánkového apnoe

Ignorujúc dizajnové zmeny, hlavnou novinkou je nová zdravotná funkcia, ktorá umožňuje identifikovať príznaky spánkového apnoe. Je to bežná, ale závažná zdravotná porucha. Spôsobuje, že človek počas spánku prestáva dýchať, čo môže mať za následok poruchy prívodu kyslíka, nižšiu kvalitu spánku a ďalšie zdravotné komplikácie, ako je hypertenzia, srdcové poruchy, mŕtvica alebo kognitívne poruchy.

Nová funkcia bude v priebehu septembra dostupná pre používateľov Apple Watch vo viac ako 150 krajinách na celom svete. Pevne verím, že medzi nimi bude aj Slovensko. Okrem majiteľov novej generácie dostanú túto funkciu aj hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2.

Apple Watch Series 10 dostali do výbavy aj nový procesor Apple S10, nové softvérové ciferníky a zlepšenú odolnosť voči vode. Tá bude okrem štandardu 5 ATM certifikovaná aj na vodné športy a ponáranie do hĺbky 6 metrov. Nové Apple Watch vďaka tomu podporujú aj aplikáciu Depth.

Apple Watch Series 10Zdroj: Apple
Apple Watch Series 10

Rovnaká výdrž, rýchlejšie nabíjanie

Apple Watch Series 10 majú rovnaký senzor tepu ako predchádzajúce generácie. Takisto ponúkajú jednopásmové GPS.

Nezmenila sa ani výdrž batérie. Apple Watch Series 10 ponúkajú rovnakú výdrž ako predchádzajúce generácie. Apple ju definuje ako „18-hodinovú“ výdrž, avšak z praktického hľadiska možno hovoriť o 1 až 1,5-dňovej výdrži. Poteší však rýchlejšie nabíjanie, ktoré nabije hodinky z 0 % na 80 % v priebehu polhodiny.

Apple Watch Series 10Zdroj: Apple
Apple Watch Series 10

Ceny a dostupnosť

Apple Watch Series 10 si už môžete predobjednať. V predaji budú od 20. septembra. Ich cena začína od 449 eur za hliníkovú verziu, resp. od 799 eur za titánovú verziu:

  • 42 mm hliníková verzia s GPS – 449 eur
  • 46 mm hliníková verzia s GPS – 479 eur
  • 42 mm hliníková verzia s GPS a LTE – 569 eur
  • 46 mm hliníková verzia s GPS a LTE – 599 eur
  • 42 mm titánová verzia s GPS a LTE – 799 eur
  • 46 mm hliníková verzia s GPS a LTE – 849 eur

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit