Nová generácia smart hodiniek prichádza v základnej aj Pro verzii.

Huawei oficiálne oznámil nové smart hodinky série Watch GT 5. Predstavil základný model (Huawei Watch GT 5) a súčasne aj Pro verziu (Huawei Watch GT 5 Pro). Je to rozdiel v porovnaní s minulosťou, kedy modely Pro prichádzali na trh s určitým oneskorením.

Séria Huawei Watch GT 5 ponúka podobný dizajn ako predchádzajúca generácia. Hodinky sú dostupné v dvoch veľkostiach. Väčší model má priemer 46 mm a vyznačuje sa osemuholníkovým rámom okolo displeja, resp. celkovou konštrukciou s týmto dizajnom.

Menší model má priemer 41 mm (Watch GT 5), resp. 42,5 mm v prípade verzie GT 5 Pro. Je navrhnutý tak, aby zaujal najmä ženy, čo v prípade smart hodiniek nebýva zďaleka pravidlom. Celkovo je k dispozícii až 12 rôznych dizajnov.

Séria Huawei Watch GT 5Zdroj: Huawei
Všetky modely série Huawei Watch GT 5

Oceľ, titán a keramika

Podobne ako v minulosti, aj v prípade série GT 5 sa základné modely odlišujú od verzie Pro najmä použitými materiálmi. Základný model má oceľové telo a bližšie nešpecifikované ochranné sklíčko.

Huawei Watch GT 5 Pro majú titánové telo (TC4) a keramickú zadnú stranu v prípade väčšej verzie. Menšia verzia má keramické telo a v niektorých prípadoch je použitá titánová luneta. GT 5 Pro, obe veľkosti, využívajú zafírové ochranné sklíčko.

Ignorujúc použité materiály, verzie Pro sa od základnej verzie odlišujú aj tým, že majú funkcie na meranie EKG a detekcie tuhosti ciev, ktoré fungujú aj na Slovensku. Takisto ponúkajú niekoľko exkluzívnych športových funkcií navyše, ako je golf, potápanie a trailový beh.

Vo všetkých prípadoch platí, že väčšia verzia hodiniek má 1,43-palcový AMOLED displej. Menšia verzia má 1,32-palcový AMOLED displej. Rozlíšenie je v v oboch prípadoch 466 × 466 pixelov. Maximálny jas výrobca nešpecifikuje.

Huawei Watch GT 5Zdroj: Huawei
Huawei Watch GT 5

Klávesnica v hodinkách

Huawei sa snaží v prípade série Watch GT 5 opäť zaujať dizajnom. Aj kvôli tomu ponúka celkovo 12 rôznych verzií hodiniek, ktoré sa odlišujú aj priloženým remienkom z hľadiska použitého materiálu a dizajnu. Ich zoznam a ceny nájdete na konci článku.

Z používateľského hľadiska sú však dôležité najmä funkcie, ktoré hodinky ponúkajú a v tomto smere spravil Huawei niekoľko veľkých zlepšení. Hodinky prvýkrát vo svojej histórii ponúkajú zabudovanú klávesnicu, takže na správy z telefónu už môžete odpisovať priamo cez hodinky. Platí to iba pre Android telefóny, keďže Apple túto funkciu blokuje. Hodinky série Watch GT 5 fungujú aj s iPhonom, avšak v takomto prípade nie je možné reagovať na správy, iba si ich pozerať.

Hodinky síce zatiaľ neponúkajú slovenskú klávesnicu, takže vám nebudú generovať návrhy pri písaní v slovenčine, avšak táto funkcia by mala v budúcnosti pribudnúť. Na rýchle odpisovanie však bohato postačí aj anglická verzia klávesnice.

Bezkontaktné platby

Druhou veľkou novinkou sú bezkontaktné platby. Hodinky série Huawei Watch GT 5 obsahujú NFC čip a konečne už umožňujú bezkontaktne platiť aj v Európe. V prvej várke majú túto funkciu k dispozícii iba používatelia v Poľsku. Do konca roka ju dostanú aj v Nemecku.

V roku 2025 pribudne podpora pre ďalšie krajiny. Verím, že časom sa dočkáme aj na Slovensku a v Česku. Keď sa tak stane, určite o tom budem informovať.

Huawei Watch GT 5Zdroj: Huawei
Huawei Watch GT 5

Offline mapy a ďalšie zlepšenia

Huawei do série Watch GT prvýkrát zakomponoval aj offline mapy. Stiahnete si ich do hodiniek a môžete ich využívať počas vonkajších cvičení. Modely GT 5 Pro obsahujú v rámci mapových podkladov aj vrstevnice a umožňujú tvorbu waypointov počas trailových behov. GT 5 Pro majú navyše aj golfový režim a golfové mapy.

Ďalšími zlepšeniami, v prípade všetkých hodiniek série Watch GT 5, je zdokonalený senzor tepu, ktorý je presnejší, spoľahlivejší a rýchlejšie meria okysličenie krvi SpO2. Hodinky tiež ponúkajú celodňové meranie tepu, stresu, teploty pokožky a analýzu spánku s monitorovaním dýchania. V tomto smere nepribudla žiadna nová funkcia.

Huawei uvádza, že zlepšil presnosť záznamu GPS pomocou dvojpásmového čipu. Nakoľko som hodinky testoval v predstihu, môžem toto tvrdenie potvrdiť a dodať – konečne! Ďalšie detaily sa dozviete v recenzii na hodinky Watch GT 5 Pro, ktorá bude publikovaná dnes, 19. septembra, o 18:00.

Všetky Huawei Watch GT 5 majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP69K. Zároveň majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM. Verzia Pro ponúka zlepšenú odolnosť z hľadiska potápania. Hodinky spĺňajú certifikáciu EN13319 a umožňujú potápanie až do hĺbky 40 metrov.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro

Výdrž batérie a voliteľné prémiové predplatné

Hodinky ponúkajú tradičné funkcie, ako je Bluetooth telefonovanie z pripojeného smartfónu či prehrávanie hudby priamo z hodiniek. Prostredníctvom aplikácie Mobcards si môžete do hodiniek uložiť vernostné karty, avšak vyžaduje sa prémiová verzia tejto aplikácie za jednorazový poplatok. Hodinky je tiež možné spárovať so službami Strava, Komoot a Adidas Running.

Huawei Watch GT 5 majú výdrž batérie na úrovni až 14 dní v prípade väčšej verzie a až 7 dní v prípade menšej verzie hodiniek. V prípade zapnutého always-on displeja dosahuje výdrž 5 dní, resp. 3 dni (menšia verzia). Modely GT 5 Pro ponúkajú rýchlejšie bezdrôtové nabíjanie, ktoré nabije hodinky z 0 % na 100 % za hodinu.

Novinkou série Watch GT 5 je voliteľné predplatné služby Huawei Health+. Tá ponúka nové videá s cvičeniami, relaxačnú hudbu, dychové cvičenia a špeciálny tréningový plán zameraný na chudnutie a udržiavanie kondície. Ide o nový a prémiový obsah, ktorý doteraz nebol dostupný.

Predplatné stojí 8 eur mesačne alebo 60 eur ročne. Služba je voliteľná a nemusíte ju využívať. Súčasťou hodiniek je 3-mesačné predplatné, aby ste si ju vyskúšali.

Huawei Watch GT 5Zdroj: Huawei
Huawei Watch GT 5

Cena a dostupnosť

Hodinky Huawei Watch GT 5 sú už v predaji. Výnimkou sú 42 mm modely hodiniek Watch GT 5 Pro, ktoré budú dostupné v obchodoch od 14. októbra 2024. Predobjednať si ich môžete už dnes.

Cena hodiniek začína na úrovni 249 eur pre základné Huawei Watch GT 5 a odlišuje sa v závislosti od dizajnu a verzie:

Huawei Watch GT 5 46 mm

  • Watch GT 5 46 mm Active, čierny fluoroelastomérový remienok – 249 eur
  • Watch GT 5 46 mm Brown, hnedý kožený (kompozitný) remienok – 269 eur
  • Watch GT 5 46 mm Blue, modrý pretkávaný remienok – 279 eur

Huawei Watch GT 5 41 mm

  • Watch GT 5 41 mm Active, čierny fluoroelastomérový remienok – 249 eur
  • Watch GT 5 41 mm Blue, modrý fluoroelastomérový remienok – 249 eur
  • Watch GT 5 41 mm Leather, biely kožený (kompozitný) remienok – 259 eur
  • Watch GT 5 41 mm Brown, hnedý pretkávaný remienok – 269 eur
  • Watch GT 5 41 mm Milanese, zlatý milánsky remienok – 299 eur
Huawei Watch GT 5Zdroj: Huawei
Huawei Watch GT 5

Huawei Watch GT 5 Pro 46 mm

  • Watch GT 5 Pro 46 mm Black, čierny fluoroelastomérový remienok – 379 eur
  • Watch GT 5 Pro 46 mm Titanium, titánový remienok – 499 eur

Huawei Watch GT 5 Pro 42 mm (v predaji od 14. októbra)

  • Watch GT 5 Pro 42 mm White, biely fluoroelastomérový remienok – 449 eur
  • Watch GT 5 Pro 42 mm Ceramic, keramický titánový remienok – 599 eur

V prípade kúpy ľubovoľných hodiniek série Watch GT 5 (Pro) do 27. októbra 2024 dostanete slúchadlá Huawei FreeBuds 5i zadarmo ako darček.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: Huawei
Huawei Watch GT 5 Pro

Galéria hodiniek Huawei Watch GT 5 Pro

Zdroj: Huawei, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit