Jeden prsteň pre všetky prsty.

Smart prstene pútajú v posledných mesiacoch čoraz väčšiu pozornosť používateľov, ktorí hľadajú nositeľné zariadenie nielen na monitorovanie spánku. Tieto zariadenia zaujmú najmä tým, že sú nenápadné a komfortné na nosenie. Viacerým používateľom tak môžu vyhovovať viac v porovnaní so smart hodinkami.

Silnou stránkou smart prsteňov je monitorovanie spánku a vyhodnocovanie regenerácie na základe pokojového tepu v noci, variability srdcového tepu, zmeny teploty pokožky či frekvencie dýchania. Výrobcovia sa však snažia postupne prinášať čoraz lepšie funkcie aj z hľadiska celodňového nosenia, či ide o meranie tepu, stresu alebo základné monitorovanie aktivity.

A hoci sa funkcionalita prsteňov neustále zlepšuje, ich hlavný nedostatok pretrváva. Na to, aby smart prsteň fungoval ideálne, si musíte kúpiť jeho správnu veľkosť. Znamená to, že si najskôr musíte vyskúšať makety rôznych veľkostí prsteňa, ktoré vám pošle výrobca a následne si vyberiete veľkosť, ktorá vám vyhovuje najviac. Smart prstene sú dostupné vo viacerých veľkostiach, pričom najširším výberom disponuje nový Oura Ring 4, ktorý je k dispozícii vo veľkostiach 4 až 15.

Samsung Galaxy RingZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Ring

Futuristický smart prsteň od Xiaomi

Tento problém sa snaží odstrániť čínsky gigant Xiaomi. Portál gadgetsandwearables priniesol informáciu o novom patente, ktorý Xiaomi podalo. Tento patent popisuje technológiu, ktorá by umožnila vyrobiť smart prsteň s prispôsobiteľnou veľkosťou.

V praxi by to znamenalo, že ak Xiaomi takýto prsteň skutočne vyrobí, bude v predaji iba v jednej univerzálnej veľkosti. Prsteň sa následne prispôsobí veľkosti prsta. Zabezpečiť by to mal elastický komponent a pružinový mechanizmus.

Xiaomi vo svojom patente spomína aj Wi-Fi a 5G pripojenie, ktoré je zabudované priamo v prsteni. Rovnako popisuje využitie reproduktora, mikrofónu a dotykového panela. Zatiaľ nie je známe, či a kedy Xiaomi takýto smart prsteň reálne aj vyrobí. Patenty mnohokrát popisujú technológie, ktoré sa nakoniec nedostanú používateľom do rúk, resp. v inej podobe, ako bolo pôvodne zamýšľané.

Zdroj: gadgetsandwearables

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit