Prečo je tomu tak?

Samsung pred pár dňami oficiálne predstavil svoje najprémiovejšie a najodolnejšie smart hodinky. Galaxy Watch Ultra síce predstavujú to najlepšie, čo nájdete v portfóliu kórejského výrobcu, avšak chýba im jedna ikonická funkcia, ktorú si používatelia Galaxy hodiniek obľúbili – otočná luneta.

Samsung bohužiaľ nevysvetlil, prečo je tomu tak, avšak na absenciu tejto funkcie sa dá pozrieť z dvoch uhlov pohľadu. Prvý uhol pohľadu je ten, že otočná luneta je exkluzívna funkcia modelu Galaxy Watch Classic, ktorý prichádza na trh v novej verzii v dvojročných cykloch a ponúka dizajn tradičných hodiniek.

Prvé hodinky Galaxy Watch Classic so systémom Wear OS prišli na trh v roku 2021, pred rokom sme sa dočkali hodiniek Galaxy Watch6 Classic a ďalší model s otočnou lunetou by mal prísť na trh v roku 2025.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic)Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch Ultra možno považovať za ešte prepracovanejšieho a prémiovejšieho nástupcu hodiniek Galaxy Watch5 Pro z roku 2022. Tieto hodinky (aj Watch Ultra aj Watch5 Pro) sú určené používateľom, ktorí chcú čo najodolnejšie spracovanie hodiniek od Samsungu, ktoré je vhodné do outdoorového prostredia a zároveň vyžadujú čo najdlhšiu výdrž batérie v segmente hodiniek kórejského výrobcu.

Galaxy Watch5 Pro mali v otázke otočnej lunety výhodu v tom smere, že ich dizajn nebol kompatibilný s týmto prvkom. V prípade Galaxy Watch Ultra je to však iné, keďže tieto hodinky majú okolo displeja lunetu a keby Samsung chcel, mohla by byť aj otočná.

A prečo nie je otočná? Ako som uviedol, Samsung neposkytol žiadne oficiálne vyjadrenie, prečo hodinky Galaxy Watch Ultra nemajú otočnú lunetu. Predpokladám však, že dôvodom je pokročilá odolnosť hodiniek.

Samsung Galaxy Watch5 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch5 Pro

Model Ultra má odolnosť voči vode na úrovni 10 ATM, takže s hodinkami sa môžete do určitej hĺbky aj ponárať. Hodinky tiež prežijú extrémne teploty od -20 do +55 °C, čo zďaleka nie je štandard v segmente smart hodiniek.

Je teda možné, že aby mohol Samsung dosiahnuť takúto odolnosť, musel obetovať otočnú lunetu. Tá by mohla byť inak slabinou celej konštrukcie a kompromitovať odolnosť hodiniek, ktorá je výrazne lepšia v porovnaní s modelom Galaxy Watch Classic.

A hoci hodinky Galaxy Watch Ultra nemajú otočnú lunetu, k dispozícii je aspoň dotyková luneta – podobne ako v prípade základného modelu hodiniek Samsung Galaxy Watch.

Samsung Galaxy Watch UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch Ultra

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit