Aplikáciu do svojho smartfónu neinštalujte.

Spoločnosť Huawei si musí od roku 2019 raziť vlastnú cestu nielen v oblasti hardvéru, ale aj pri distribúcii softvéru. Zároveň musela pripraviť riešenie, ako dodávať svoje aplikácie do smartfónov s Google službami. Týka sa to aj aplikácie Huawei Zdravie, ktorá bola začiatkom tohto roka definitívne odstránená z Obchodu Play. To však neznamená, že si ju neviete pohodlne nainštalovať aj do svojho smartfónu s Google službami. Huawei totižto stále zabezpečuje, že aplikácia je dostupná pre všetkých, a zároveň aj ľahko použiteľná mimo ekosystému spoločnosti Huawei. Detailné informácie, ako aplikáciu nainštalovať nájdete na tomto odkaze, alebo kliknite na článok nižšie.

Odstránenie aplikácie Huawei Zdravie z Obchodu Play sa však snažia zneužiť aj vývojári, ktorí so spoločnosťou Huawei nemajú nič spoločné. Na druhej strane je aj pomerne zvláštne, že takéto aplikácie sa dostanú do hlavného obchodu s aplikáciami spoločnosti Google. Na jednu takú sme v týchto dňoch dokonca natrafili a vyskúšali jej “správanie”.  

Nielenže vývojár vystupuje pod názvom Huawei Health, ale aj logo aplikácie je podobné tomu originálnemu. Celkom iná skúsenosť nastala po nainštalovaní aplikácie, aj keď sa na prvý pohľad nezdá, že by obsahovala nejaký škodlivý kód. Ihneď je však vidieť hlavný zámer vývojára, hoci aplikácia “obsahuje” aj základné zdravotné funkcie, ale aj tie sú nedostatočné. 

Prvoradým poslaním falošnej aplikácie Huawei Health (na Slovensku má oficiálna aplikácia názov Huawei Zdravie) je generovať obrovské množstvo reklamy, ktorá je zobrazená pri každom prekliknutí v aplikácii, a to až do momentu, keď sa používateľ dostane na obrazovku s ponukou, v ktorej sa na prvej pozícii nachádza položka Start App, čo má v používateľoch vzbudiť dojem, že TU sa aplikácia spúšťa, čo je síce pravda, ale nedostanete ani zďaleka tie funkcie, ktoré obsahuje originálna aplikácia Huawei Zdravie.

Tu by však mala skončiť návšteva každého používateľa, keďže po kliknutí na túto položku môže byť používateľ presmerovaný napríklad na portál installapps.com. Keďže presmerovanie na tento portál je cez falošnú aplikáciu, a jeho používanie je podmienené registráciou, tak odporúčame, aby ste v žiadnom prípade nezadávali svoje osobné údaje, pretože sa môžete vystaviť zvýšenému bezpečnostnému riziku.

Za povšimnutie stojí aj “oficiálna stránka” vývojára huaweihealth.bio (mimo Obchodu Play), ktorá bola vytvorená 17. júna 2023. Vývojár „HuaweiHealth“ sa aj vo svojom profile v Obchode Play snaží vzbudiť dojem, že je oficiálnym vývojárom softvéru spoločnosti Huawei. Ďalším veľmi dôležitým nedostatkom aplikácie je nemožnosť spárovania s akýmikoľvek hodinkami, nielen značky Huawei.

Pre úplnosť ešte uvádzame oficiálne Huawei aplikácie, ktoré sú aj naďalej dostupné v Obchode Play. Sú to Huawei Clone a Huawei Backup. Obidve aplikácie do Obchodu Play dodáva divízia Huawei Internet Services. Všetko ostatné od Huawei nájdete buď v obchode AppGallery alebo priamo na oficiálnych stránkach spoločnosti Huawei.

Zdroj: Vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.