Pobyt v prírode je pre mnohých z nás tým najlepším spôsobom relaxu, ktorý okrem neuveriteľného pokoja prináša aj množstvo ponaučení a neopísateľných zážitkov.

Či už sa vydáte na krátku turistiku, viacdňový pochod našimi krásnymi zmiešanými lesmi alebo na hrebeňovku vo vyšších polohách, prípadne na expedíciu, vždy vám to niečo dá a rovnako tak sa vždy niečo nové naučíte a dozviete. V tomto je príroda neuveriteľná, no zároveň dokáže byť často aj neúprosná a veľmi rýchlo vám ukáže každú chybu, ktorú ste urobili. Či už idete na krátku turistiku alebo dlhší pobyt, vždy by ste mali byť vhodne vybavení a pripravení na rôzne situácie, a to aj také, ktoré vôbec neočakávate. Je lepšie byť pripravený ako prekvapený, však?

Outdoor
Outdoor

V praxi to ale neznamená, že musíte vždy nosiť 60 litrový batoh plný výbavy, stačí vám aj menší batoh, no s adekvátnou výbavou na danú aktivitu a podmienky. V prvom rade by však mal každý turista/cestovateľ ovládať aspoň základné zručnosti a vedomosti spojené s pobytom v prírode – či už je to poskytnutie prvej pomoci, zručnosti spojené s núdzovým prežitím v prírode alebo aj jednoduché rozpoznávanie rastlín, stromov a živočíchov. V dnešnej dobe je k dispozícii množstvo náučných materiálov (knihy, weby, YouTube), z ktorých sa dá veľmi dobre čerpať a vedomosti následne využiť v reálnom živote.

„V prírode sa správajme vždy slušne a snažme sa ju vnímať v čo najširšom spektre možností, no zároveň s pokorou a rešpektom“.

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor

Prejdime k samotnej výbave, ktorú som otestoval v teréne, aby som vám mohol poskytnúť reálne poznatky a zároveň posunúť zaujímavé tipy na produkty, s ktorými si akýkoľvek dlhý pobyt v prírode (alebo cestovanie) dokážete zjednodušiť. Viaceré prvky vám budú nápomocné aj v núdzi a zároveň dokážu byť vernými pomocníkmi vo všedných dňoch.  

Multifunkčné náradie (nôž): Bez neho to proste nejde.

Jedno české porekadlo vraví, že „Každý muž má mít nůž“ a ženám tiež nebude na škodu :). V mojom prípade je nôž základom každej výbavy, ideálne multifunkčný, ktorý je nenahraditeľným pomocníkom v akejkoľvek situácii, čo určite viete. Aktuálne som mal možnosť preveriť nôž predurčený na prežite v prírode od legendárnej značky – Leatherman. Konkrétnejšie ide o model Signal, ktorého označenie jasne hovorí o tom, že vám bude nápomocným signálom počas každej potulky prírodou.

  • Leatherman SignalZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • Leatherman SignalZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • Leatherman SignalZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • Leatherman SignalZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT

Základom každého multifunkčného náradia tejto značky sú húževnaté kombinované kliešte, ktoré mi pomáhajú takmer každý deň, či už doma, v práci alebo v prírode. S prehľadom s nimi zvládate najrôznejšie úkony od doťahovania, vyťahovania, cez pridŕžanie až po štikanie hrubších drôtov, do ktorých sa zahryznú vymeniteľné brity z tvrdenej ocele ako do masla. Ak ich opotrebujete, jednoducho ich vymeníte, skvelé! Medzi hlavné prvky patrí aj masívna čepeľ s kombinovaným ostrím, ktorú jednoducho otvoríte zo základnej polohy.

Čepeľ je z ocele 420HC a tým, že je kombinovaná (hladké + zubaté ostrie) dokáže s ľahkosťou prerezať rôzne materiály. Využijete ju na prípravu jedla, rezanie masívnych lán, spracovanie dreva a pod. Oproti kombinovanej čepeli nájdete pílku na drevo, ktorá má dostatočnú dĺžku na to, aby ste boli schopní nachystať aj drevo na oheň (núdzovo). Tento veľmi dôležitý základ dopĺňa z vnútornej časti náradia držiak na bity (v balení je krížový a plochý), takže vás nezaskočí ani potreba náhodného skrutkovania. Ďalej tu nájdete otvárač na konzervy + masívny dierovač/šidlo (núdzový „vrták“ do mäkkých materiálov).

Leatherman SignalZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Leatherman Signal

Konštrukcia Signalu je vyhotovená tak, že v nej nájdete aj mini brúsku na nôž s „diamantovým“ povrchom, s ktorou dokáže nôž prekvapivo dobre nabrúsiť aj zubaté ostrie. Na druhej strane je v ráme uchytený držiak s mini kresadlom, ktorý zároveň slúži aj ako núdzová píšťalka, ktorá je v rámci pobytu v prírode dosť dôležitá. Kresadlo, ktoré máte stále k dispozícii je síce malé, ale dokáže naplniť svoj účel, o čom som sa viackrát presvedčil. Kvôli veľkosti sa s ním pracuje horšie, no ak máte prax, tak si oheň jednoznačne založíte – nič viac ako tento nôž a „produkty prírody“  potrebovať nebudete. Rovnako tak poslúži aj na zapaľovanie plynu vo varičoch.

Výhodou je, že brúska i kresadlo s píšťalkou môžete po opotrebení vymeniť za nové. Na záver dodám, že horná časť náradia je vyhotovená ako karabína, s ktorou otvoríte aj fľašky a zároveň slúži ako kladivo, resp. bicí nástroj, čo je prakticky využiteľné. Nachádza sa tu aj šesťhranný otvor, do ktorého sa dajú vložiť bity na silové doťahovanie alebo napr. väčší vrták do dreva. Signal je skvelý multifunkčný nástroj, ktorý vám dokáže pomôcť v bežných i vyhrotených situáciách (cena od 159 eur)

Možnosť zakúpenia – Leatherman Signal

Voda a jej filtrácia: Väčšia zásoba pitnej vody alebo kvalitný filter?

Ak sa chystáte na dlhšiu túru, pochod divočinou alebo expedíciu, vždy je vhodné mať k dispozícii filter na vodu, s ktorým dokáže využiť vodu z neoverených a v prípade núdze aj extra znečistených zdrojov. Voda je základ a bez nej sa na cestách nezaobídeme. Nosiť so sebou v batohu litre vody nie je vždy možné ani vhodné, a preto príde vhod filter, s ktorým sa napijete z akéhokoľvek zdroja bez komplikácií. Filtrov na vodu je v ponuke obrovské množstvo, no osobne by som sa zameral iba na známe a overené značky. V mojom prípade to bola filtračný fľaša na vodu LIFESAVER.

LIFESAVER Filtračná flašaZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LIFESAVER Filtračná flaša (potok v národnom parku Paklenica)

Tento filter je o niečo robustnejší a ťažší, no okrem samotného filtra máte k dispozícii aj 750 ml nádobu na vodu. Výhodou je extrémna odolnosť a rýchlosť filtrácie vďaka integrovanej pumpe – stačí nabrať vodu z akéhokoľvek zdroja, ideálne bez väčších nečistôt, natlakovať a bezpečne piť čistú vodu. Veľmi rýchle a efektívne riešenie, ako si zabezpečiť čistú vodu kdekoľvek na svete sa budete nachádzať. 

Filtračná fľaša má dva filtre, pričom jeden je voliteľný. Hlavný filter dokáže prefiltrovať až 6000 litrov vody a odstrániť z nej všetky „zvieratká“ a neduhy (baktérie Log 6 – 99,9999%, víry Log 4  – 99,99% + mikroorganizmy Log 3 – 99,9%). Tieto údaje a testy podľa najprísnejších noriem (NSF protocol P248) vám zaručia, že budete vždy piť bezpečnú vodu. Voda je základ, no i keď nájdete na pohľad čistý zdroj, tak to nemusí vždy znamenať, že je aj bezpečný.

LIFESAVER Filtračná flašaZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LIFESAVER Filtračná flaša (jednoduchým pumpovaním vytlačíte vodu cez mohutný filter)

Okrem jednoduchosti použitia je dobré dodať, že filtračná fľaša nepracuje na báze žiadnej chémie a vyrobená je z plastu bez BPA a BPS látok. V balení nájdete aj popruh na rameno a menší uhlíkový filter, ktorý zlepšuje chuť vody. Dôležité je aj to, že ide o výrobok z britskej produkcie, ktorý sa používa po celom svete. LIFESAVER má v ponuke množstvo filtračných riešení (cena od 279 eur).

Možnosť zakúpenia – LIFESAVER

Jeden múdry človek raz povedal: „Pozrite sa hlboko do prírody a potom všetkému lepšie porozumiete“ – Albert Einstein

Zdroj svetla: Bez kvalitnej čelovej LED lampy ani na krok

Nech sa vydám kdekoľvek, výkonný zdroj svetla ma vždy sprevádza a v prírode je to doslova nutnosť. V prípade viacdňových výjazdov vám môže kvalitná LED čelovka zachrániť krk. S ohliadnutím na správy HZS (Horskej Záchrannej Služby) zo zimnej sezóny som bol nemilo prekvapený, koľko ľudí uviazlo v horách v extrémnom počasí bez akéhokoľvek zdroja svetla. Je veľká odvaha alebo skôr bláznovstvo sa vydať na náročnú alebo aj bežnú túru bez LED svetla v batohu.

LEDLENSER MH11Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER MH11 (otočná luneta)

Ja mám vždy k dispozícii aspoň dva zdroje, od malých až po väčšie a výkonnejšie, pričom všeobecne najpraktickejším riešením je čelová LED lampa, ktorá nezamestnáva vaše ruky. Uplynulý rok som testoval mega reflektor LEDLENSER H19R SIGNATURE (nájdete ho v tomto článku), no tentokrát som sa zameral na niečo kompaktnejšie, i keď stále extra výkonné.

LEDLENSER MH11 je čelovka s max. výkonom 1000 lúmenov a dosvitom až 320 metrov. Vyniká hlavne v tom, že má špeciálny reflektor s otočnou lunetou (Advanced Focus System), s ktorou si viete prispôsobovať šírku toku svetla, od extra rozsahu až po špičkové zaostrenie lúča na diaľku bez skresľovania a defektov v rámci svetelného toku – veľmi praktická funkcia. LED čelovka je odolná voči prachu, vode a nárazom (IP54) + má vymeniteľnú/nabíjaciu batériu s kapacitou 3000 mAh, ktorá ponúka výdrž v druhom najvyššom režime (750 lm) okolo 3 až 4 hodín.

  • LEDLENSER MH11Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSER MH11Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT

Ak nie ste celú noc na nohách, tak vám vystačí aj na viac dní, ako to bolo v mojom prípade – vydržala extra dlho na nabitie. Test som ukončil nabitím doplna pomocou špeciálneho magnetického konektora (kábel nájdete v balení) a nechal ju svietiť až do vypnutia, čo trvalo desiatky hodín.

Výdrž je super, no treba dávať pozor na to, že sa nabíja špeciálnym káblom, ktorý musíte mať pri sebe, inak ju nenabijete. Alternatívou môže byť batéria typu 18650 s integrovaným micro-USB konektorom. Čelovka ponúka 4 hlavné režimy + automatické prispôsobenie svetla okolitým podmienkam (Optisense technology) a RGB režim.

V praxi tak máte okrem hlavného reflektoru k dispozícii aj červené, modré a zelené svetlo, čo ocenia nielen turisti, ale aj lovci a rybári. Všetko sa dá aktivovať manuálne jedným tlačidlom a časovými intervalmi stlačenia alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie (konektivita – Bluetooth 5), ktorá ponúka kompletné prispôsobenie svetla podľa potrieb, plánovač rozsvietenia, núdzový režim atď. LEDLENSER MH11 je praktická čelová LED lampa pre všetkých nadšencov outdooru a cestovateľov (cena od 179 eur).

LEDLENSER KIDLED 4RZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER KIDLED 4R

Ak so sebou brávate na výjazdy aj deti, tak určite chcú svoju vlastnú čelovku aj oni. Moja dcéra otestovala detskú čelovku LEDLENSER KIDLED 4R, ktorá je prispôsobená presne pre deti. Ponúka optimálny svetelný tok (40 lúmenov), ktorý je dostatočný, no zároveň vás veľmi neoslepí ak ho dieťa náhodou nasmeruje proti vám. Okrem silného svetla ponúka aj „tichý“ režim so svietivosťou 5 lúmenov.

Už samotný dizajn deti veľmi baví (prevedenie pre chlapcov i dievčatá), no prítomnosť červeného a modrého svetla v rôznych režimoch, vrátane blikania a kombinovaného policajného režimu ich jednoznačne dostane (aj dospelých teda… sa priznám). Čelovka sa nabíja prostredníctvom krytého micro-USB konektora (výdrž v max. režime okolo 90 minút) a k dispozícii má dve tlačidlá, s ktorými sa aj malé deti naučia rýchlo pracovať. Samozrejmosťou je aj pohodlný čelový popruh a odolnosť voči vlhkosti i prachu IPX4 (cena od 19 eur)

Možnosť zakúpenia – MH11  / Možnosť zakúpenia – KIDLED 4R

Záložný zdroj energie + odolný solárny panel

Viacero batériových zariadení vyžaduje na cestách a v rámci dlhších pobytov v prírode aj záložný zdroj, s ktorým dokážem nabiť napr. čelové LED lampy, smartfón, GPS navigáciu alebo akčnú kameru. Kompromis medzi veľkosťou, odolnosťou a hmotnosťou (577 g) môže byť GOAL ZERO Venture 75, čo je veľmi robustný a odolný (IP67) záložný zdroj s kapacitou 19200mAh, ktorý dokáže obslúžiť viacero zariadení súčasne. Ponúka tri výstupy 2x USB-A (5V/3A/15W max) a jeden USB-C port (5-20V/3A/60W max).

GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75

Vďaka tomu môžete súčasne nabíjať čelovky a smartfón, pričom nabíjanie cez USB-C port je skutočne rýchle (testované na iPhone 13 a Huawei P10). Okrem toho je k dispozícii aj integrované svetlo s výkonom 50 lúmenov, ktoré využite v stane alebo v aute. Nabíjanie je prostredníctvom USB-C portu a trvá iba 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od zdroja, čo je na cestách veľkým benefitom a šetrí to čas. Všetky porty sú kryté mohutnou silikónovou krytkou, takže sa nemusíte báť ani vlhkosti, resp. vody.

Na viacdňových výjazdoch a expedíciách však nemáme k dispozícii elektrickú sieť, takže príde vhod aj účinný solárny panel. Ja som mal možnosť otestovať GOAL ZERO NOMAD 20, čo je relatívne kompaktný, no zároveň výkonný panel s troma monokryštalickými sekciami. Nie je najľahší (1,03 kg), avšak ponúka rýchlejšie nabíjanie a po zložení nezaberá extra veľa miesta. Tento model je možné reťaziť aj s ďalšími panelmi prostredníctvom integrovaného kábla (8 mm/14 – 22V/1.3A/20W max). Mňa zaujímal hlavne USB-A výstup (5V/2,1A/10,5 W max), cez ktorý je možné na priamo nabíjať rôzne zariadenia.

  • GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • GOAL ZERO Nomad 20 / Venture 75Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT

Výkon solárneho panelu je 18 až 22 V/20 W, čo v praxi znamená, že ak mám dobré počasie a slnko páli plnou silou, tak dokáže Venture 75 nabiť za približne 8 hodín – staticky. Ak sa hýbem a mám panel zavesený na batohu, tak to bude trvať zásadne dlhšie, no nabíjam aj počas pohybu. Panel je odolný voči vode i pádom, čo je značnou výhodou a robustnosť vidieť na prvý pohľad. Zbalený má rozmery 29,2 x 19 x 3,2 cm a po rozložení sa to zmení na: 29,2 x 55,3 x 1,9 cm.

Možnosť zakúpenia: Venture 75   / Možnosť zakúpenia: Nomad 20

„Nikdy nepodceňujte externú výbavu, no hlavne nie to, čo máte na nohách a na sebe.“

Polarizačné okuliare: Zrak máme iba jeden, a preto sa o neho treba náležite starať

Milujeme slnko, no naše oči musia často s ostrými lúčmi a odrazmi namáhavo bojovať, a preto je vhodné ich odľahčiť kvalitnou optikou, resp. slnečnými okuliarmi. Prvé silné lúče milovaného slnka som eliminoval so špičkovými okuliarmi WileyX Grid, ktoré majú športovejší charakter, no musím povedať, že okuliare s lepšími sklami som na hlave ešte nemal. Tento model má sklá typu Captative, čiže ide o polarizačné a zároveň extra odolné sklá s balistickými certifikátmi – okrem bežného používania sú vhodné aj na streľbu a profesionálne využitie.

Wiley X Grid CaptativeZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Wiley X Grid Captative

Model WX Grid veľmi dobre sedí na hlave, i keď mohli byť o niečo širšie, avšak s týmto mám problém pri každých okuliaroch :). V balení nájdete aj veterný kompenzátor, ktorý sa ľahko pripína a eliminujete tým všetko, čo by vám mohlo vletieť do očí po bokoch, teda silný vietor alebo prach. Najviac však cením špičkové sklá, cez ktoré by som mohol pozerať non-stop. Tieto sklá cenia aj rybári, nakoľko perfektne eliminujú odrazy svetla od vody, takže vidieť pod hladinu (cena od 220 eur)

Možnosť zakúpenia: WX Grid

Základné prvky oblečenia a obuvi: Najdôležitejšia súčasť výbavy!

Ak budete mať tú najlepšiu výbavu na svete, no podceníte oblečenie a obuv, tak ste to pokazili skôr než ste začali. Samozrejme, chodiť a prežiť sa dá v čomkoľvek, no výsledný pocit môže byť extrémny nekomfort alebo pohoda a tým lepšie vnímanie prostredia

Outdoor
Outdoor

Vždy a stále platí pravidlo – nie je zlé počasie, iba zle vybavený a oblečený turista. Oblečenie, vrstvenie, náhradné veci a atď., to je veľká alchýmia, ktorej sa teraz nebudem venovať podrobne, no dám vám tip na zopár multifunkčných vecí, s ktorými zvládnete mnohé nástrahy počasia s ľahkosťou.

Pre mňa sú základom topánky, na ktorých výbere si dávam značne záležať. Nohy nosia mňa a rovnako tak naložený batoh so mnou, takže im treba dopriať pohodlie a bezpečie. Drvivú väčšinu výjazdov po celý rok som nosil vysokú a pevnú koženú obuv, no tento rok som sa začal postupne obzerať aj po nízkych topánkach, ktoré by nohy trošku odľahčili a pridali viac svižnosti. Výber bol zdĺhavý, no aktuálne som skončil pri talianskom výrobcovi obuvi Lomer – model Maipos MTX Suede. Ide o nízke topánky zo semišovej kože s priedušnou Mer-Tex membránou, ktoré majú modernizovanú Vibram podrážku s veľmi dobrým gripom.

Lomer MaiposZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Lomer Maipos

Topánky sú podľa výrobcu určené na celodenné nosenie v kombinovanom teréne, s čím súhlasím. Otestoval som ich v rôznych podmienkach, od ostrých kameňov v národnom parku Paklenica až po neznačené lesné cesty a exponovaný terén v našich lesoch. Zatiaľ si vo všetkých disciplínach, vrátane mestského použitia vedú veľmi dobre a nohy sú spokojné. Vibram podrážka je mäkšia, no s výrazným vzorom a medzi podrážka z EVA peny dobre tlmí nárazy. Chvíľku mi trvalo ich „zabehnúť“, no po pár kilometroch sme si sadli. Zvykať si musím iba na to, že nemám tvrdú oporu členku a že mám v topánkach stále nejaký bordel – to sa vám však nestane, teda ak nechodíte po neznačených trasách v exponovanom lesnom teréne :)(cena: od 130 eur). 

Možnosť zakúpenia: Lomer Maipos MTX

Vrchná vrstva + nohavice: Aj v zlom počasí sa dá vyraziť za dobrodružstvom

Okrem topánok je dôležitá spodná bielizeň, kvalitné ponožky (merino alebo syntetika– podľa obdobia a aktivity), nohavice a predovšetkým vrchná vrstva. Medzi živly, s ktorými treba v rámci jari, leta a jesene najčastejšie spolupracovať sú dážď a vietor. Osobne mám rád aj daždivé počasie, veterné veľmi nie, no v oboch prípadoch viem diskomfort eliminovať až takmer na nulu kvalitnou vrchnou vrstvou. Dlhšiu dobu a zároveň veľmi často sa spolieham na tenkú bundu Mountain Equipment Zeno Jacket, ktorá je dobre zbaliteľná a má vyhovujúce parametre ako napr. nastaviteľná kapucňa v troch smeroch (vhodná aj na prilbu – skialp/feratta), odvetrávanie na zips pod pazuchami a vodný stĺpec 20k (2,5 vrstvová membrána DRILITE).

Mountain Equipment Zeno JacketZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Mountain Equipment Zeno Jacket

Rovnako tak vyniká ak výbornou 20k priedušnosťou. Bundu mám overenú v silnom daždi, extrémnejšom prímorskom vetre a pod., pričom vždy slúžila na 100%. Tento doplnok mám takmer vždy v batohu (cena: od 116 eur). Dlhé nohavice používam od poľského výrobcu Helikon-Tex, model UTP, ktoré aj napriek vysokému podielu bavlny veľmi rýchlo schnú a zároveň sú vďaka elastanu dostatočne pružné (cena: od 70 eur).

Možnosť zakúpenia: Zeno Jacket / Možnosť zakúpenia: Helikon UTP

Na záver dodám iba to, že neváhajte a vyrazte objavovať našu i zahraničnú prírodu, ktorá vás vždy niečím ocení. Je to kvalitne strávený čas!

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE