Dostupná je pre hodinky Apple Watch Series 9, 10 a Ultra 2.

Apple počas septembrového podujatia, na ktorom predstavil nové smartfóny iPhone 16 (Plus) a iPhone 16 Pro (Max) a smart hodinky Apple Watch Series 10, oznámil aj novú dôležitú zdravotnú funkciu s názvom Hlásenia o spánkovom apnoe.

Táto funkcia je už dostupná, avšak iba pre modely Apple Watch Series 9, Series 10 a Apple Watch Ultra 2. Funkcia vás upozorní, ak hodinky identifikujú príznaky spánkového apnoe, čo je bežná, ale závažná zdravotná porucha. Spánkové apnoe spôsobuje, že človek počas spánku prestáva dýchať, čo môže mať za následok poruchy prívodu kyslíka, nižšiu kvalitu spánku a ďalšie zdravotné komplikácie, ako je hypertenzia, srdcové poruchy, mŕtvica alebo kognitívne poruchy.

Apple Watch: Hlásenia o spánkovom apnoeZdroj: TOUCHIT
Apple Watch: Hlásenia o spánkovom apnoe

Veľkým problémom spánkového apnoe je to, že vo väčšine prípadov ide o nediagnostikovanú poruchu a práve v tomto smere by mohla byť nová funkcia v Apple Watch veľkým prínosom.

Výborné je, že nová zdravotná funkcia je už dostupná aj pre Slovákov. Moje Apple Watch Ultra 2 mi ju ponúkli včera po zaktualizovaní na systém watchOS 11. Funkciu je potrebné aktivovať prostredníctvom iPhonu a aplikácie Zdravie. Pokiaľ sa vám nezobrazí upozornenie v hornej časti obrazovky, scrollujte dole a ťuknite na položku Zoznam zdravotných funkcií.

Apple Watch Ultra 2Zdroj: Apple
Apple Watch Ultra 2

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit