Opäť sa zameria na tradičné hodinky.

Doplnené 27. 1. 2024: Článok som aktualizoval o oficiálne vyjadrenie.

Systém Wear OS od Googlu, ktorý je určený pre inteligentné hodinky k smartfónom so systémom Android, prešiel za posledné roky veľkými zmenami. Google ho premenoval z Android Wear na Wear OS a pokúsil sa ho oživiť spoluprácou so Samsungom v roku 2021. Posledným pokusom o jeho zatraktívnenie sú hodinky priamo od Googlu, Pixel Watch.

Avšak ešte pred pár rokmi, keď si väčšina veľkých výrobcov vyvíjala hodinky s vlastným operačným systémom, mal Google pomerne málo partnerov, ktorí mali záujem vyrábať Wear OS hodinky. Jedným z najvýznamnejších a najznámejších výrobcov v tomto segmente bol Fossil, ktorý ponúkal elegantné a štýlové smart hodinky so systémom od Googlu.

Fossil hodinky so systémom Wear OSZdroj: Fossil
Fossil hodinky 5. generácie so systémom Wear OS

Fossil však oficiálne oznámil, že končí s výrobou Wear OS hodiniek a smart hodiniek obecne. Vo vyjadrení pre portál The Verge uvádza, že dôvodom pre toto rozhodnutie je „výrazná zmena na trhu s inteligentnými hodinkami“. Fossil má pravdepodobne na mysli vstup Samsungu a Googlu na trh so systémom Wear OS.

Fossil už neplánuje vyrábať ďalšie smart hodinky a to ani s iným operačným systémom. Namiesto toho plánuje posilniť hlavný segment svojho podnikania – navrhovanie a distribúciu tradičných hodiniek, šperkov a koženého tovaru.

Táto správa nie je prekvapujúca. Na pravdepodobný koniec Fossilu v segmente Wear OS hodiniek upozornil používateľ tacitus66 na diskusnom fóre Reddit už koncom roka 2023 s odvolaním sa na manažéra Fossil obchodu. Podľa jeho slov sa už ďalších Fossil hodiniek s Wear OS nedočkáme a výrobca teraz vypredáva existujúce skladové zásoby.

Pripomeňme, že Fossil vyrobil celkovo 6 generácií inteligentných hodiniek. Posledný model prišiel na trh pred viac ako dvoma rokmi.

Zdroj: reddit, The Verge

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit