MicroLED displeje prinesú niekoľko výhod v porovnaní s dnešnými OLED displejmi.

OLED displeje sa postupne udomácňujú vo výbave športových hodiniek značiek Garmin, Polar, či Suunto, ktoré dlhé roky používali transflexné MIP displeje. OLED displej nájdete najnovšie aj vo výbave vlajkovej lode, v hodinkách Garmin Fénix 8, čo je jasný dôkaz toho, že výrobcovia hodiniek s touto technológiou do budúcnosti počítajú.

Výhodou OLED displejov, v porovnaní s transflexnými MIP displejmi, sú živšie farby a lepší jas. Tento typ obrazovky je vďaka tomu ideálny na používanie vnútri a na športovanie v podvečerných hodinách, či na používanie mapových podkladov v hodinkách.

Niektorým používateľom však maximálny jas OLED displeja nemusí stačiť a to najmä počas vonkajšieho používania cez letný slnečný deň. Týka sa to najmä hodiniek s maximálnym jasom na úrovni 1000 nitov. V prípade hodiniek s jasom 2000 a najmä 3000 nitov (Apple Watch Ultra 2, Samsung Galaxy Watch Ultra) je situácia o poznanie lepšia.

Samsung Galaxy Watch UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch Ultra sa spomínali v súvislosti s MicroLED displejom už pred rokom

Budúcnosť je MicroLED

Hoci výrobcovia smart hodiniek postupne prinášajú OLED displeje s vyšším maximálnym jasom, budúcnosťou prémiových hodiniek by mala byť technológia MicroLED. Tá ponúkne ešte jasnejšie farby, ešte lepší kontrast a ešte nižšiu spotrebu batérie ako OLED displeje. Výrobcovia by tak mohli priniesť hodinky, ktoré majú jasnejší displej a zároveň si zachovajú výbornú výdrž batérie, alebo ju o niečo zlepšia.

O MicroLED displejoch v smart hodinkách sa hovorí už niekoľko mesiacov. Pred rokom sa objavili špekulácie, že Samsung pripravuje hodinky Galaxy Watch Ultra s týmto typom displeja. Modelu Ultra sme sa síce naozaj dočkali, avšak namiesto novej technológie využíva najjasnejší OLED displej na trhu. S istotou však môžeme predpokladať, že Samsung určite pripravuje aj hodinky s MicroLED displejom.

MicroLED displej sa tiež dlhodobo spomína v súvislosti s hodinkami Apple Watch Ultra. Apple v marci tohto roka vraj zrušil svoju objednávku tohto komponentu, avšak na technológiu ako takú nezanevrel. Najnovšie správy hovoria o tom, že hodiniek Apple Watch Ultra s MicroLED displejom sa v budúcnosti dočkáme. Vraj to bude v roku 2026.

Apple Watch UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch Ultra 2 majú OLED displej s jasom 3000 nitov

Garmin Fénix 8 s MicroLED displejom?

MicroLED displej sa najnovšie spomína aj v súvislosti s nedávno uvedenými hodinkami Garmin Fénix 8. Tie sa začali predávať na prelome augusta a septembra tohto roka. Iba pár dní po ich uvedení do predaja sa v aplikácii Garmin Connect objavili hodinky s názvom Garmin Fénix 8 MicroLED a Fénix 8 Pro.

Je zrejmé, že ide o chybu, keďže takéto hodinky zatiaľ neexistujú. Avšak rovnako je zrejmé, že Garmin už naplno pracuje na nových modeloch a pravdepodobne ich zabudol skryť v aplikácii Connect. Pokiaľ sa zopakuje časový harmonogram zo série Fénix 7, tak model Fénix 8 Pro by mohol prísť na trh o cca 1 až 1,5 roka po uvedení štandardného modelu.

Otázkou ostáva, kedy sa dočkáme modelu Garmin Fénix 8 MicroLED a aká bude jeho cena, keďže výrobné náklady na MicroLED displej budú určite vyššie v porovnaní s OLED displejom. Existencia tohto modelu dáva zmysel aj z toho hľadiska, že štandardný model hodiniek Fénix 8 nepriniesol žiadne zlepšenie OLED displeja v porovnaní s predchádzajúcimi Garmin hodinkami s touto technológiou.

Model Garmin Fénix 8 MicroLED sa najnovšie objavil aj v zozname kompatibilných hodiniek pre bližšie nešpecifikovaný ciferník. Spolu s nimi sa v zozname objavili aj pripravované hodinky Garmin Tactix 8 AMOLED.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8 je k dispozícii vo verziách s AMOLED displejom a MIP displejom. Dočkáme sa aj verzie s MicroLED displejom?

Zdroj: vlastné, X, gadgetsandwearables (1, 2)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit