Garmin ponúka funkciu, ktorá vám pomôže nájsť zapatrošené hodinky.

Viacerí čitatelia ma kontaktovali s otázkou, ako sa dajú nájsť stratené alebo ukradnuté Garmin hodinky a či Garmin ponúka podobné riešenie ako Apple (Find My), Samsung a niektorí ostatní výrobcovia, ktorí umožňujú lokalizovať a zobraziť polohu hodiniek cez webové rozhranie alebo mobilnú aplikáciu.

Stručná odpoveď je, že Garmin ponúka funkciu, ktorá vám pomôže nájsť zapatrošené hodinky, avšak neponúka riešenie na úrovni Apple Find My. Prečo je to tak a ako funguje nástroj na hľadanie stratených Garmin hodiniek vysvetlím v článku.

Ako nájsť stratené Garmin hodinky

Zabudovaný nástroj od Garminu je vhodný na nájdenie stratených hodiniek – v zmysle, že sú niekde zapatrošené. Dôvod je ten, že na nájdenie sa využíva iba Bluetooth pripojenie a znamená to, že hodinky musia byť pripojené k vášmu smartfónu cez Bluetooth.

Funkciu na nájdenie hodiniek môžete aktivovať cez aplikáciu Garmin Connect. Treba ťuknúť na ikonu hodiniek v hornej časti domovskej obrazovky. Na obrazovke s informáciami o hodinkách scrollujte dolu a ťuknite na položku Nájsť moje zariad. Vaše Garmin hodinky následne začnú vyzváňať.

Ako už bolo spomenuté, táto funkcia je vhodná najmä v prípadoch, kedy viete, že hodinky máte vo vašom okolí, ale neviete ich nájsť. Táto funkcia vám z logických dôvodov nepomôže v prípadoch, že vám hodinky niekto ukradne (jedine, že by ste boli spolu zavretí v nejakom objekte), resp. že ich stratíte v lese a zistíte to až doma.

Ako nájsť stratené Garmin hodinkyZdroj: TOUCHIT
Ako nájsť stratené Garmin hodinky

Prečo Garmin neponúka funkciu v štýle Apple Find My

Z technologického hľadiska je funkcia, ktorá by vám umožnila na diaľku lokalizovať a zobraziť polohu stratených či ukradnutých Garmin hodiniek, aktuálne ťažko realizovateľná. Na to, aby mala takáto funkcia zmysel, by hodinky museli ponúkať eSIM funkcionalitu, aby boli neustále pripojené do internetu. Otázne je, ako by to ovplyvnilo ich výdrž na jedno nabitie.

Alternatívne sa vyžaduje nejaké iné riešenie na neustálu komunikáciu s telefónom, z ktorého odošlete na diaľku žiadosť o získanie polohy stratených hodiniek. V prípade Apple Watch a hodiniek so systémom Wear OS sa vyžaduje, aby boli stratené hodinky pripojené do internetu – či už cez uloženú Wi-Fi sieť, spárovaný iPhone (resp. Android telefón v prípade Wear OS hodiniek) alebo cez eSIM kartu, aby ste ich vedeli nájsť cez službu Find My a podobné funkcie.

Z pohľadu Applu a ostatných výrobcov je výhodou, že vytvorili riešenia typu Find My primárne na to, aby ste mohli na diaľku lokalizovať stratený smartfón. Tieto riešenia neskôr rozšírili aj na ďalšie zariadenia, ako sú hodinky a slúchadlá. Pokiaľ hodinky nemajú aktívne pripojenie do internetu, zobrazia poslednú uloženú polohu. Táto informácia môže byť v závislosti od situácie niekedy užitočná, avšak inokedy je úplne zbytočná.

Čo robiť, ak ste stratili Garmin hodinky s uloženou platobnou kartou v Garmin Pay

Základnou ochranou systému Garmin Pay je, že keď si dáte hodinky dole z ruky, musíte zadať PIN kód v hodinkách pri najbližšom platení. To by malo zabrániť zneužitiu uloženej platobnej karty.

Avšak, pokiaľ ste stratili alebo vám ukradli Garmin hodinky, odporúčam manuálne odstrániť kartu z Garmin Pay cez aplikáciu Garmin Connect, viď. postup na priložených screenshotoch. Takýmto spôsobom zabránite zneužitiu vašej platobnej karty aj v prípade, že by niekto uhádol váš PIN kód v hodinkách.

Platobnú kartu je možné odstrániť z Garmin Pay cez aplikáciu Garmin Connect aj v prípade, že k telefónu nie sú aktuálne pripojené Garmin hodinky.

Garmin hodinky: Odstránenie karty zo služby Garmin PayZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Odstránenie karty zo služby Garmin Pay

Zdroj: vlastné, Garmin, Garmin, Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit