Dostupný je vo veľkostiach 20 a 22 mm.

Bezkontaktné platenie smart hodinkami a športovými hodinkami sa teší čoraz väčšej popularite medzi používateľmi. Sprístupnenie tejto funkcie však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Nestačí, aby mali hodinky NFC – výrobca musí vyvinúť vlastný platobný systém, resp. musí použiť nejaký systém, ktorý platby zastrešuje.

Aktuálne je na trhu niekoľko platobných systémov na platenie smart hodinkami – Apple Pay, Google Pay (tento systém nahradí aj Fitbit Pay), Garmin Pay, Xiaomi Pay a Zepp Pay, resp. SwatchPAY! na platenie tradičnými hodinkami.

K týmto systémom sa najnovšie pridalo aj unikátne riešenie, ktoré predstavil výrobca športových hodiniek Polar. Ten sa rozhodol, že umožní používateľom bezkontaktne platiť nie samotnými hodinkami, ale špeciálnym remienkom, ktorý v sebe obsahuje NFC čip a na platenie využíva platobný systém Fidesmo.

Hodinky Polar s remienkom Polar Payment Wristband s funkciou bezkontaktných platiebZdroj: Polar
Hodinky Polar s remienkom Polar Payment Wristband s funkciou bezkontaktných platieb

Remienok pripojíte aj k iným hodinkám, platby cez Fidesmo fungujú aj na Slovensku

Toto riešenie môže byť atraktívne nielen pre používateľov Polar hodiniek, pre ktorých je primárne určené, ale aj pre majiteľov hodiniek iných značiek, ktoré využívajú štandardizované remienky so šírkou 22 alebo 20 mm. To, aký remienok využívajú vaše hodinky, si môžete skontrolovať v špecifikáciách, resp. priamo na remienku.

V praxi to potom znamená, že si kúpite remienok Polar Payment Wristband, ktorého cena je 59,90 eura. Pomocou mobilnej aplikácie Fidesmo pre Android alebo iOS ho nastavíte a môžete platiť.

Platenie cez Fidesmo funguje aj na Slovensku – službu podporuje 365.bank a podporovaná je aj platobná karta Curve a služba Wallester. Ak nemáte alebo nechcete 365.bank, vyskúšajte Curve kartu. Mám ju prepojenú s platobnými kartami slovenských bánk a platím ňou (nielen) cez hodinky už niekoľko rokov.

Čo sa samotného remienka Polar Payment Wristband týka, predpokladám, že sa na Slovensku bude dať kúpiť prostredníctvom niektorých českých obchodov, ktoré predávajú aj na Slovensku, resp. ponúkajú doručenie tovaru na Slovensko. Očakávam, že by sa mal objaviť aj v ponuke obchodu amazon.de, ktorý takisto doručuje na Slovensko.

Remienok Polar Payment Wristband s funkciou bezkontaktných platieb pripojíte k hodinkám, ktoré využívajú štandardizovaný remienok so šírkou 22 alebo 20 mmZdroj: Polar
Remienok Polar Payment Wristband s funkciou bezkontaktných platieb pripojíte k hodinkám, ktoré využívajú štandardizovaný remienok so šírkou 22 alebo 20 mm.

Zdroj: Polar

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit