Amazfit vyrobil svoje prvé bežecké smart hodinky, ktoré môžu byť atraktívne nielen pre bežcov, ale aj pre ostatných športovcov, resp. ľudí s aktívnym životným štýlom.

Zdá sa, že Amazfit sa snaží rozdeliť svoje produktové portfólio hodiniek rovnako ako ostatní výrobcovia. Ak by som jeho hodinky porovnal s Garminom, tak potom nové Amazfit Cheetah predstavujú priamu alternatívu ku Garmin Forerunner.

Okrem toho má Amazfit v portfóliu aj hodinky T-Rex, čo je alternatíva k radu Instinct a hodinky Falcon, ktoré majú najbližšie ku Garmin Fénix. A nakoniec sú v portfóliu aj dobre známe lifestylové hodinky Amazfit GTR a GTS, čo je podobný segment ako Garmin Venu.

AMOLED displej v dvoch veľkostiach

Všetky Amazfit hodinky využívajú AMOLED displej a toto môže byť pre určitý segment používateľov výhoda tejto značky. Neinak je tomu v prípade Cheetah hodiniek. Základný model má 1,39-palcový AMOLED displej s rozlíšením 454 × 454 pixelov a verzia Pro, ktorú zhodnotím v tejto recenzii, má o niečo väčší displej s uhlopriečkou 1,45 palca. Rozlíšenie je 480 × 480 pixelov.

Obnovovacia frekvencia je 60 Hz a maximálny jas je v oboch prípadoch 1000 nitov, čo je štandard medzi hodinkami s AMOLED displejom. Niekomu sa to môže máliť, ale s výnimkou Apple Watch Ultra nenájdete nič lepšie, resp. jasnejšie, na trhu. 

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro

Polymérové telo, titánový rámik a nylónový remienok

Hodinky sú vyrobené z polyméru a verzia Pro má navyše titánový rámik okolo displeja. Chválim nízku hmotnosť, ktorá je bez remienka iba 34 gramov (základný model má hmotnosť 32 gramov) a najmä malú hrúbku na úrovni 11,8 mm pre oba modely. Toto môže byt parameter, ktorý zaujme ľudí, pre ktorých je väčšina smart hodiniek príliš hrubá.

Jednotlivé verzie hodiniek Amazfit Cheetah sa odlišujú aj priloženým remienkom – základný model má gumový remienok, verzia Pro je vybavená nylonovým remienkom, ktorý som si obľúbil a chválim ho.

A aby som rozdiely medzi modelmi uzavrel, tak verzia Pro má zabudovaný mikrofón a reproduktor, ktoré vo výbave základnej verzie nenájdete. Cheetah Pro teda ponúkajú aj Bluetooth telefonovanie z pripojeného smartfónu.

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro

Tradičné rozhranie aj funkcie v rámci Amazfit hodiniek

Amazfit Cheetah Pro som používal v angličtine, ale ponúkajú českú lokalizáciu. Slovenčina chýba, avšak mobilná aplikácia Zepp je dostupná aj v slovenčine. K dispozícii sú dve tlačidlá. Horné tlačidlo funguje aj ako otočná korunka a uľahčuje listovanie medzi obrazovkami.

Jeho stlačenie zobrazí zoznam aplikácií a ide o štandardnú ponuku, ktorá sa postupne rozširovala v Amazfit hodinkách za posledné dva roky. Novinkou je funkcia Zepp Coach, o ktorej píšem nižšie. Vo forme aktualizácie ju dostali aj niektoré staršie Amazfit hodinky, avšak v prípade Cheetah Pro som sa s ňou prvýkrát stretol priamo po vybalení hodiniek z krabice.

Spodné tlačidlo zobrazí športy, ale túto funkciu si viete zmeniť. Ponuka športov je tradičná – viaceré bežecké režimy (behanie vonku, trailový beh, behanie na bežeckom páse, behanie na atletickom ovále), chôdza, bicyklovanie, plávanie v bazéne aj na otvorenom mori, triatlon, multišport, silové cvičenie, turistika, snoubord a ďalšie.

