ScanWatch Light sú hodinky pre menej náročných používateľov.

Withings ScanWatch majú špecifické postavenie na trhu so smart hodinkami. Kombinujú dizajn tradičných hodiniek s ručičkami so zdravotnými funkciami. Withings má vo svojej ponuke niekoľko modelov, ktoré sa odlišujú dizajnom a funkcionalitou, pričom model Withings ScanWatch Light je určený menej náročným používateľom.

Hodinky ScanWatch Light sú dostupné iba v jednej veľkosti s priemerom 37 mm. Tento model teda ocenia najmä ženy, avšak v rámci pätice farebných verzií nájdete aj modely, ktoré sú vhodné aj pre mužov. Hodinky majú hmotnosť 27 gramov bez remienka a sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Ochranné sklíčko je Gorilla Glass.

Withings ScanWatch LightZdroj: TOUCHIT
Withings ScanWatch Light

Malý monochromatický OLED displej

Zabudovaný monochromatický 0,63-palcový OLED displej umožňuje ovládanie hodiniek a prístup k športovým režimom. Takisto zobrazuje základné informácie a zrkadlí notifikácie z telefónu.

Čítanie notifikácií na takto malom displeji nie je príliš pohodlné, avšak minimálne získate predstavu, ktorá aplikácia vám posiela notifikáciu, resp. kto vám píše. Aj v tejto súvislosti odporúčam, aby ste si prispôsobili aplikácie, ktoré zrkadlia notifikácie do hodiniek a zapli si iba tie najdôležitejšie.

Najväčšou výhodou, ale aj nevýhodou hodiniek Withings ScanWatch, je ich koncept. Tieto hodinky sú navrhnuté tak, aby ste ich nosili a neriešili zdravotné či smart funkcie priamo cez rozhranie hodiniek. V rámci ich používania som si deaktivoval väčšinu notifikácií a tie som si zapínal iba v prípade, že som čakal na dôležitú správu či telefonát.

Withings ScanWatch LightZdroj: TOUCHIT
Withings ScanWatch Light

Hodinky, s ktorými sa nebudete hrať

Rovnako som v prípade týchto hodiniek ocenil funkciu automatického rozpoznania aktivity, ktoré je dostupné pre aktivity chôdza, behanie, bicyklovanie, plávanie a ďalšie. V tomto smere fungujú ScanWatch Light výborne – nosíte ich na ruke, nehráte sa s nimi a následne si večer pozriete sumár dát, ktoré za daný deň zmerali.

A s tým súvisí aj nevýhoda hodiniek – sú používatelia, ktorí chcú smart hodinky, ktoré sú interaktívnejšie. Avšak predpokladám, že tí nebudú zvažovať kúpu modelov značky Withings.

Hlavným rozdielom modelu ScanWatch Light v porovnaní s ostatnými Withings hodinkami aktuálnej generácie (Withings ScanWatch 2, Withings ScanWatch Nova) sú kompaktnejšie rozmery, menej odolné ochranné sklíčko a najmä obmedzené zdravotné funkcie.

Withings ScanWatch LightZdroj: TOUCHIT
Withings ScanWatch Light

Zdravotné funkcie? Potrebný základ a pribudne aj HRV

ScanWatch Light ponúkajú iba meranie celodňového tepu a analýzu spánku vrátane dýchania počas noci. V priebehu roku 2024 by mali dostať aj meranie variability srdcového tepu počas noci.

V porovnaní s drahšími modelmi značky Withings však nemajú meranie okysličenia krvi, teploty a neponúkajú meranie EKG ani upozornenie na nepravidelný srdcový tep počas celého dňa. Samozrejmosťou je počítanie krokov, aktívnych minút a vyhodnocovanie spálených kalórií.

Rozdiel v zdravotných funkciách a konštrukcii sa logicky prejavuje aj na cene – ScanWatch Light dnes kúpite za 237 eur, ScanWatch 2 stoja 350 eur. Treba si teda zvážiť, čo od hodiniek vyžadujete.

Aplikácia Withings Health MateZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Withings Health Mate

Obmedzené inteligentné funkcie

Inteligentné funkcie sú pomerne obmedzené. K dispozícii je už spomenuté zobrazovanie notifikácií z telefónu a upozornenie na prichádzajúci hovor. Môžete využiť zabudované stopky a časovač. Kalendár, počasie, prehrávanie hudby alebo bezkontaktné platby však nečakajte.

Ovládanie hodiniek vyžaduje trochu cviku. Je potrebné zvyknúť si na to, že hodinky značky Withings nemajú tlačidlo späť. Z každej ponuky sa môžete vrátiť späť iba prelistovaním sa na položku Späť. Môžete si aktivovať rýchlu voľbu dlhým stlačením bočného tlačidla.

Withings ScanWatch LightZdroj: TOUCHIT
Withings ScanWatch Light

Výdrž až 30 dní, avšak…

Withings ScanWatch Light majú výdrž až 30 dní na jedno nabitie. Upozorňujem však na vysokú spotrebu zabudovaného displeja, ktorý výrazne ovplyvňuje celkovú výdrž batérie. Ak bude displej aktívny príliš často, výdrž sa skráti na 10 dní. Jeho vhodnou optimalizáciou sa môžete priblížiť k sľúbenej mesačnej výdrži.

Hodinky umožňujú, aby sa tento displej aktivoval automaticky pri zdvihnutí ruky, resp. bol neustále zapnutý počas cvičenia. Displej sa tiež automaticky zapne pri zobrazovaní notifikácií. Odporúčam, aby ste si displej nastavili do manuálneho režimu, aby sa neaktivoval automaticky pri pohybe ruky a nebol aktívny počas cvičenia.

Z praktického hľadiska to neprináša pridanú hodnotu. Čas si skontrolujete pomocou ručičiek hodiniek a dáta pri monitorovaní cvičenia sú príliš základné na to, aby ste ich museli neustále kontrolovať.

ScanWatch Lite nemajú zabudované GPS, takže tieto dáta berú z pripojeného telefónu. Odolnosť voči vode je na úrovni 5 ATM, takže s hodinkami môžete aj plávať.

Withings ScanWatch LightZdroj: TOUCHIT
Withings ScanWatch Light a priložená nabíjacia kolíska

Verdikt

Withings ScanWatch sú pomerne unikátne hodinky z hľadiska kombinácie dizajnu a zdravotných funkcií. Hodinky sú vhodné na celodňové nosenie a analýzu niektorých parametrov, ako je tep počas dňa, pokojový tep a analýza spánku s dôrazom na sledovanie pravidelnosti spánku a celkového životného štýlu.

Hodinky ScanWatch Lite predstavujú cenovo najdostupnejšie riešenie, ktoré sa zameriava na základné funkcie. Hodinky majú pekný dizajn, dlhú výdrž a ich funkcionalita bude mnohým používateľom stačiť. Náročnejším používateľom však odporúčam priplatiť si za Withings ScanWatch 2.

Pokiaľ od hodiniek vyžadujete nielen zdravotné, ale aj športové či tréningové funkcie, potom odporúčam zvážiť inú značku hodiniek. Withings v tomto smere zaostáva za konkurenciou aj fitnes náramkami a platí to pre všetky modely.

Cena: 237 eur

Zapožičal: Withings

Páči sa nám

  • Dizajn a konštrukcia
  • Dlhá výdrž na jedno nabitie
  • Kombinácia tradičného dizajnu hodiniek a zdravotných funkcií
  • Cena

Nepáči sa nám

  • Nemá zabudované GPS
  • Iba základné monitorovanie aktivity, ktoré zaostáva aj za lacným fitness náramkom
  • Výdrž batérie sa výrazne skráti pri častom používaní zabudovaného displeja

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. K hodinkám nie je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit