Každý displej má svoje výhody a nevýhody a je vhodné, aby ste o nich vedeli.

Garmin hodinky v minulosti používali iba tzv. MIP displej, teda transflexný displej, ktorý odráža svetlo a vďaka tomu ponúka výbornú čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. Lenže, Garmin začal v posledných rokoch experimentovať aj s tzv. AMOLED displejmi, ktoré sa postupne začínajú dostávať aj do výbavy športových a outdoorových hodiniek.

Niektorým ľuďom netreba vysvetľovať rozdiel medzi týmito displejmi, avšak nájde sa početná skupina ľudí, ktorých je potrebné upozorniť na odlišnosti a vysvetliť im výhody a nevýhody každej technológie.

A to najmä v prípade, že v minulosti používali hodinky radu Garmin Forerunner. Predchádzajúce generácie využívali MIP displej, avšak najnovšie modely (Forerunner 265 a Forerunner 965) sú vybavené AMOLED displejom, čo môže niektorých používateľov prekvapiť, resp. sklamať, pokiaľ si to vopred neskontrolujú.

Garmin Forerunner 265Zdroj: TOUCHIT
Vľavo Garmin Forerunner 255 s transflexným (MIP) displejom, vpravo Garmin Forerunner 265 s AMOLED displejom

MIP displej a jeho výhody a nevýhody

Transflexný (MIP) displej je technológia, ktorá je na trhu už dlhé roky a používatelia sa s ňou stretávali v športových hodinkách dávno pred tým, ako sa Apple či Samsung (a iní výrobcovia) pokúsili spraviť revolúciu so svojimi inteligentnými hodinkami. Mnoho používateľov si ju obľúbilo a dáva jej presnosť aj dnes a to najmä z hľadiska športovania vonku.

Hlavnou výhodou transflexného (MIP) displeja je, že je neustále aktívny a zároveň ponúka výbornú energetickú efektivitu, čo znamená veľmi dobrú výdrž batérie hodiniek. Znamená to, že displej neustále zobrazuje čas a ďalšie informácie na softvérovom ciferníku, resp. na obrazovke s dátami počas športovania.

Na to, aby ste videli tieto dáta, potrebuje transflexný (MIP) displej zdroj svetla alebo podsvietenie. V praxi to znamená, že keď cvičíte vonku počas slnečného dňa, MIP displej vám ponúkne najlepšiu čitateľnosť, pretože využíva slnečné svetlo, ktoré odráža a vďaka tomu je displej jasný.

Garmin Fenix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2)Zdroj: TOUCHIT
Vľavo Garmin Epix Pro (Gen 2) s AMOLED displejom, vpravo Garmin Fenix 7 Pro s transflexným (MIP) displejom

Nevýhodou tohto displeja je, že večer, v horšom svetle alebo v interiéri (v závislosti od intenzity okolitého osvetlenia) si musí pomôcť zabudovaným podsvietením. V kombinácii so zabudovaným podsvietením pôsobia jeho farby bledšie a menej výrazne v porovnaní s AMOLED displejom. A keďže má MIP displej (pri rovnakej veľkosti ako AMOLED displej) nižšie rozlíšenie, je menej detailný.

Aby som to zosumarizoval:

  • výhody: najlepšia čitateľnosť na slnečnom svetle, displej je vždy aktívny, takže stále zobrazuje čas a iné informácie, má výbornú energetickú efektivitu, takže hodinky majú dlhú výdrž
  • nevýhody: v horšom svetle vyžaduje podsvietenie (jeho nastavenie môže ovplyvniť výdrž hodiniek) a v režime podsvietenia môžu jeho farby pôsobiť vyblednuto a nevýrazne, rozlíšenie je nižšie v porovnaní s AMOLED displejmi s rovnakou veľkosťou
  • pre koho je určený: ocenia ho najmä používatelia, ktorí si kupujú hodinky na športovanie vonku a vyžadujú najlepšiu možnú čitateľnosť na slnečnom svetle
Garmin Forerunner 955Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Garmin Forerunner 955 s transflexným displejom (MIP)

AMOLED displej a jeho výhody a nevýhody

AMOLED displej pozná väčšina používateľov zo smartfónov. Ak ste si za posledné 2-3 roky kúpili nový telefón, je veľká pravdepodobnosť, že je vybavený práve AMOLED displejom. Technológia AMOLED má v hodinkách rovnaké výhody a nevýhody ako v smartfónoch, čo znamená, že displej je krásny, jasný a farebný a tieto výhody naplno využijete, keď hodinky používate vo vnútri a keď cvičíte v telocvični, resp. (pod)večer.

Hlavnou nevýhodou je čitateľnosť na slnečnom svetle a táto nevýhoda sa naplno prejaví najmä počas letných mesiacov, čo určite poznáte aj z používania smartfónov. AMOLED displej neodráža svetlo, ale funguje na princípe toho, že displej sa rozsvieti. Bohužiaľ, zatiaľ nikto nevyrobil taký AMOLED displej, ktorý by presvietil slnečné svetlo, pričom čitateľnosť vonku môžu v niektorých prípadoch negatívne ovplyvniť aj slnečné okuliare, ak ich máte na očiach.

Je potrebné upozorniť na to, že to, či vám bude vyhovovať AMOLED displej z hľadiska cvičenia vonku počas slnečného dňa, je individuálne. Nájdu sa ľudia, ktorým bude postačovať čitateľnosť AMOLED displeja v týchto podmienkach a rovnako sa nájde početná skupina používateľov, pre ktorých bude AMOLED displej z hľadiska vonkajšieho cvičenia nepoužiteľný, resp. použiteľný iba večer.

Sami sa musíte rozhodnúť, do ktorej skupiny patríte. Fakt je, že AMOLED displej vám v žiadnom prípade neponúkne takú čitateľnosť na slnečnom svetle ako transflexný (MIP) displej. Dôležitá informácia je aj to, že Garmin hodinky s AMOLED displejom majú iba čierne pozadie dátových polí s informáciami o cvičení. Pozadie dátových polí nie je v prípade týchto hodiniek možné zmeniť na bielu farbu. A aj keby to bolo možné, čitateľnosť na slnečnom svetle by sa tým nezlepšila + skrátila by sa tým výdrž batérie.

Garmin Fenix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2)Zdroj: TOUCHIT
Používanie máp na hodinkách Garmin Fenix 7 Pro (vľavo) a Epix Pro (Gen 2) (vpravo)

Z hľadiska ostatných parametrov treba zdôrazniť, že AMOLED displej je vo všeobecnosti krajší, farebnejší a detailnejší v porovnaní s MIP displejom s rovnakou veľkosťou. Dôležitým faktom je aj to, že AMOLED displej štandardne funguje tak, že zhasne, keď ho práve nepoužívate, avšak Garmin hodinky umožňujú aktivovať Always-on režim počas bežného používania alebo iba počas športovania.

Platí, že ak porovnávame výdrž batérie hodiniek s transflexným (MIP) displejom s hodinkami s AMOLED displejom v Always-on režime, hodinky s MIP displejom majú dlhšiu výdrž. Garmin hodinky s AMOLED displejom si však zaslúžia pochvalu za výdrž (Garmin Epix Pro (Gen 2) 51 mm má výdrž až 31 dní s vypnutým Always-on režimom, resp. až 11 dní so zapnutým Always-on režimom) a to najmä v porovnaní s konkurenčnými hodinkami s AMOLED displejom.

Aby som to zosumarizoval:

  • výhody: krajší, farebnejší a detailnejší displej v porovnaní s MIP technológiou, lepší zážitok z používania v horšom svetle a v telocvični či interiéri všeobecne
  • nevýhody: horšia čitateľnosť na priamom (silnom) slnečnom svetle, kvôli ktorej bude AMOLED displej pre určitú skupinu používateľov nepoužiteľný. Čitateľnosť môžu v určitých prípadoch negatívne ovplyvniť aj slnečné okuliare, ak ich máte na očiach
  • pre koho je určený: používatelia, ktorí cvičia najmä v telocvični či (pod)večer, resp. ktorým postačuje čitateľnosť displeja na priamom slnečnom svetle alebo nevyžadujú neustále prístup k informáciam o cvičení, takže ich zhoršená čitateľnosť neobmedzuje
Garmin Epix Pro (Gen 2) 51 mmZdroj: TOUCHIT
Garmin Epix Pro (Gen 2) 51 mm s AMOLED displejom

Ktoré Garmin hodinky majú AMOLED displej?

Prevažná väčšina Garmin hodiniek využíva transflexný (MIP) displej. Modely s AMOLED displejom sú obvykle zrozumiteľne oddelené – v prípade hodiniek radu Garmin Venu a Garmin Epix viete, že tieto modely majú AMOLED displej, pretože je to kľúčový prvok celého produktového radu.

Bohužiaľ, Garmin postupne mieša hodinky s AMOLED displejom aj do produktových radov, ktoré v minulosti využívali transflexný (MIP) displej, čo môže spôsobiť zbytočné komplikácie, ak si používateľ kúpi nové hodinky iba na základe názvu a neskontroluje si, čo hodinky ponúkajú. Tento trend zatiaľ badať v prípade športových hodiniek Garmin Forerunner a golfových Garmin Approach.

Nižšie nájdete zoznam Garmin hodiniek s AMOLED displejom k dátumu poslednej aktualizácie článku – JÚL 2023.

To, aký majú konkrétne Garmin hodinky displej, si môžete skontrolovať priamo na webe Garmin.com. Vyhľadajte si hodinky, ktoré vás zaujímajú, ťuknite na ne a následne na obrazovke s informáciami ťuknite na položku Specs a skontrolujte riadok DISPLAY TYPE.

Garmin Venu 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Garmin Venu 2

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit