Huawei Health Lab sa nachádza vo fínskych Helsinkách.

Výskum, vývoj a zlepšovanie presnosti smart hodiniek je extrémne komplexná činnosť. Huawei preto otvoril svoje tretie špecializované laboratórium, ktoré zaujme aj tým, že ide o prvé Huawei laboratórium tohto druhu v Európe.

Čínsky gigant otvoril od roku 2016 už tri takéto laboratóriá. Dve vznikli v Číne, v mestách Xi’an a Songshan lakes, najnovším prírastkom je laboratórium vo fínskych Helsinkách. Má rozlohu takmer 1000 metrov štvorcových a je vybavené najmodernejšími testovacími zariadeniami a športovým vybavením.

Huawei dokáže v Helsinkách testovať viac ako 20 druhov športov, pričom sa sleduje viac ako 200 fyziologických a biomechanických ukazovateľov. Výkonnosť sa meria pomocou vysoko moderných strojov a aj najnovšími smart hodinkami Huawei Watch GT 4.

Multifunkčný pás pre viacero športov

Získané dáta sa využijú pre technologický výskum v oblasti športu a fitnes. Algoritmy v aplikáciách sú testované scenármi v reálnom živote, s dôrazom na detekciu a overovanie vstupných údajov podľa najnovších výskumných štandardov. Huawei následne využije tieto poznatky pri vývoji a zlepšovaní nositeľných produktov.

Laboratórium v Helsinkách som mal možnosť navštíviť a zúčastnil som sa prezentácie niektorých z testov, ktoré sa v Huawei Health Lab vykonávajú. Jedna miestnosť obsahuje multifunkčný pás, ktorý je možné podľa potreby nakláňať, aby sa simuloval potrebný sklon a testujú sa na ňom športy, ako je bicyklovanie, bežkovanie či monitorovanie aktivity vozičkárov.

Najstarší ľudia, ktorí sa zúčastnili testov, mali 60 až 70 rokov

Pás umožňuje meniť požadovanú rýchlosť, ktorou sa má testovaný subjekt pohybovať, a to až do 50 km/h. Bežecký pás dokáže importovať údaje GPX zo zariadení GPS na simuláciu skutočných terénov a trás, čím sa získajú reálne scenáre, ktoré presnejšie preveria bežecké/cyklistické zručnosti používateľa. Kamera potom vedecky zisťuje ich výkon a poskytuje okamžitú spätnú väzbu, ktorá umožňuje zlepšovanie techniky v reálnom čase.

Testov sa zúčastňujú profesionálni športovci, ale aj bežní ľudia všetkých vekových kategórií (výnimkou sú deti) a rôznych fyzických schopností. Najstarší účastníci testov mali 60 až 70 rokov. Huawei tvrdí, že je potrebné získať tisícky záznamov od stoviek ľudí, aby dokázal vytvoriť dostatočne spoľahlivý algoritmus, ktorý sa následne v jeho hodinkách stará o to, aby vám poskytol čo najpresnejšie dáta počas monitorovania behu, bicyklovania, plávania, lyžovania a ďalších športov.

Špecializovaný bazén aj lyžiarsky trenažér

V ďalších miestnostiach v Huawei Health Labe sa nachádzajú špecializované špičkové stroje, ktoré umožňujú získavať dáta počas behania, plávania a zjazdového lyžovania. Huawei vybudoval na účely testovania plávania vlastný bazén s protiprúdom, vďaka čomu sa dá presne posúdiť plavecký výkon plavcov. Bazén je vybavený dynamickými vodnými tryskami, ktoré dokážu vytvoriť regulovateľný prúd s prietokom až 350 m3/hod a umožňujú aj úpravu teploty a kvality vody.

Na testovanie lyžovania slúži lyžiarsky trenažér s nastaviteľnou rýchlosťou, sklonom a interaktívnymi traťami a bránkami. Je vybavený snímačmi, ktoré monitorujú rýchlosť, polohu, uhol sklonu, sily a údaje o výkone používateľa.

Huawei Health LabZdroj: TOUCHIT
Huawei Health Lab

Viac ako 25 zamestnancov

Fínske laboratórium tvorí vedecko-výskumný tím, zložený zo 6 doktorandov a 20 expertov rozdelených do piatich hlavných oblastí – fyziológia, umelá inteligencia, strojové učenie, testovanie softvéru a softvérové inžinierstvo.

Hodinky Huawei Watch GT 4 sa využívajú aj na vyhodnocovanie VO2 max, čo umožňuje výskumníkom vedecky vyhodnocovať športové výkony a presnejšie hodnotiť športové schopnosti s cieľom zvýšiť bezpečnosť cvičenia. Huawei tvrdí, že hodinky dokážu zmerať VO2 max s presnosťou 5 až 10 %, čo zodpovedá presnosti laboratórnych prístrojov.

Zdroj: Huawei, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit