Apple predstavil novú generáciu svojich smart hodiniek.

Apple predstavil nové hodinky s označením Apple Watch Series 9. Nová generácia inteligentných hodiniek so sebou prináša niekoľko vylepšení, ktoré bezpochyby prilákajú skalných fanúšikov, no aj menej zainteresovaných používateľov.

Hodinky sú dostupné v tradičných veľkostiach 41 mm a 45 mm a vo verzii s hliníkovým puzdrom (lacnejšia verzia) a s oceľovým puzdrom (drahší model). K dispozícii sú Bluetooth a LTE verzie.

Základom Apple Watch Series 9 a zároveň aj hlavným zlepšením je nový čip S9, ktorý je výraznejšie výkonnejší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Vyšší výkon hodiniek sa podľa všetkého neodrazí na ich výdrži, keďže na jedno nabitie majú vydržať rovnako ako predchádzajúca generácia – znamená to 18 hodín bežného používania, resp. 36 hodín v režime Low Power Mode.

Výdrž na jedno nabitie sa teda bude pohybovať na úrovni jedného dňa. Apple láka aj na druhú generáciu UWB čipu pre presnejšie vyhľadanie vášho iPhonu pomocou hodiniek.

Apple Watch 9Zdroj: Apple
Apple Watch 9

Displej s jasom 2000 nitov

Pri používaní hodiniek sme najčastejšie v kontakte práve s displejom, ktorý sa v hodinkách Apple Watch Series 9 dočkal zlepšenia. Always-on Retina displej prichádza so skutočne tenkými rámčekmi, ktoré takmer nevidno a nová generácia hodiniek ponúka až dvojnásobný jas v porovnaní s minuloročnou generáciou. Znamená to, že maximálny jas je na úrovni až 2000 nitov.

Takáto hodnota doteraz bola k dispozícii len v prípade Apple Watch Ultra prvej generácie, resp. v hodinkách série Samsung Galaxy Watch6 (Classic). Najnižší jas pritom dosahuje úroveň len 1 nitu. Vďaka tomu by mali nové Apple Watch ponúknuť optimálny zážitok aj na priamom slnečnom svetle a aj v tmavšom prostredí – bez toho, aby hodinky svietili až príliš.

Apple Watch 9Zdroj: Apple
Apple Watch 9

Novinkou v hodinkách je možnosť využitia hlasovej asistentky Siri pre vyvolanie informácií o vašom zdraví. Ak využívate aplikáciu Zdravie, tak sa môžete prostredníctvom hodiniek dozvedieť jednoducho aj to, ako dobre ste spali či využiť Siri ako pripomienku, aby ste si nezabudli vziať lieky.

S novým spôsobom ovládania

Apple Watch Series 9 prinášajú nové gesto s názvom Double Tap, ktoré podľa Applu ocení každý jeden používateľ. Vďaka čipu S9 budú môcť využiť gesto dvojitého poklepania prstom. Toto gesto umožní vyvolať viaceré funkcie na čele s prijatím alebo zrušením hovoru. Tiež umožní aktivovať časovač či ovládať widgety, atď.

Nakoľko nové gesto vyžaduje výkon procesora Apple S9, k dispozícii bude iba v hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2, resp. v budúcich generáciách. Funkcia bude dostupná vo forme aktualizácie v priebehu októbra 2023.

V predaji od 22. septembra, cena začína od 449 eur

Ostatné funkcie hodiniek sú totožné ako v prípade Apple Watch Series 8. Znamená to, že hodinky ponúkajú celodňové meranie tepu, okysličenia krvi a teploty (k dispozícii sú dva senzory teploty). Nechýba ani meranie EKG či SOS funkcia, ktorá dokáže identifikovať autonehodu a upozorniť na to vašich blízkych.

Hodinky majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM, odolnosť voči prachu je IP6X. Apple Watch Series 9 tiež ponúkajú zabudovaný jednopásmový GPS čip a 64 GB úložisko. K dispozícii je podpora rýchleho nabíjania, čo je funkcia, s ktorou prišli Apple Watch 7.

Hodinky Apple Watch Series 9 sa budú predávať od 22. septembra. Ich cena začína od 449 eur, čo je o 50 eur menej v porovnaní s 8. generáciou. V predaji budú nasledujúce verzie:

Hliníkové puzdro hodiniek:

  • 41 mm GPS – 449 eur
  • 41 mm GPS + Cellular – 569 eur
  • 45 mm GPS – 479 eur
  • 45 mm GPS + Cellular – 599 eur

Oceľové puzdro hodiniek:

  • 41 mm GPS + Cellular – 799 eur
  • 45 mm GPS + Cellular – 849 eur

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.