Huawei sa poučil a vyrobil doteraz najlepšie inteligentné hodinky. Neznamená to však, že budú vyhovovať každému.

Keď som pred dvoma rokmi testoval hodinky Huawei Watch 3 Pro, bol som v recenzii a vo videorecenzii neobvykle kritický. Avšak zaslúžene. Operačný systém HarmonyOS, ktorý tieto hodinky využívajú, pôsobil v dobe ich uvedenia na trh ako betaverzia. V tomto názore ma utvrdilo viacero aktualizácií, ktoré Huawei Watch 3 Pro dostávali počas nasledujúcich mesiacov – Huawei opravoval, čo mohol a dopĺňal funkcie, ktoré mali byť v hodinkách už pri spustení predaja.

V prípade Huawei Watch 4 Pro sa situácia našťastie neopakuje. Huawei sa poučil a počas dvoch rokoch viditeľne zlepšil svoj operačný systém pre hodinky. Pribudli funkcie, ktoré považujem za nevyhnutné a takisto aj funkcie, ktoré môžu byť atraktívne pre určitý segment používateľov. Výsledkom sú tak hodinky, ktoré sú nabité funkciami, a ktoré predstavujú to najlepšie, čo Huawei v tomto segmente doteraz vyrobil.

Prvotriedne materiály, za ktoré si priplatíte

Huawei Watch 4 Pro sú pomerne drahé inteligentné hodinky. Vo verzii s koženým remienkom sa predávajú za 549 eur a pokiaľ by ste chceli verziu s titánovým remienkom, ktorú som mal k dispozícii aj ja na test, jej cena je 699 eur.

Pod túto cenu sa podpísal fakt, že Huawei Watch 4 Pro sú vyrobené z titánovej zliatiny 4. stupňa. Tá je odolnejšia (a drahšia) v porovnaní s titánovou zliatinou 2. stupňa, z ktorej je vyrobená väčšina smart hodiniek na trhu, ktoré sa chvália titánovou konštrukciou.

Hodinky tiež ponúkajú sférické zafírové sklíčko, čo je pomerne unikátna vlastnosť medzi smart hodinkami. So zafírovým sklíčkom sa síce stretnete aj v prípade konkurencie, avšak inteligentné hodinky so sférickým sklíčkom (či už zafírovým alebo nie) som doteraz netestoval.

Výsledkom je dizajn, na ktorý si budete možno chvíľu zvykať. Na prvý pohľad ma neohúril, avšak po pár dňoch nosenia hodiniek som si naň zvykol a začal sa mi páčiť.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Veľký displej aj poriadny procesor

Huawei Watch 4 Pro majú 1,5-palcový LTPO AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov. Rámik okolo displeja je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou tenší o 17 %. Displej je pekný, farebný, ťažko mu niečo vytknúť. Maximálny jas dosahuje 1000 nitov, čo je štandard v tomto segmente. Hoci, konkurenčné Apple Watch Ultra dosahujú jas až 2000 nitov.

Ak hľadáte hodinky s okrúhlym displejom, Huawei Watch 4 Pro a Huawei Watch Ultimate patria s veľkosťou 1,5 palca medzi smart hodinky s najväčším AMOLED displejom na trhu. Na druhej strane, sférické sklíčko spôsobuje horšie pozorovacie uhly a odlesky, keď sa na displej pozeráte zboku.

Plusové body dávam aj za procesor Snapdragon Wear 5100, ktorý Huawei vo svojich hodinkách použil. Je to najnovší procesor, ktorý je špeciálne navrhnutý pre inteligentné hodinky. Dopĺňa ho 2 GB RAM a 32 GB úložisko. 

Hodinky disponujú odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68 a majú aj odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM. Podobne ako Huawei Watch GT 3 Pro spĺňajú certifikáciu EN 13319, ktorá garantuje, že sa s hodinkami môžete reálne potápať do hĺbky 30 metrov.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Operačný systém HarmonyOS dospel

Huawei Watch 4 Pro sú najkomplexnejšie smart hodinky, ktoré som testoval za posledný rok či dva a to z toho hľadiska, že ponúkajú množstvo funkcií a parametrov, ktoré je potrebné vyskúšať a zhodnotiť. Aj preto bude zvyšok recenzie rozdelený do samostatných častí, v rámci ktorých zhodnotím inteligentné funkcie, eSIM funkcionalitu, športové funkcie, zdravotné funkcie a takisto aj dva režimy používania.

Podobne ako predchádzajúca generácia, aj Huawei Watch 4 Pro ponúkajú okrem štandardného režimu používania aj tzv. režim ultradlhej výdrže. Celkovú výdrž batérie následne ovplyvňuje to, v ktorom režime hodinky používate, či máte v hodinkách aktivovanú eSIM kartu a či máte zapnutý Always-on displej.

Huawei však chválim za to, že bez ohľadu na to, v akom režime používate hodinky, operačný systém HarmonyOS viditeľne dospel. V štandardom režime ponúka takmer všetky potrebné funkcie, v režime ultradlhej výdrže sú hodinky takmer na nerozoznanie od modelov radu Huawei Watch GT 3 a integrácia eSIM funkcionality už má konečne hlavu aj pätu.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Pokročilé prepojenie s telefónom

Hlavným rozdielom medzi hodinkami Huawei Watch 4 Pro (a tiež Watch 3 Pro) a modelmi radu Huawei Watch GT je vyšší výpočtový výkon a väčšia operačná pamäť. Hodinky Huawei Watch 4 Pro vďaka tomu ponúkajú vizuálne krajšie animácie, plynulejšie reakcie, ale aj pokročilé inteligentné funkcie.

V praxi sa to prejavuje tak, že na notifikácie, ktoré sa zrkadlia z pripojeného Android smartfónu (Huawei aj iné značky), môžete odpísať priamo z hodiniek pomocou zabudovanej klávesnice. Tá podporuje aj slovenčinu. Bohužiaľ, diktovanie nie je k dispozícii. Hodinky fungujú aj s iPhonom, avšak systém iOS neumožňuje odpovedať na notifikácie cez iné hodinky, ako sú Apple Watch.

Hodinky tiež ponúkajú predinštalovanú aplikáciu Petal Mapy, ktorá funguje nezávisle od telefónu a môžete ju využiť na plnohodnotnú navigáciu. Petal Mapy síce nájdete aj v hodinkách Huawei Watch GT, avšak v ich prípade ide o odľahčenú verziu, ktorá len zrkadlí navigačné pokyny z telefónu.

V prípade Huawei Watch 4 Pro si zadáte do aplikácie Petal Mapy v hodinkách adresu alebo bod záujmu a hodinky vám zobrazia navigačné pokyny pre chôdzu a bicykel. Ocenil by som, ak by aplikácia v hodinkách zobrazovala aj navigačné pokyny pre MHD, nakoľko Petal Mapy pre smartfón túto funkciu ponúkajú.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Aplikácie tretích strán

Huawei Watch 4 Pro tiež umožňujú tvorbu hlasových poznámok v aplikácii Poznámky. Môže sa to zísť v situáciách, kedy si potrebujete niečo rýchlo poznačiť – pomocou hodiniek si vytvoríte krátku hlasovú nahrávku. Nenašiel som však spôsob, ako túto nahrávku presunúť z hodiniek do smartfónu. Ak je to možné, tak iba v kombinácii s Huawei smartfónom. Uložené poznámky si môžete kedykoľvek prehrať priamo cez hodinky, takže mi to až tak neprekážalo.

Kritizujem však fakt, že aplikácia Kalendár funguje iba v kombinácii s Huawei smartfónom. V prípade ostatných Android telefónov a iPhonu nie je možné zobraziť si udalosti z kalendára v telefóne priamo v hodinkách. Je to pre mňa nepochopiteľné, nakoľko takmer všetci konkurenti takúto funkciu ponúkajú.

Huawei Watch 4 Pro majú v porovnaní s hodinkami radu Huawei Watch GT bohatšiu ponuku aplikácií tretích strán. Väčšina aplikácií tretích strán nestojí za pozornosť. Zmienku si zaslúžia aplikácie:

  • Kalkulačka
  • Stocard – vernostné karty, funguje synchronizácia vernostných kariet z ľubovoľného Android telefónu
  • SofaScore – športové výsledky, funguje samostatne a nepodporuje synchronizáciu obľúbených tímov z telefónu
  • Adidas Running – aplikácia na behanie a športovanie, funguje v kombinácii s ľubovoľným Android telefónom
  • myTuner Radio – online rádio, funguje samostatne a nezávisle od telefónu
  • DOXX bezkontaktné platby, ak máte DOXX kartu

V obchode AppGallery v hodinkách ma zaujali aj ďalšie aplikácie, avšak ich funkcionalita bola počas môjho testovania obmedzená:

  • UrbanAir – kolobežky v okolí, navigácia nefungovala korektne
  • TickTick – todolist, nepodarilo sa mi synchronizovať dáta z ne-Huawei Android telefónu
  • eSound Music – aplikácia na prehrávanie hudby, nepodarilo sa mi synchronizovať dáta z ne-Huawei Android telefónu
  • Replaio – online rádio, inštalácia aplikácie z AppGallery do hodiniek opakovane zlyhávala. Toto je dlhodobý problém, ktorý som si všimol aj v prípade hodiniek Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Bezkontaktné platby stále v nedohľadne

Huawei Watch 4 Pro majú 32 GB úložisko. Do hodiniek si môžete nahrať mp3 súbory z telefónu a na počúvanie hudby môžete použiť aj niektorú z pár aplikácií, ktoré sa nachádzajú v obchode AppGallery – napríklad myTuner Radio alebo eSound Music. Veľkých hráčov ako Spotify či Deezer však nečakajte.

Hodinky ponúkajú NFC čip, avšak bezkontaktné platby nepodporujú a nie je známe, či niekedy pribudnú. Spoločnosť Curve, ktorá prevádzkuje platobnú kartu Curve a vyvinula bezkontaktné platby cez Curve Pay pre Huawei smartfóny, mi pred rokom potvrdila, že preveruje možnosti platenia Huawei hodinkami. Najnovšie informácie však naznačujú, že platenie hodinkami nebude v blízkej budúcnosti dostupnévyjadrenie Curve naznačuje, že určité zmeny musí vykonať aj samotný Huawei.

Aktuálne jediným spôsobom, ako bezkontaktne platiť na Slovensku, aspoň niekde, je aplikácia DOXX. Do nej si môžete nahrať vašu DOXX kartu, ak ju máte. Toto riešenie som nemal možnosť vyskúšať.

V hodinkách Huawei Watch 4 Pro síce nájdete predinštalovanú aplikáciu Peňaženka, avšak tá aktuálne umožňuje iba ukladanie vernostných kariet, nič iné.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

eSIM funkcionalita na Slovensku

V prípade hodiniek Huawei Watch 3 Pro bola eSIM funkcionalita ťažkopádna a to z toho hľadiska, že bola prispôsobená pre technológiu tzv. zdieľaného čísla – to isté telefónne číslo máte v hodinkách aj v telefóne. Lenže, túto technológiu podporuje pomerne málo operátorov na svete a na Slovensku ju nepodporuje žiaden operátor.

Huawei Watch 4 Pro majú eSIM funkcionalitu navrhnutú na oba spôsoby používania – v hodinkách a v telefóne máte to isté číslo (na Slovensku to zatiaľ nefunguje), alebo, v hodinkách máte samostatné číslo – to funguje aj na Slovensku.

Počas testovania som mal k dispozícii eSIM kartu operátora Telekom, ktorú som naskenovaním QR kódu pomocou aplikácie Huawei Zdravie pridal do hodiniek. Očakávam, že bez problémov budú fungovať aj eSIM karty ostatných operátorov, ako je Orange, O2 a 4ka (počas testovania Huawei Watch 3 Pro som do hodiniek úspešne aktivoval eSIM kartu 4ky).

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Na čo treba myslieť

Hodinky podporujú technológiu VoLTE a siete až do 4G a umožňujú využívať mobilné dáta na streamovanie obsahu. Mobilné dáta si môžete v prípade potreby zapnúť alebo vypnúť. Chválim, že v nastaveniach hodiniek si môžete prispôsobiť, kedy má byť aktívna eSIM karta v hodinkách. Môže byť aktívna neustále, čo sa však prejavuje kratšou výdržou hodiniek, alebo sa môže automaticky vypnúť, ak sú hodinky pripojené k telefónu.

Takisto si môžete aktivovať automatické vypnutie mobilných dát, ak nemáte hodinky nasadené na ruke dlhšie ako 5 minút alebo ak sú hodinky v režimu spánku.

Huawei Watch 4 Pro teda dokážu fungovať ako samostatné zariadenie na telefonovanie a prijímanie a odosielanie SMS správ (Huawei Watch 3 Pro nepodporujú SMS správy). Je však potrebné si zvážiť, ako chcete eSIM funkcionalitu v hodinkách využívať.

V rámci optimalizácie výdrže batérie je vhodné zapínať eSIM kartu iba v prípade, že nemáte k dispozícii spárovaný telefón – v takom prípade bude telefónne číslo v hodinkách zastihnuteľné iba vtedy, keď budete hodinky používať samostatne. Alebo môžete nechať eSIM kartu aktívnu neustále – telefóne číslo v hodinkách bude zastihnuteľné stále, avšak výdrž batérie sa skráti na cca polovicu.

Kvalita zabudovaného reproduktora aj mikrofónov je na dobrej úrovni. Počas telefonovania z hodiniek som sa nestretol s pripomienkami, že by mi nebolo rozumieť, práve naopak. Prekvapilo ma však, že som sa z hodiniek nevedel prepnúť na spárované Bluetooth slúchadlá – hudbu mi síce hodinky posielali do slúchadiel, avšak počas telefonátu sa prepli na zabudovaný reproduktor a to aj napriek tomu, že som si v nastaveniach hovoru zvolil slúchadlá. Snáď to Huawei opraví.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Výdrž batérie a režim ultradlhej výdrže

Huawei Watch 4 Pro dosahuje výdrž až 4,5 dňa bežného používania, resp. až 21 dní v režime ultradlhej výdrže. Režim ultradlhej výdrže ponúka takmer identický používateľský zážitok ako hodinky radu Huawei Watch GT. Znamená to, že sa vypnú pokročilé inteligentné funkcie, ako je zabudovaná klávesnica, Wi-Fi konektivita, eSIM karta, Petal Mapy a aplikácie tretích strán.

Zobrazovanie času, takmer všetky športové a takmer všetky zdravotné funkcie však ostanú aktívne a dokonca aj softvérové ciferníky sú až na drobné rozdiely identické v štandardnom režime aj v režime ultradlhej výdrže. Zjednodušene povedané, Huawei Watch 4 Pro v sebe obsahujú dvoje hodinky – v štandardnom režime sú to Huawei Watch 4 Pro a v režime ultradlhej výdrže sú to hodinky na úrovni Huawei Watch GT 3 Pro v inom dizajne.

Počas môjho testovania som dosahoval nasledujúcu výdrž:

  • štandardný režim s aktívnym Always-on displejom + neustále zapnutá eSIM karta – výdrž na úrovni cca 2 dní
  • štandardný režim s aktívnym Always-on displejom + vypnutá eSIM karta – výdrž na úrovni necelých 5 dní
  • režim ultradlhej výdrže batérie s aktívnym Always-on displejom – výdrž na úrovni 10 až 12 dní

Vypnutím Always-on displeja v režime ultradlhej výdrže batérie je možné citeľne predĺžiť výdrž.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Nové zdravotné funkcie

Vo výbave Huawei Watch 4 Pro nájdete tradičnú výbavu zdravotných funkcií a viac ako 100 športových režimov vrátane bežeckých funkcií, generovania bežeckého tréningového plánu a vyhodnocovania bežeckých schopností. K dispozícii bude tiež monitorovanie teploty vody či kompas pre potápanie – tieto funkcie a režimy na potápanie pribudnú v auguste 2023.

Huawei Watch 4 Pro využívajú optický senzor tepu TruSeen 5.0+, ktorý Huawei použil aj vo svojich hodinkách radu Watch GT 3. Tento senzor tepu patrí medzi najpresnejšie na trhu. Otázne je, či sa vám bude pohodlne cvičiť s titánovými hodinkami s titánovým remienkom. Mne to neprekážalo. Náhradný silikónový remienok nie je súčasťou balenia.

Novinkou medzi zdravotnými funkciami je tzv. One-touch meranie, ktoré vám v priebehu minúty zmeria EKG, tep, okysličenie krvi, stres, teplotu, tuhosť tepien a zdravie pľúc – stačí priložiť prst k spodnému bočnému tlačidlu. Väčšinu z týchto funkcií už ponúkali aj Huawei Watch GT 3 Pro a Huawei Watch Ultimate, avšak iba vo forme samostatných meraní.

Analýza zdravia pľúc je úplne nová funkcia. Hodinky ju vyhodnocujú na základe toho, že párkrát zakašlete. Mikrofón vaše kašľanie zaznamená a Huawei Watch 4 Pro tieto dáta zanalyzujú. Presnosť tejto funkcie a presnosť merania tuhosti tepien neviem posúdiť, avšak meranie EKG je certifikovaná funkcia.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

S dvojpásmovým GPS

Hodinky Huawei Watch 4 Pro kladú veľký dôraz na zdravý životný štýl a budú sa vás snažiť motivovať k tomu, aby ste každý deň plnili tri ciele – počet hodín, kedy sa aspoň raz postavíte, počet minút, kedy športujete alebo máte aktívny pohyb a počet kalórií, ktoré počas dňa spálite. Tieto ciele si viete prispôsobiť a notifikácie si môžete v prípade potreby vypnúť. Niekoho môžu otravovať, avšak animácie za splnenie cieľov sú v štandardnom režime hodiniek pekné.

Huawei Watch 4 Pro majú dvojpásmové GPS. Presnosť merania GPS je dobrá a z hľadiska bežného používania k nej nemám pripomienky. Z pohľadu náročnejších športovo založených používateľov však mierne zaostáva za hodinkami značky Garmin či za Apple Watch. Huawei prisľúbil, že presnosť GPS v blízkej budúcnosti zlepší, tak uvidíme.

Meranie GPS ovplyvňuje celkovú výdrž hodiniek. Počas testovania som nameral nasledujúcu spotrebu:

  • štandardný režim s aktívnym Always-on displejom + zapnutá eSIM karta – spotreba na úrovni 9 až 10 % za hodinu
  • štandardný režim s aktívnym Always-on displejom + vypnutá eSIM karta – spotreba na úrovni 6 až 8 % za hodinu
  • režim ultradlhej výdrže batérie s aktívnym Always-on displejom – spotreba na úrovni 5 až 7 % za hodinu
Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Fungujú s Android telefónmi aj iPhonom, ale…

Ako už z textu vyplýva, Huawei Watch 4 Pro fungujú s Android telefónmi všetkých značiek a tiež s iPhonom. Na spárovanie, nastavenie a synchronizáciu dát budete potrebovať aplikáciu Huawei Zdravie. Tá nie je dostupná v obchode Google Play, avšak nájdete ju v Galaxy Store, ak máte Samsung telefón. Alternatívne si ju môžete stiahnuť z tohto odkazu. V prípade iPhonu je Huawei Zdravie (Huawei Health) k dispozícii v App Store.

Huawei Watch 4 Pro sú dobrým doplnkom k Android telefónu bez ohľadu na jeho značku. Aj počas môjho testovania som ich väčšinu času používal s Android telefónmi iných značiek, ako je Huawei. Za hlavný nedostatok tejto kombinácie považujem chýbajúcu aplikáciu Kalendár v hodinkách.

Ostatné funkcie fungujú bez problémov, hoci pár aplikácií tretích strán nevyužijete naplno, viď. informácie vyššie. Pokiaľ sú však pre vás dôležité aplikácie tretích strán, potom je lepšou voľbou kúpa hodiniek so systémom Wear OS. Pre porovnanie, zoznam dostupných aplikácií pre hodinky so systémom Wear OS si môžete pozrieť TU.

V kombinácii s iPhonom sú Huawei Watch 4 Pro trochu diskutabilné. Fungujú, ale zmysel (teoreticky) dávajú v prípade, že chcete mať k iPhonu pripojené hodinky s eSIM kartou alebo že chcete dizajn hodiniek Watch 4 Pro. Pokiaľ eSIM funkcionalitu nevyužijete, potom si k iPhonu radšej kúpte Huawei Watch GT 3, Huawei Watch GT 3 Pro alebo Huawei Watch Ultimate. Watch 4 Pro som používal s iPhonom najmä v režime ultradlhej výdrže, nakoľko štandardný režim mi nedával v tejto kombinácii zmysel.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro

Verdikt

Huawei Watch 4 Pro sú zaujímavé hodinky. Atraktívne sú najmä odolnosťou a dizajnom, avšak prémiové materiály sa logicky prejavujú na vyššej cene. Huawei chválim, že počas posledných dvoch rokov viditeľne zapracoval na platforme HarmonyOS a tá v hodinkách Watch 4 Pro ponúka citeľne lepší používateľský zážitok, ako tomu bolo v prípade predchádzajúcej generácie.

Nájdu sa však veci, ktoré by som ešte zmenil – aplikácia Kalendár by mala byť dostupná pre všetky telefóny bez ohľadu na značku a Huawei by mal vyriešiť aj bezkontaktné platby a zlepšiť podporu aplikácií tretích strán.

Ignorujúc tieto nedostatky ide o dobré hodinky, ktoré získavajú plusové body za dobrú eSIM funkcionalitu a najmä všestrannosť – vedia sa prepnúť z pokročilých inteligentných hodiniek s nadštandardnou výdržou na hodinky so základnými inteligentnými funkciami a výbornou výdržou batérie.

Cena: 549 eur (kožený remienok), 699 eur (titánový remienok) + do 25. júna 2023 zľava vo výške 85 eur u vybraných maloobchodných partnerov

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • prvotriedne materiály
  • odolnosť a dizajn
  • eSIM funkcionalita s podporou pre zdieľané aj samostatné číslo
  • dobrá kvalita zabudovaného reproduktora aj mikrofónov
  • pokročilé športové a bežecké funkcie
  • funkcie, ktoré motivujú k pohybu
  • meranie EKG, tuhosti ciev
  • všestrannosť hodiniek – štandardný režim a režim ultradlhej výdrže
  • výdrž až 21 dní a rýchle bezdrôtové nabíjanie
  • Petal Mapy v hodinkách fungujú samostatne a môžu sa zísť

Nepáči sa nám

  • aplikácie tretích strán zaostávajú za Wear OS
  • funkcia Kalendár je iba pre Huawei smartfóny
  • chýbajú bezkontaktné platby
  • horšie pozorovacie uhly a odlesky pri pohľade na displej zboku
  • počas testovania nefungovalo prepnutie telefonického hovoru z hodiniek do pripojených Bluetooth slúchadiel
  • slovenskí operátori nepodporujú funkciu zdieľaného čísla

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch vo videorecenzii.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit