Čakanie sa skončilo a Garmin konečne predstavil novú generáciu vlajkovej lode Fénix.

Séria Garmin Fénix patrí medzi legendu v segmente moderných hodiniek a je jedno, či im dáte prívlastok smart, outdoorové alebo športové. Tieto hodinky už niekoľko rokov prinášajú atraktívnu kombináciu odolnosti, výborného dizajnu a funkčnosti. Je preto logické, že každý nový prírastok vzbudzuje veľkú pozornosť a očakávania.

Garmin Fénix 8 prichádzajú s niekoľkými výraznými novinkami. Prvýkrát prinášajú možnosť voľby medzi dvoma displejmi a konečne aj s funkciou Bluetooth telefonovania, ktorá môže byť pre niektorých ľudí jedným z hlavných dôvodov, prečo ísť práve do týchto hodiniek.

Fénix 8 sú opäť dostupné v troch veľkostiach – 43 (najmenší model sa mierne zväčšil zo 42 mm veľkosti), 47 a 51 mm. Dôležitá informácia je, že v týchto troch veľkostiach sú dostupné iba modely s AMOLED displejom. Ak chcete verziu s transflexným displejom a solárnym nabíjaním, čo je ten typ displeja, ktorý využívali hodinky Fénix aj v minulosti, budete si musieť vybrať medzi veľkosťami 47 a 51 mm.

Zakomponovanie AMOLED displeja do série Fénix znamená aj to, že hodiniek Epix 3 sme sa nedočkali a dá sa predpokladať, že Garmin s touto sériou skončil – aspoň na najbližšie roky.

Dizajn a konštrukcia

Garmin v prípade hodiniek Fénix 8 zdokonalil konštrukciu, ktorá je po novom certifikovaná na potápanie do hĺbky 40 metrov a spĺňa certifikáciu EN13319. Tomu sú prispôsobené úplne nové nepriepustné kovové bočné tlačidlá a nové režimy na monitorovanie potápania. Z hľadiska konštrukcie pribudla aj nová ochrana senzorov v hodinkách – to je ten pliešok, ktorý sa nachádza medzi pravými tlačidlami a vhodne dopĺňa dizajn hodiniek.

K tlačidlám nemám výhrady, pocit z ich stláčania je dobrý. Štandardne je zapnutá vibračná spätná väzba pri ich stláčaní, avšak ja som si ju vypol.

AMOLEDové Fénix 8 sú dostupné v oceľovej verzii s ochranným sklíčkom Gorilla Glass a v titánovej verzii so zafírovým ochranným sklíčkom. Transflexný displej je dostupný iba v zafírovej verzii so solárnym nabíjaním. Na test som mal k dispozícii 47 mm titánovú verziu s oranžovým remienkom a AMOLED displejom.

Túto verziu by som si aj kúpil. Subjektívne ide o najkrajšie Garmin hodinky, aké som kedy testoval. Pomáha tomu aj fakt, že výrobca v prípade 47 mm verzie zmenšil rámik okolo displeja a dokázal doň zakomponovať 1,4-palcový AMOLED displej. Je to tá istá veľkosť displeja ako v prípade 51 mm verzie, tá má však väčší rámik. Jej výhodou je dlhšia výdrž batérie vďaka väčšej batérii, avšak osobne by som išiel do 47 mm verzie. Lepšie sadne na moje zápästie.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 majú nové tlačidlá aj novú ochranu senzorov v hodinkách – to je ten pliešok medzi tlačidlami

AMOLED displej a maximálny jas

Garmin neuvádza maximálny jas displeja, avšak mám pocit, že je to 1000 nitov ako aj v prípade predchádzajúcich hodiniek s AMOLED displejom. Fénix 8 som počas testovania porovnával s Apple Watch Ultra 2, ktorých jas dosahuje až 3000 nitov. Rovnako som ich porovnal s ďalšími hodinkami, ktoré majú jas 2000 nitov a na priamom slnku bol rozdiel viditeľný. Niežeby bolo 1000 nitov málo, ale jasnejší displej by ma potešil.

Na druhej strane, rozumiem tomu, ak by sa Garmin rozhodol nezvyšovať maximálny jas s cieľom zachovať určitú úroveň výdrže batérie a neklesnúť pod ňu.

Fénix 8 sú z určitého hľadiska atypickým prírastkom tejto série. Dôvod je ten, že to, v čom sú Fénixy najlepšie, zlepšuje nová generácia iba minimálne. Ak si budete kupovať hocaké hodinky série Fénix, bude to pravdepodobne kvôli kombinácii odolnej konštrukcie, atraktívneho dizajnu a špičkových zdravotných, tréningových a športových funkcií, ktoré patria k absolútnej špičke medzi hodinkami.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 (hore) a Apple Watch Ultra 2 (dolu). Apple Watch majú jasnejší displej, Fénix 8 dlhšiu výdrž batérie

Bluetooth telefonovanie a jeho kvalita

Hlavným zlepšením novej generácie je však primárne zabudovaný mikrofón a reproduktor, vďaka ktorému hodinky umožňujú Bluetooth telefonovanie z pripojeného telefónu, používanie asistenta z telefónu a využívanie nových hlasových povelov, ktoré fungujú v hodinkách samostatne aj bez telefónu. Nakoľko povely aj asistent v telefóne nepodporujú slovenčinu, pre väčšinu ľudí bude asi najzaujímavejšou novinkou Bluetooth telefonovanie.

Reproduktor je však prinajlepšom priemerný a za Apple Watch Ultra 2 a ďalšími hodinkami zaostáva na prvé počutie – či už ide o maximálnu hlasitosť alebo kvalitu reprodukcie. Pokiaľ bude v okolí väčší ruch, môžete mať problém rozumieť, čo hovorí druhá strana a hodinky si budete musieť dať blízko k uchu. Zabudovaný mikrofón hodnotím ako dobrý, druhá strana mi rozumela bez problémov.

Pri telefonovaní treba počítať s tým, že po prijatí hovoru hodinkami trvá približne polsekundu až sekundu, kým sa aktivuje handsfree režim a budete počuť druhú stranu, resp. ona vás. Môže sa to líšiť v závislosti od telefónu, avšak Fénixy 8 som testoval s iPhonom 15 Pro Max a s Pixelom 9 Pro XL a takáto bola moja skúsenosť. To isté platí aj pri používaní asistenta z hodiniek.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 umožňujú Bluetooth telefonovanie

Pridávanie kontaktov do hodiniek

Priamo z hodiniek môžete niekomu aj zavolať, bez nutnosti použiť telefón. Je však potrebné si kontakty z telefónu najskôr pridať do kontaktov v aplikácii Garmin Connect. V opačnom prípade sa vám nezobrazia v telefónnom zozname v hodinkách. V tomto smere je škoda, že aplikácia Connect neumožňuje rýchle vyhľadanie kontaktu a v zozname musíte scrollovať.

Takisto si dajte pozor na to, že ak máte kontakt uložený v telefóne vo formáte 090X XYZ XYZ, tak sa vám do zoznamu v aplikácii Garmin Connect uloží ako +421 090X XYZ XYZ. V takomto prípade treba telefónne číslo upraviť na formát +421 90X XYZ XYZ. V opačnom prípade sa danému kontaktu cez hodinky nedovoláte.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8

Potápanie a nové používateľské rozhranie

Druhým hlavným zlepšením je už spomenutá zlepšená odolnosť z hľadiska potápania a nové režimy na potápanie. Tiež môžete použiť aplikáciu Garmin Dive, avšak toto sú funkcie, ktoré som nemal možnosť zatiaľ otestovať, nakoľko som sa nepotápal.

Garmin v prípade hodiniek Fénix 8 vynovil používateľské rozhranie. Je farebnejšie a je cítiť, že sa Garmin chce vyrovnať tradičným výrobcom smart hodiniek. Napríklad stlačenie ľavého stredného tlačidla na softvérovom ciferníku zobrazí novú obrazovku s notifikáciami z telefónu. V prípade starších hodiniek by ste listovali medzi widgetmi zospodu.

Na notifikácie môžete rýchlo reagovať, pokiaľ sú hodinky pripojené k telefónu so systémom Android. V prípade iPhonu si ich môžete iba prečítať a zmazať.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 má novú obrazovku s upozorneniami. V prípade Android telefónu na ne môžete reagovať. Ak máte iPhone, tak si ich iba prečítate

Widgety v priečinkoch

Stlačenie ľavého spodného tlačidla slúži na listovanie widgetmi. Výborné je, že viacero widgetov si môžete uložiť do jedného priečinka. Takýmto spôsobom môžete mať pokope widgety zdravotných funkcií zvlášť a tréningových funkcií zvlášť.

Súčasťou nového rozhrania je aj rozdelenie aplikácií na smart funkcie a na aktivity. Novinkou je tiež rýchlejší prístup k funkciám a nastaveniam pre jednotlivé športové režimy, ku ktorým môžete pristupovať stlačením ľavého stredného a spodného tlačidla.

V rámci smart funkcií sú k dispozícii aj hlasové poznámky. Zatiaľ však nie je možné odoslať ich z hodiniek do telefónu. Táto funkcia by mala pribudnúť v budúcnosti.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 a nové rozdelenie na aplikácie a aktivity

Dynamické prepočítanie trasy a zlepšené mapy

Garmin zlepšil funkciu Vytvoriť dráhu, ktorú nájdete v rámci položky Navigovať. Hodinky vám pomocou nej vygenerujú trasu tréningu podľa zadanej vzdialenosti. Novou funkciou je, že hodinky budú následne túto trasu prepočítavať v reálnom čase, počas tréningu, ak by ste z nej zišli. Pre niekoho to môže byť užitočné.

Zlepšili sa aj mapové podklady, ktoré po novom zobrazujú obrysy terénu. Môžete si nechať zobraziť aj obľúbené trasy, po ktorých často chodia ľudia. Môže to byť užitočná pomôcka, keď ste na neznámom mieste a neviete, kade ísť. Posúvanie mapy je pomerne svižné, jej dokreslenie však chvíľku trvá.

Zobrazenie máp a práca s nimi je jednou z hlavných výhod AMOLED displeja.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 majú zlepšené mapové podklady a umožňujú prepočítanie trasy v reálnom čase

Nové silové tréningy a tréningové plány

Garmin do hodiniek Fénix 8 pridal aj viacero samostatných silových tréningoch, ktoré nájdete v aplikácii Garmin Connect v sekcii Tréning a plánovanie – Cvičenia. Môžete si vybrať niekoľko odporúčaných tréningov napríklad pre trailových bežcov. Novinkou sú aj silové tréningové plány, ktoré pribudli do funkcie Garmin Coach. Môžete si zvoliť niekoľko premenných, na základe ktorých vám Garmin Coach vygeneruje 4 až 6-týždňové plány.

Ja som si v rámci testovania nechal vygenerovať tréning s činkami, ktoré mám doma. Na to, aby ste využili túto funkciu naplno, treba ísť do posilňovne. Hodinky vám v rámci tréningov zobrazujú aj animácie toho, čo máte cvičiť a počítajú opakovania. Odporúčam, aby ste si ich počítali aj sami, keďže hodinky to môžu niekedy počítať nepresne.

Nové silové tréningy uzatvárajú zoznam hlavných zlepšení, ktoré prinášajú hodinky Fénix 8. Čo je dôležité spomenúť, podľa dostupných informácií sa nové softvérové zlepšenia nedostanú do starších hodiniek. Ak by ste ich chceli, treba si kúpiť nové Fénixy 8 alebo hodinky Enduro 3, ktoré môžu byť pre niektorých oldschool fanúšikov Fénixov ešte lepšou voľbou – najmä ak nevyžadujú Bluetooth telefonovanie a potápanie.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8

Výdrž batérie

47 mm AMOLED verziu som počas testovania používal primárne so zapnutým always-on displejom a dosahoval som výdrž na úrovni približne 6 dní s vonkajším cvičením každý deň v dĺžke cca hodinu.

S vypnutým always-on displejom by mala byť výdrž na úrovni približne dvoch týždňov, ale v tomto režime mi hodinky v rámci doterajšieho používania trochu haprovali, čiže môj odhad ešte finalizujem.

Pripisujem to nejakej chybičke v softvéri, ktorých sa počas úvodných dní testovania našlo viac ako obvykle. Všimol som si pár nepresností v preklade, zlú štatistiku zdriemnutí či nevhodnú optimalizáciu nového nastavenia veľkosti fontu – niektoré nápisy počas cvičenia sa prekrývali. Verím, že tieto nedostatky opraví Garmin čo najskôr.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8

Presnosť merania tepu a GPS

Čo sa presnosti merania tepu a GPS týka, v tomto smere je všetko po starom. Fénix 8 sa držia vysokého štandardu, ktorým sú Garmin hodinky známe. Fénix 8 majú vo výbave senzor tepu Garmin Elevate 5. generácie a dvojpásmové GPS s technológiou SatIQ.

Papierovo sa teda zdá, že Fénix 8 majú totožnú výbavu ako Fénix 7 Pro a Epix Pro Gen 2. Podľa všetkého je však GPS čip o niečo energeticky efektívnejší, keďže výdrž v dvojpásmovom režime záznamu GPS je lepšia v porovnaní so staršími hodinkami.

Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – beh
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – beh
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom. Aktivita – cyklotrenažér, Zwift tréning
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – chôdza
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom. Aktivita – power joga
Garmin Fénix 8: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania GPS (modrá farba, pravá ruka) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba, ľavá ruka)
Garmin Fénix 8: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania GPS (modrá farba, pravá ruka) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba, ľavá ruka)
Garmin Fénix 8: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Presnosť merania GPS (oranžová farba)

Verdikt

Garmin Fénix 8 sú najlepšie hodinky série Fénix, ktoré Garmin doteraz vyrobil. Nič iné som však ani nečakal. Bol som zvedavý, akým smerom sa Garmin vyberie, keďže si neviem predstaviť, čo nové by priniesol z hľadiska športových a tréningových funkcií. Z hľadiska zdravotných funkcií stále čakáme na certifikáciu EKG pre Európu, resp. pre Slovensko.

Zakomponovanie Bluetooth telefonovania som očakával, tajne som dúfal aj v eSIM konektivitu alebo v možnosť komunikovať hodinkami cez satelity. Tieto funkcie však neprišli. Namiesto toho pribudli nové režimy potápania, nové silové cvičenia a tréningové plány a zlepšená navigácia s prepočtom trasy v reálnom čase.

Či je to málo, alebo nie, si musí zvážiť každý sám. Nepredpokladám však, že na Fénix 8 prejdú používatelia hodiniek Fénix 7 alebo Epix 2. Tých dôvodov tam veľa nie je, pokiaľ niekto vyslovene nechce Bluetooth telefonovanie, potápanie alebo nový dizajn. Pre ľudí s Fénixmi 6 a staršími však môžu byť nové Fénix 8 lákavou voľbou – alebo alternatívne aj nové Enduro 3.

Cena: od 999 eur

Zapožičal: Garmin

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit