Aplikácia Vitals je súčasťou systému watchOS 11.

Apple v polovici septembra sprístupnil veľkú aktualizáciu operačného systému watchOS pre hodinky Apple Watch. Najnovšia verzia má označenie watchOS 11 a prináša viacero noviniek, ktorým som sa podrobne venoval v samostatnom článku TU.

V tomto článku sa zameriam na funkciu Vitals (po slovensky Vitálne funkcie), ktorá v posledných dňoch vzbudzuje veľkú pozornosť medzi používateľmi a médiami z celého sveta. Dôvod je ten, že viacero používateľov (1, 2, 3) zdieľalo pozitívne skúsenosti s novou funkciou – dokázala ich upozorniť na chorobu skôr, ako ju reálne pocítili.

watchOS 11Zdroj: Apple
watchOS 11

Ako funguje aplikácia Vitals

Aplikácia Vitals využíva informácie, ktoré Apple Watch merajú počas spánku. Konkrétne ide o tep počas spánku, frekvenciu dýchania, teplotu pokožky, okysličenie krvi a dĺžku spánku. Ak pravidelne spávate s Apple Watch na ruke, potom hodinky tieto dáta zaznamenávajú a ukladajú ich do aplikácie Apple Zdravie.

Aplikácia Vitals prináša novú funkciu v tom zmysle, že s týmito informáciami ďalej pracuje. Aplikácia vie vyhodnotiť, aké mávate štandardné hodnoty tepu, dýchania, teploty. Pokiaľ sa objaví odchýlka, upozorní vás na to.

Funkcia Vitals môže byť užitočná v tom smere, že ponúka spätnú väzbu, ako váš organizmus reaguje na športovanie, vonkajšie aktivity a tréningy. Ak by ste to výraznejšie preháňali s tréningom a vaše telo by nestíhalo regenerovať, prejaví sa výchylkami vo vitálnych funkciách. Aj kvôli tomu nájdete tieto informácie vo vašom iPhone nielen v Apple Zdraví, ale aj v aplikácii Kondícia v sekcii Tréningová záťaž.

Hodnoty z aplikácie Vitals si môžete pozrieť v iPhone v aplikácii KondíciaZdroj: TOUCHIT
Hodnoty z aplikácie Vitals si môžete pozrieť v iPhone aj v aplikácii Kondícia

Naozaj vás upozorní na chorobu skôr, ako sa prejaví?

Odchýlky vitálnych funkcií môžu byť užitočné nielen v rámci tréningového procesoru, ale aj v iných prípadoch a nástup choroby je jedným z nich. Nedá sa síce zovšeobecniť a povedať, že na každú chorobu vás táto funkcia upozorní v predstihu, avšak vo viacerých prípadoch sa to môže stať.

A je prakticky isté, že keď už choroba prepukne naplno a budete ju cítiť, tak sa určite prejaví aj na výchylkách vašich vitálnych funkcií. Určite sa zvýši tep počas noci a v závislosti od choroby sa zvýši aj teplota pokožky či frekvencia dýchania. To, že telo s niečím bojuje, ovplyvní kvalitu spánku, čo môže negatívne ovplyvniť jeho dĺžku.

Keď sa objavia výchylky vo vitálnych funkciách, aplikácia Vitals vás na to upozorní. Nie každé upozornenie však musí znamenať chorobu či pretrénovanie. Nevhodná a ťažká neskorá večera alebo viac alkoholu ako obvykle sa takisto podpíšu pod výchylky vitálnych funkcií.

Vitálne funkcie v aplikácii Apple ZdravieZdroj: TOUCHIT
Vitálne funkcie (Vitals) v aplikácii Apple Zdravie

Prečo je najlepšie sledovať vitálne funkcie počas noci a prečo Vitals nepracujú aj s variabilitou srdcového tepu

Apple Watch merajú niektoré zo spomenutých vitálnych funkcií aj počas dňa. Meranie počas noci však predstavuje najlepší spôsob, ako zadefinovať ich základnú hodnotu a identifikovať odchýlky. Dôvodom je, že v noci nie sú tieto hodnoty priamo a vedome ovplyvnené denným stresom, fyzickou aktivitou či pohybom.

Platí to aj ostatné hodinky. Pokiaľ sledujete moje články na webe FITIT.sk a videá na YouTube pravidelne, potom ste možnože postrehli, že pravidelne hovorím o tzv. variabilite srdcového tepu (HRV), ktorá takisto môže upozorniť na to, keď váš organizmus nie je v 100 % stave.

Variabilitu srdcového tepu síce merajú aj Apple Watch, avšak používajú inú metodiku ako Garmin hodinky, smart prstene a ďalšie zariadenia, ktoré na základe HRV vyhodnocujú regeneráciu. V prípade Apple Watch je táto funkcia primárne navrhnutá na celodňové monitorovanie nepravidelného srdcového rytmu a preto ju Apple nezakomponoval ani do aplikácie Vitals.

Z praktického hľadiska to však nevadí. Zmena HRV môže byť užitočná na postrehnutie drobných rozdielov v regenerácii (pokiaľ zariadenie meria túto hodnotu presne), avšak na výraznejšie odchýlky vás plnohodnotne upozorní aj zmena pokojového tepu počas noci a výchylky ďalších vitálnych funkcií, ktoré sa v rámci aplikácie Vitals vyhodnocujú.

Zdroj: vlastné, reddit (1, 2, 3)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit