Ponúka extra dobrú výbavu za dostupnú cenu.

Iba pred pár dňami sa objavili náznaky o prvom cyklopočítači značky COROS. Spoločnosť 17. júna skutočne predstavila cyklopočítač najvyššej kvality, ktorý zaujme hneď niekoľkými technickými parametrami a ponúkanými riešeniami. Teraz je už potvrdené, že COROS skutočne predstavil konkurencieschopné zariadenie pre cyklopočítače Garmin, Wahoo a Hammerhead. Na cyklopočítači Dura bol už od začiatku vidieť jeden detail. Ním je typická digitálna korunka, ktorá aj model Dura veľmi dobre zaradí k ostatným produktom značky.

Po predstavení cyklopočítača Dura je potvrdené, že COROS pokračuje vo svojej filozofii. Už na prvý pohľad je vidieť, že Coros Dura ponúka veľmi pôsobivé technické parametre s výdržou batérie 70 hodín pri použití dvojfrekvenčného GPS alebo 120 hodín pri jednopásmovom GPS. Hoci COROS doteraz nepredstavil hodinky so solárnym nabíjaním kvôli ich dlhej výdrži na batériu, tak Dura je solárnym dobíjaním vybavený. Coros tiež tvrdí, že stačí jedna hodina so solárnym nabíjaním, aby počítač získal ďalšie až dve hodiny používania. 

V porovnaní s pôsobivými parametrami je pôsobivá aj cena. COROS Dura sa na Slovensku predáva za 289 eur.

COROS Dura oficiálne: Prvý cyklopočítač značkyZdroj: COROS
COROS Dura

Dlhá výdrž a dobrá výbava

Cyklopočítač Dura má farebný dotykový displej, ktorý možno použiť na ovládanie väčšiny funkcií, zatiaľ čo v hornej časti sa nachádza solárne nabíjanie. K dispozícii je aj fyzické tlačidlo lap/return, zatiaľ čo ostatné funkcie možno ovládať pomocou digitálnej korunky. Aj tentokrát je možné funkcie potvrdzovať jej stlačením, čo poznáme napríklad aj z modelu COROS Vertix 2.

Dura sa vyznačuje aj dlhou výdržou na jedno nabitie, ktoré dosahuje 70 hodín. Túto výdrž je cyklopočítač schopný dosiahnuť aj bez solárneho dobíjania, čo je veľmi pôsobivý údaj aj v porovnaní s konkurenciou. Garmin Edge 540/840 Solar má výdrž  32 hodín, Wahoo Elemnt Roam 17 hodín a Hammerhead Karoo 15 hodín. TOP model Garmin Edge 1040 dosahuje výdrž 45 hodín so solárnym nabíjaním, avšak jeho maximálna doba použitia je až 180 hodín.

COROS Dura dokáže využívať aj celý rad satelitných systémov od GPS až po japonský QZSS, a to dvojfrekvenčne. Dokáže automaticky vyberať najlepší systém GPS pre spoľahlivú fixáciu polohy a zároveň optimalizuje výdrž batérie. Súčasťou cyklopočítača sú aj globálne offline mapy.

COROS Dura oficiálne: Prvý cyklopočítač značkyZdroj: COROS
COROS Dura

Funkcie COROS Dura

Cyklopočítač je možné prepojiť s COROS aplikáciou pre smartfóny pre celý rad nastavení a plánovanie trás. Podporuje turn-by-turn navigáciu, upozorní vás ak sa dostanete mimo vyznačenú trasu, a ponúka aj profily stúpania. Za zmienku stojí aj fakt, že Dura po pripojení k aplikácii COROS využíva na navigovanie mapové podklady z Google Máp. Nechýbajú však ani bezpečnostné funkcie a funkcie spolupráce, vrátane upozornenia na nehodu prostredníctvom aplikácie v telefóne, alarmu na bicykli a podpory skupinovej jazdy.

K dispozícii je celý rad tréningových plánov, ako aj protokoly FTP testov. Dura dokáže sledovať tréningové zaťaženie, čas regenerácie a základnú kondíciu, ako aj odporúčanie optimálneho tréningového zaťaženia. Môžete tiež nastaviť upozornenia na srdcový tep a zóny výkonu.

COROS Dura taktiež umožňuje používať aplikácie tretích strán, ako napríklad Strava a Komoot, ako aj RideWithGPS, TrainingPeaks a ďalšie. Dokonca nechýba podpora pre prepojenie elektronických systémov radenia SRAM a Shimano. Jednou z ďalších výhod je možnosť pripojenia cez protokoly BLE aj ANT+, a to až 12 zariadení súčasne. Hoci synchronizácia medzi počítačom a smartfónom prebieha cez BLE, tak nechýba možnosť pripojenia prostredníctvom WiFi. K dispozícii je celý rad senzorov vrátane barometrického výškomera, akcelerometra a gyroskopu, kompasu a teplotného senzora.

Dura má preddefinované profily pre jazdu na ceste, v hale, gravel, MTB, ebike a e-MTB. Aj keď sa môže zdať ich počet pre väčšinu jazdcov postačujúci, tak pre niekoho to môže byť limitujúce.

COROS Dura oficiálne: Prvý cyklopočítač značkyZdroj: COROS
Obsah balenia COROS Dura

Technické parametre

COROS Dura má rozmery 99,5 × 60,8 × 15,7 mm, čo znamená, že je o niečo väčší ako Garmin Edge 540/840 a Wahoo Elemnt Roam, ale o niečo menší ako Hammerhead Karoo. Farebný dotykový MIP displej má 2,7-palca, čím je dosiahnutá nielen výborná čitateľnosť na priamom slnečnom svetle, ale aj dlhá výdrž na jedno nabitie. Hmotnosť cyklopočítača je 97 gramov, zatiaľ čo aerodynamický držiak pridáva ďalších 44 gramov. 

COROS Dura sa na Slovensku predáva za 289 eur. Hoci zakúpiť si ho môžete už teraz, tak prvé kusy sa na Slovensku očakávajú až začiatkom augusta

Zdroj: BikeRadar, Coros, Ralpu

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.