K dispozícii je tiež viacero tzv. všeobecných športov, ako sú rôzne tanečné režimy a bojové či loptové športy. Tieto všeobecné športy merajú iba tep, prípadne GPS a neponúkajú pokročilé vyhodnocovanie metrík. K dispozícii sú najmä kvôli tomu, aby ste nemali v histórii cvičení samé záznamy športu s názvom Iné, ale aby boli akvitiy, ktoré ste vykonávali, pekne označené a pomenované.

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro

Množstvo nastavení a praktické informačné karty

Hodinky ponúkajú obrovské množstvo nastavení. K dispozícii je always-on režim displeja. Viete si nastaviť, aby bol aktívny v rámci bežného používania a to stále, alebo iba v rámci konkrétneho časového okna. Tiež si viete upraviť, aby bol aktívny iba počas cvičenia.

Môžete si nastaviť aj to, aby sa displej rozsvietil, keď dostanete notifikáciu z telefónu a prispôsobiť si automatickú detekciu cvičenia, čo je funkcia, ktorú ja osobne vypínam, keďže monitorovanie aktivity zapínam vždy manuálne. Taktiež si môžete prispôsobiť presnosť GPS a upraviť režim Nerušiť. Odporúčam sa nastaveniami prelúskať a to buď cez nastavenia v hodinkách alebo v aplikácii Zepp.

Hodinky zobrazujú v rámci notifikácií aj diakritiku a mnohé základné emoji ikony, ale nie všetky. Ak máte smartfón so systémom Android, na správy z niektorých aplikácií môžete rýchlo reagovať cez predpripravené odpovede. V prípade iOS to nie je možné, kvôli obmedzeniam systému zo strany Applu. Platí to pre všetky hodinky, takže ak máte iPhone a chcete reagovať na správy, potrebujete Apple Watch.

Pohyb prsta smerom hore na obrazovke s ciferníkom zobrazí informačné karty, ktoré si viete prispôsobiť. K dispozícii sú zdravotné, športové a informačné karty. Je to fajn pomôcka, ako rýchlo pristupovať k informáciám. Osobne som tieto karty používal častejšie ako samotné aplikácie v hodinkách, aby som si skontroloval tréningový stav či Zepp trénera.

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro

Bluetooth telefonovanie, prehrávanie hudby, vernostné karty, kalendár a ďalšie funkcie

Hodinky radu Cheetah majú prakticky identické inteligentné funkcie ako hodinky Amazfit GTR 4 a GTS 4. Do hodiniek si viete nahrať vernostné karty, vytvárať si hlasové poznámky a skopírovať si hudbu a to aj z iPhonu. K dispozícii je tiež kalendár, ktorý podporuje synchronizáciu s kalendárom v telefóne. Hodinky som používal s iPhonom a fungovalo to bez problémov.

Nechýba to-do list, ten sa však nesynchronizuje s aplikáciami tretích strán v telefóne, čiže treba ho spravovať priamo cez aplikáciu Zepp. V prípade modelu Cheetah Pro je k dispozícii aj už spomenuté Bluetooth telefonovanie. Musíte si však hodinky prepnúť do režimu Bluetooth telefonovania v nastaveniach funkcie Telefón v aplikácii Zepp.

Do hodiniek si môžete stiahnuť aj aplikácie tretích strán. Ich počet sa postupne zvyšuje, avšak funkcionalita týchto aplikácií je prevažne základná a výraznejšie som ich nevyužíval. Hodinky neponúkajú bezkontaktné platby.

Amazfit Cheetah Pro: Aplikácia ZeppZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Aplikácia Zepp. Nastavenia hodiniek, obchod s aplikáciami tretích strán, nastavenie Bluetooth telefonovania

Štandardné zdravotné funkcie

Ponuka zdravotných funkcií je takisto štandardná a to na pomery Amazfit, ale aj mnohých konkurenčných hodiniek. K dispozícii je celodňové monitorovanie tepu, pričom tep sa v rámci bežného nosenia nemeria každú sekundu, ale iba v zadaných intervaloch – najkratší interval je meranie každú minútu. V režime monitorovania aktivity sa tep meria každú sekundu.

Nechýba meranie stresu, okysličenia krvi a analýza spánku. Kvalita týchto funkcií je štandardná a viac-menej na úrovni ostatných Amazfit hodiniek a tiež hodiniek od výrobcov, ako je Huawei či Xiaomi. Zaujímavou funkciou je analýza dýchania počas spánku, ktorá vás môže upozorniť na podozrenie na hypopneu, teda spánkové apnoe. Presnosť tejto funkcie neviem posúdiť. 

Amazfit Cheetah Pro: Aplikácia ZeppZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Aplikácia Zepp. Zdravotné funkcie a ich nastavenie

Medzi športovými funkciami vynikajú offline mapy

Z hľadiska športovania je hlavným lákadlom hodiniek najmä ich tenké a ľahké spracovanie a v porovnaní s niektorými inými Amazfit hodinkami aj pokročilé funkcie, ako je možnosť stiahnuť si do hodiniek offline mapy, tvorba vlastných tréningov (zadefinujete si rozcvičku, hlavný tréning s prípadnými intervalmi a upokojenie), či už spomenutý Zepp Coach.

Sťahovanie offline máp funguje jednoducho a podobne, ako keď si sťahujete offline mapy cez Google Mapy. Označíte si časť mapy a tá sa stiahne do hodiniek, pričom hodinky je vtedy potrebné pripojiť do Wi-Fi siete.

Na rozdiel od Garmin hodiniek, ktoré majú plnohodnotné offline mapy aj s bodmi záujmu a pokročilými funkciami, pôsobia offline mapy v Amazfit hodinkách ako obrázky. Mapu môžete posúvať a zoomovať až na úroveň 50 metrov. Jej funkcionalita je teda základná, avšak aj takéto riešenie je lepšie, ako keď máte k dispozícii iba základnú navigáciu so šípkou a čiarou, ktorá vás naviguje.

Cheetah majú aj navigačné funkcie, avšak do hodiniek si musíte vopred nahrať vytvorené trasy s navigáciou. Nedá sa teda spraviť to, že zapnete mapy v hodinkách a cez ne si vytvoríte navigáciu. Trasu si treba vytvoriť vopred a importovať do hodiniek.

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro ponúkajú offline mapy

Zepp Coach je tréner, ktorý využíva umelú inteligenciu

Na plnohodnotné otestovanie funkcie Zepp Coach budem potrebovať ešte pár týždňov až mesiacov. Ide o funkciu, ktorá vám generuje odporúčania na bežecké a iné tréningy – napríklad, cvičte 15 minút pri tepe 140 úderov za minútu.

Moja doterajšia skúsenosť je taká, že ma hodinky celkom šetrili a keďže som funkciu začal používať v období, kedy som behával cca 4 hodiny týždenne, tak som týždňové tréningové plány plnil na 500 až 600 %.

Funkcia však postupne zvyšuje intenzitu tréningov, ale je to veľmi striedme. Sám som teda zvedavý, po koľkých týždňoch sa prispôsobia môjmu štandardnému tréningovému zaťaženiu – a to netrénujem nijak náročne, iba sa snažím byť aktívny počas týždňa.

Amazfit Cheetah Pro: Aplikácia ZeppZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Aplikácia Zepp. Zľava tvorba vlastných tréningov, sťahovanie offline máp a Zepp Coach

Spárujete ich s hrudným pásom a ďalšie detaily

Hodinky je možné spárovať s hrudným pásom cez Bluetooth a podporujú aj automatické prepojenie so službou Strava a ďalšími. Reakcie hodiniek sú väčšinu času plynulé, avšak pri práci s mapami počas monitorovania behu som sa stretol so spomalenými reakciami.

A ešte jeden detail – chválim automatické uzamknutie dotykového displeja po spustení monitorovania cvičenia, čo zabraňuje nechceným dotykom a to bez toho, aby ste na to museli myslieť a aktivovať to pri každom cvičení. Tiež chválim možnosť prispôsobiť si dátové polia, teda informácie, ktoré vidíte na obrazovke počas cvičenia.

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro

Dvojpásmové GPS s výbornou presnosťou

Cheetah aj Cheetah Pro ponúkajú dvojpásmové GPS a toto je vlastnosť, ktorou sa Amazfit chváli a tvrdí, že jeho hodinky patria medzi najlepšie na trhu z hľadiska presnosti merania GPS.

Ak beriem do úvahy cenu hodiniek, tak sa s týmto tvrdením dá súhlasiť. Ak ignorujem cenu, tak stále platí, že Amazfit Cheetah Pro majú vo všeobecnosti výbornú presnosť merania GPS. Je pravda, že moje Garmin Forerunner 955 mali boli v priamom porovnaní o niečo menej odchýlok, avšak rozdiely možno definovať ako minimálne. A samozrejme treba brať do úvahy aj vyššiu cenu Garmin hodiniek.

Cheetah Pro som testoval viac ako dva týždne a niektoré trasy som prešiel opakovane v rozličných dňoch a časoch. Pozrite si priložené obrázky, záznam z Amazfit hodiniek je modrou farbou. Osobne som s meraním GPS spokojný a prípadných pripomienok je minimum.

Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba). Tú istú trasu som prešiel 4× v rozličných časoch a dňoch a rozdiely boli vždy minimálne
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba). Tú istú trasu som prešiel 2× v rozličných časoch a dňoch. V prípade prvého porovnania badať na jednom mieste určitý rozdiel, ale inak bola presnosť v poriadku
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba). Tú istú trasu som prešiel 2× v rozličných časoch a dňoch a nemám pripomienky
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba). Na 250-metrovom ovále som bežal 4× v rozličných časoch a dňoch a Amazfit hodinky chválim, že hoci boli na vonkajšej ruke (teda bližšie k vonkajšiemu okraju oválu), z trate vybiehajú menej ako moje Garmin hodinky, ktoré boli na vnútornej ruke. Údaj z Amazfit hodiniek by mal byť teda presnejší
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba). Chôdza medzi panelovými domami. Drobné odchýlky by sa našli, ale nič kritické
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba)
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 955 (oranžová farba)

Optický senzor tepu 3. generácie

Hodinky využívajú optický senzor tepu BioTracker 3. generácie a toto je pre mňa trochu prekvapením, lebo hodinky Amazfit GTR 4 a GTS 4, ktoré prišli na trh na jeseň minulého roka, mali štvrtú generáciu tohto senzora. Na druhej strane, z hľadiska monitorovania športovania som mal výhrady k hodinkám GTR 4 a GTS 4 a viac som bol spokojný s modelmi s treťou generáciou senzora – teda s tým senzorom, ktorý majú aj Cheetah (Pro).

Presnosť merania tepu bola počas môjho testovania hodiniek Cheetah Pro nadpriemerná. Nebola tak dobrá ako v prípade najnovších Garmin hodiniek, Apple Watch či modelov radu Huawei Watch GT 3, avšak bola dostatočne spoľahlivá z hľadiska väčšiny behov, ktoré som absolvoval.

Hodinky mali problém s prechodom tepov počas môjho prvého prahového behu, čo ma trochu prekvapilo, ale povedal by som, že mohlo ísť o jednorazové zaváhanie. Trochu sa trápili aj s niektorými bežeckými tréningami, kde sa kombinuje viacero rôznych cvičení a krátkych výbušných šprintov, ale toto sú aktivity, s ktorými majú problém mnohé senzory tepu v hodinkách, čiže som to očakával. Ostatné behy boli z hľadiska merania tepu spoľahlivé, presne podľa očakávaní.

Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom. Prvým tréningom bol prahový beh, kde hodinky nezvládli prechod do časti, kedy som behal na úrovni prahového tepu
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas bežeckého tréningu. Ten obsahoval viacero cvikov, ktoré sú náročné pre hodinky. Na grafe badať niekoľko odchýlok, ale s výsledkom som spokojný
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. S výsledkom som spokojný
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. S výsledkom som spokojný
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. Badať drobné krátkodobé odchýlky, ale inak je presnosť v poriadku
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas bežeckého tréningu. Ten obsahoval viacero cvikov, ktoré sú náročné pre hodinky
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. S výsledkom som spokojný
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. S výsledkom som spokojný
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. S výsledkom som spokojný
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu v lese. Badať určité odchýlky na niektorých miestach
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom počas behu. S výsledkom som spokojný

Výdrž až 14 dní

Cheetah Pro som používal s vypnutým always on displejom. Výdrž sa v mojich podmienkach pohybovala na úrovni 8 až 9 dní, pričom s hodinkami som prakticky každý deň zaznamenal 1-hodinovovú GPS aktivitu – či už šlo o beh alebo chôdzu.

Ak budete menej športovať, resp. používať GPS, výdrž môže dosahovať až 14 dní. Spotrebu batérie počas používania GPS odhadujem na úrovni 4 až 5 % za hodinu.

Amazfit Cheetah ProZdroj: TOUCHIT
Amazfit Cheetah Pro

Verdikt

Amazfit Cheetah Pro sú hodinky, ktoré môžu byť atraktívne najmä pre bežcov, ale aj iných športovcov, ktorí hľadajú tenké a ľahké hodinky s AMOLED displejom. Ich cena je nastavená rozumne a ide o atraktívnu alternatívu ku Garmin či COROS hodinkám.

Garmin hodinky síce prinášajú o niečo lepšie športové funkcie a pokročilejšie štatistiky, ktoré môžu byť atraktívne pre niektorých používateľov, ale sú aj drahšie. Bežecké COROS hodinky kúpite v cene okolo 200 eur, lenže tie som nemal možnosť otestovať, aby som ich priamo porovnal.

Za hlavné lákadlá nových Amazfit hodiniek považujem okrem už spomenutého ľahkého a tenkého spracovania najmä ich AMOLED displej, ktorý je v prípade modelu Cheetah Pro pomerne veľký, čo tiež môže byť pre niektorých používateľov plusom.

Chválim tiež presnosť merania GPS a pozornosť si zaslúžia aj offline mapy – hoci ide iba o obrázky s mapovými podkladmi, niektorí používatelia to ocenia. Faktom je, že offline mapy v tejto cenovej kategórii bežne vo výbave hodiniek nenájdete.

Cena: 299 eur (Cheetah Pro) / 229 eur (Cheetah)

Zapožičal: Amazfit

Páči sa nám

  • ľahké a pomerne tenké puzdro hodiniek
  • titánový rámik a nylonový remienok
  • nadštandardné inteligentné funkcie v rámci športových hodiniek (vernostné karty, Bluetooth telefonovanie, to-do list, kalendár)
  • pekný AMOLED displej
  • offline mapy, dvojnásobne, ak beriem do úvahy cenu hodiniek
  • Zepp Coach môže byť užitočným pomocníkom pre začiatočníkov
  • výborná presnosť merania GPS vzhľadom k cene
  • podpora pre pripojenie hrudného pásu cez Bluetooth

Nepáči sa nám

  • spomalené reakcie hodiniek pri používaní máp
  • diskutabilný prínos merania stresu
  • chýbajú bezkontaktné platby
  • drobné nepresnosti v slovenskej lokalizácii aplikácie Zepp

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K hodinkám Amazfit Cheetah Pro je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit