Huawei predstavil novú generáciu jeho najobľúbenejších hodiniek.

Huawei Watch GT sú obľúbené smart hodinky, ktoré v prípade predchádzajúcich generácií zaujali najmä pomerom ceny, dizajnu, dlhej výdrže a funkciami, ktoré bohato postačovali väčšine používateľov.

Huawei Watch GT 4 v tomto trende pokračujú a čo môže byť pre niektorých používateľov najdôležitejšie – nová generácia je dokonca ešte lacnejšia ako tá predchádzajúca. Toto ma príjemne prekvapilo, keďže dnešný trend je skôr opačný a všetko zdražuje. Avšak Huawei Watch GT 4 štartujú na cene od 249 eur a sú teda lacnejšie (v prípade väčšiny modelov), a to o 20 eur.  

Cena od 249 eur platí aj pre 46 mm väčšiu verziu a aj pre 41 mm menšiu verziu, ktorej dizajn môže byť atraktívnejší skôr pre ženy. Hodinky sú dostupné na Slovensku v celkovo štyroch 46 mm verziách a v troch 41 mm verziách a prakticky všetky verzie môžete vidieť na fotkách. A môžete si ich pozrieť aj vo videorecenzii. Ceny jednotlivých verzií nájdete na konci recenzie.

Nehrdzavejúca oceľ a detailný AMOLED displej

Huawei Watch GT 4 – všetky modely – majú puzdro z nehrdzavejúcej ocele a využívajú bližšie nešpecifikované ochranné sklíčko displeja – zafírové sklíčko to však nie je. V tomto smere sa nič nezmenilo v porovnaní s hodinkami Huawei Watch GT 3. Tie vraj využívali sklíčko Gorilla Glass 3, takže osobne odhadujem, že takéto, alebo vlastnosťami podobné ochranné sklo, chráni aj novú generáciu. 

Displej hodiniek je typu AMOLED a v prípade väčšieho modelu má uhlopriečku 1,43 palca. Menšie hodinky majú 1,32-palcový displej. V oboch prípadoch je rozlíšenie 466 × 466 pixelov a maximálny jas dosahuje 600 nitov – rovnaký maximálny jas mali aj hodinky Watch GT 3.

S čitateľnosťou počas slnečného dňa som nemal problémy, ale nie každému bude stačiť. Je rovnaká ako v prípade 99 % hodiniek, ktoré prišli na trh za posledné 2 až 3 roky. Watch GT 4 som testoval v prvej polovici septembra spoločne s ďalšími hodinkami a počas vonkajšieho cvičenia som si nevšimol výraznejší rozdiel medzi hodinkami od Huawei a Amazfit Balance (ich recenziu pripravujem), ktoré majú uvádzaný jas až 1500 nitov. Môže to byť dané aj tým, že Huawei Watch GT 4 majú hrubé fonty na obrazovke s cvičením, čo zlepšuje čitateľnosť údajov aj v prípade silnejšieho slnečného osvetlenia.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4 v 46 mm verzii

Potešia dizajnom, ktorý je navrhnutý aj pre ženy

Dizajn hodiniek je subjektívna vec a každému sa páči niečo iné. Na test som mal k dispozícii verziu s oceľovým remienkom, ktorá pôsobí najluxusnejšie, avšak mojím favoritom je zelená verzia hodiniek. Tá pôsobí sviežo až akčne a ak by som si kupoval hodinky Watch GT 4, kúpil by som si práve túto verziu. Mimochodom, v prípade 46 mm verzie som si všimol, že Huawei mierne posúva dizajn hodiniek smerom do osemuholníka. 

Menšie hodinky majú v prípade GT 4 priemer 41,3 mm, čo je o milimeter menej ako pri Watch GT 3. Dôvodom je zmenšenie rámika okolo displeja, ktorý má teraz hrúbku iba 1,9 mm + ďalšie optimalizácie dizajnu, keďže veľkosť displeja ostala bezo zmeny.

Chválim, že Huawei je jeden z mála výrobcov, ktorý ponúka smart hodinky s tradičným dizajnom ženských hodiniek. Ostatní výrobcovia síce majú aj menšiu verziu hodiniek, ale tie majú obvykle športový alebo unisex dizajn. Vo videorecenzii a na fotkách môžete vidieť verziu s koženým bielym remienkom a oceľovým remienkom. Huawei ponúka aj model s remienkom typu milánsky ťah – tá je mojím favoritom.

K dizajnu ešte jeden detail. Nové hodinky sú o trošičku tenšie, a to sa týka oboch veľkostí.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4 v 41 mm verzii

Najlepší Always-on displej v rámci danej kategórie

Huawei Watch GT 4 ponúkajú niekoľko drobných zlepšení v porovnaní s predchodcom. Za mňa kľúčové zlepšenie je Always-on displej a toto je vec, ktorej som sa v minulosti až tak nevenoval, pretože všetky hodinky s dlhou výdržou od výrobcov ako Huawei, Xiaomi, Amazfit či Honor ponúkali iba základný Always-on displej, ktorý zobrazoval dve tenké čiary, čo boli ručičky, alebo jednoduché čísla na zobrazenie času.

V prípade Watch GT 4 viditeľne narástol počet objektov, ktoré sú zobrazené aj v Always-on režime a vyzerá to fakt dobre. Huawei Watch GT 4 majú vďaka tomu Always-on displej, ktorý je už porovnateľný aj s hodinkami ako Apple Watch či Samsung Galaxy Watch a určite majú najlepší Always-on displej v rámci svojej kategórie.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4 v Always-on režime

Sú svižnejšie a majú aj nové funkcie

Druhým citeľným zlepšením je rýchlejší procesor v kombinácii s novým systémom HarmonyOS 4.0, vďaka ktorému majú hodinky svižnejšie reakcie a prepracovanejšie widgety. Obe tieto zlepšenia pocítite a zvyšujú zážitok z používania hodiniek, keďže reagujú rýchlo a už nepôsobia vizuálne tak jednoducho a základne ako kedysi.

Hodinky už v notifikáciách konečne zobrazujú všetkých smajlíkov, čo je vec, ktorú som kritizoval od Watch GT 1 až do Watch GT 3. Stále však platí, že keď si pozriete notifikáciu v hodinkách a zmažete ju, tak sa odstráni iba v hodinkách. V telefóne ju musíte zmazať ručne. Je pravda, že takéto pokročilé prepojenie notifikácií je skôr výsadou hodiniek so systémom Wear OS, avšak stretol som sa s tým aj v prípade Garmin hodiniek. Huawei Watch GT a Amazfit hodinky to však neponúkajú.

Ďalším konečne momentom je prepojenie hodiniek s kalendárom vo vašom telefóne, a to aj v prípade, že máte smartfón inej značky ako Huawei. Hodinky teda konečne zobrazujú plánované udalosti z vášho telefónu.

A posledným „konečne“ momentom je fakt, že počas aktívneho monitorovania cvičenia sa viete vrátiť na ciferník, resp. môžete pristupovať k ostatným aplikáciám a funkciám v hodinkách. Treba dvakrát stlačiť horné tlačidlo v tvare korunky (je otočná), čím si zobrazíte zoznam posledných používaných aplikácií. Takýmto spôsobom môžete počas cvičenia niekomu zatelefonovať priamo z hodiniek. Vyžaduje sa však, aby boli hodinky pripojené k spárovanému smartfónu, keďže podporu pre eSIM nemajú.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4

Bezkontaktné platby stále chýbajú

Ostatné inteligentné funkcie sú bezo zmeny. V kombinácii s Androidom môžete reagovať na správy prostredníctvom predpripravených rýchlych odpovedí. Zabudovaná klávesnica či diktovanie odpovedí k dispozícii nie sú.

Hodinky majú úložisko na offline hudbu a umožňujú už spomenuté Bluetooth telefonovanie z pripojeného smartfónu. Kvalita reproduktora a mikrofónu je štandardná. Dosah je tiež tradičný na úrovni Bluetooth slúchadiel. Bezkontaktné platby chýbajú a stále nie je jasné, či sa niekedy dočkáme, že bude Curve Pay k dispozícii aj pre Huawei hodinky. Pravidelne sa na to pýtam aj Huawei aj Curve, ale nikto mi nevie povedať nič konkrétne. 

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4

Zdravotné funkcie dostali počítanie kalórií

Zdravotné funkcie hodiniek sú bez výraznejších zlepšení, ale pár noviniek sa nájde. K dispozícii je celodňové meranie tepu, ktorého presnosť je už od Watch GT 3 veľmi dobrá, stresu, okysličenia krvi a teploty pokožky. Analýza spánku využíva novú verziu algoritmu a analyzuje aj dýchanie počas spánku s cieľom upozorniť na prípadné nezrovnalosti. Zlepšenia sa dočkalo sledovanie ženského zdravia, pričom sa do úvahy berie aj teplota pokožky. 

Novinkou je predinštalovaná aplikácia Zostaňte fit, pomocou ktorej si môžete priamo v hodinkách sledovať príjem a výdaj kalórií, takže ak si počítate kalórie, môže to byť pre vás užitočná funkcia. 

Športové funkcie sú viac-menej na úrovni Watch GT 3 a väčšiny ostatných hodiniek na trhu. K dispozícii je viacero športových režimov s podrobnými štatistikami a potom tzv. všeobecné režimy, ktoré ponúkajú len meranie tepu. V minulosti ste sa ma pýtali na režim kolieskové korčule – ten síce hodinky ponúkajú, ale je navrhnutý na korčuľovanie v hale, nakoľko nezaznamenáva GPS dáta. A vonkajšie korčuľovanie chýba, takže Huawei prosím, doplňte ho tam.

Pre začínajúcich aj rekreačných bežcov je k dispozícii viacero bežeckých funkcií, ako je test prahu laktátu či generovanie bežeckých tréningových plánov. K hodinkám môžete cez Bluetooth pripojiť hrudný pás a aj snímače rýchlosti a výkonu, ale toto sú veci, ktoré ponúkali aj hodinky radu Watch GT 3. 

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4

Nový senzor tepu a zlepšené GPS, aspoň na papieri

Huawei mierne zlepšil optický senzor tepu TruSeen, ktorý má označenie 5.5+. Nejde o plnohodnotnú novú generáciu, ale skôr o polgeneračný posun, ktorý sa aj pomocou umelej inteligencie snaží zlepšiť presnosť merania tepu počas cvičenia či športovania.

Testoval som ho pri viacerých aktivitách a som spokojný s jeho prenosnosťou počas cvičenia – v tomto smere patrí medzi to najlepšie na trhu, aj keď rozdiely sa postupne zmenšujú. Avšak napríklad počas chôdze potrebuje ešte zoptimalizovať.

Novinkou je zlepšený dvojpásmový GPS čip s technológiou, ktorá by mala zlepšiť príjem signálu v špecifických náročných situáciách. Táto technológia je dostupná len v 46 mm verzii, a moja skúsenosť je taká, že z doterajšieho testovania sa Huawei Watch GT 4 správajú takmer rovnako ako všetky ostatné Huawei hodinky, ktoré som testoval za posledné dva roky.

Počas testovania presnosti GPS som si všimol drobné odchýlky v meraní a vidím tu ešte priestor na zlepšenie. Ak vás zaujímajú detaily, pozrite si moju videorecenziu, kde porovnávam presnosť GPS v hodinkách Huawei Watch GT 4 s ďalšími hodinkami.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4

Výdrž až 14 dní

Výdrž batérie dosahuje až 14 dní v prípade 46 mm verzie a až 7 dní v prípade 41 mm verzie. Reálna výdrž sa bude odvíjať od toho, ako budete hodinky používať. Počas testovania som mal zapnuté všetky zdravotné funkcie a hodinky som využíval intenzívne aj z hľadiska monitorovania aktivity s aktívnym GPS a so zapnutým Always-on režimom.

V prípade takéhoto používania sa výdrž pohybovala na úrovni 4 až 5 dní. S vypnutým always-on displejom odhadujem výdrž na úrovni cca 8 až 10 dní. Podrobnejšie detaily ohľadom spotreby sú nasledujúce:

  • Nosenie hodiniek cez deň so zapnutým AOD – cca 8 % za 8 hodín
  • Nosenie hodiniek cez deň s vypnutým AOD – cca 3 % za 8 hodín
  • Monitorovanie spánku (8 hodín) – 3 až 4 %
  • Monitorovanie aktivity s GPS – 4 až 5 % za hodinu s vypnutým AOD
  • Monitorovanie aktivity s GPS – 7 až 8 % za hodinu so zapnutým AOD
  • Monitorovanie aktivity bez GPS – 1 až 2 % za hodinu

Nabíjanie je bezdrôtové, z 15 % na necelých 60 % sa nabijú za polhodinu. Na 90 % za hodinu.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4

Fungujú s iPhonom aj Androidom

Hodinky fungujú s Androidom aj iPhonom. V prípade Android telefónu si musíte stiahnuť aplikáciu Huawei Zdravie priamo z webu Huawei alebo z Galaxy Store či App Gallery obchodu. V tomto smere dávam do pozornosti dva užitočné články:

Cez nastavenie aplikácie Huawei Zdravie – Obrazovka Ja – Správa súkromia – Zdieľanie údajov a povolenie zdieľania údajov si môžete prepojiť váš účet z Huawei Zdravie so službami ako Strava, Komoot a Adidas Running pre automatické synchronizovanie údajov o cvičeniach.

Huawei Watch GT 4Zdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4

Verdikt

Huawei Watch GT 4 predstavujú evolučné zlepšenie v porovnaní s Watch GT 3. Hlavným zlepšením sú najmä svižnejšie reakcie hodiniek, zobrazovanie všetkých smajlíkov v notifikáciách a možnosť zobrazovať si na hodinkách udalosti z kalendára v telefóne.

Niektorých používateľov môže potešiť spracovanie Always-on displeja, ktoré je najlepšie na trhu v rámci danej kategórie. A pre niekoho môže byť pridanou hodnotou aplikácia na počítanie kalórií

Ďalej sú tu samozrejme úpravy dizajnu, ale to už nechám na vašom subjektívnom zvážení. Chválim dôraz (aj) na tradičný ženský dizajn a plusom je cena hodiniek, ktorá je atraktívna.

Presnosť merania tepu počas cvičenia je výborná, avšak treba zoptimalizovať meranie tepu počas chôdze. Meranie GPS je dobré pre bežných používateľov, avšak pokiaľ chce Huawei získať titul najlepšej presnosti v rámci svojej kategórie, potrebuje túto funkciu ešte zoptimalizovať.

Ceny:

  • 46 mm, s čiernym fluoroelastomérovým remienkom – 249 eur
  • 46 mm, s koženým hnedým remienkom – 269 eur
  • 46 mm, so zeleným remienkom (polyester + nylonová tkanina) – 269 eur
  • 46 mm, s oceľovým remienkom – 349 eur
  • 41 mm, s koženým bielym remienkom – 249 eur
  • 41 mm, s remienkom typu milánsky ťah – 299 eur
  • 41 mm, s oceľovým remienkom – 399 eur

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • Krásny dizajn, najmä v prípade 41 mm verzií
  • Dobrý pomer cena/dizajn/funkcie/výdrž batérie
  • Svižnejšie reakcie
  • Počas monitorovania cvičenia sa dá pristupovať k ostatným aplikáciám (treba dvakrát stlačiť horné tlačidlo)
  • Zobrazovanie všetkých smajlíkov aj udalostí z kalendára
  • Dobrá výdrž batérie
  • Aplikácia na počítanie kalórií
  • Slovenská lokalizácia

Nepáči sa nám

  • Aplikáciu pre Android treba stiahnuť manuálne, resp. z alternatívnych obchodov
  • Presnosť GPS treba ešte zoptimalizovať
  • Notifikácie, ktoré zmažete v hodinkách, treba ručne zmazať aj v telefóne (nie je to prepojené)
  • Nemajú bezkontaktné platby

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K hodinkám Huawei Watch GT 4 je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit