Exynos W1000 je prvý 3nm čip od Samsungu.

Samsung už o pár dní (10. júla) predstaví novú generáciu smart hodiniek Galaxy Watch. Konkrétne pôjde o Galaxy Watch7 v dvoch veľkostiach a o prémiové Galaxy Watch Ultra s najlepšou výdržou batérie v rámci Samsung hodiniek.

O pripravovaných novinkách už internetom koluje množstvo informácií vrátane kompletných technických špecifikácií a očakávaných cien. Všetko dôležité som zosumarizoval v samostatnom článku TU.

Podstatným zlepšením tohtoročných Galaxy Watch bude úplne nový procesor Exynos W1000. Ide o prvý 3nm procesor od Samsungu, ktorý využíva novú architektúru, vďaka čomu prináša viacero zlepšení, ktoré Samsung oficiálne oznámil prostredníctvom svojho webu.

Samsung Exynos W1000Zdroj: Samsung
Samsung Exynos W1000

Nárast výkonu a dlhšia výdrž

Samsung uvádza, že Exynos W1000 prináša vyšší výkon, vďaka čomu umožňuje až 2,7-násobne rýchlejšie prepínanie medzi aplikáciami. Čo sa samotného výkonu týka, nárast dosahuje až 3,4 násobok v prípade výkonu jedného jadra a 3,7 násobok v prípade viacjadrového výkonu. Procesor využíva jedno jadro s dôrazom na výkon (Cortex-A78) a štyri energeticky efektívne jadrá (Cortex-A55).

Samsung sa chváli aj menšími rozmermi procesora, vďaka čomu je možné do hodiniek zakomponovať väčšiu batériu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou hodiniek. Znamená to lepšiu výdrž batérie. Dlhšiu výdrž na jedno nabitie však zabezpečuje nielen väčšia batéria, ale aj lepšia energetická efektivita nového procesora, ktorú zabezpečuje viacero zlepšení vrátane prechodu z LPDDR4X pamäte na LPDDR5 RAM.

Samsung Exynos W1000Zdroj: Samsung
Samsung Exynos W1000

Ešte lepší always-on displej a dvojpásmové GPS

Ďalšími zlepšeniami, ktoré vychádzajú priamo z nového procesora, je zdokonalený always-on displej. Ten by mal zabezpečiť lepšiu čitateľnosť informácií v rámci každodenného používania.

Tohtoročné Samsung Galaxy Watch dostanú konečne do výbavy aj dvojpásmové GPS. Samsung túto vlastnosť síce na webe o procesore Exynos W1000 nespomína, avšak je možné, že aj táto technológia priamo súvisí s novým procesorom.

Ďalšie informácie o Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra si môžete prečítať v staršom článku TU.

Samsung Exynos W1000Zdroj: Samsung
Samsung Exynos W1000 prinesie zlepšenie always-on zobrazenia

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit