Medzi novými funkciami sú metriky Skóre vytrvalosti, Skóre do kopca, ale aj nové športové režimy.

Garmin v týchto dňoch sprístupnil niekoľko veľkých aktualizácií pre mnohé svoje hodinky. Aktualizácie priniesli nové športové režimy a metriky Skóre vytrvalosti a Skóre do kopca, s ktorými prišli hodinky Garmin Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2) koncom mája 2023, do viacerých starších modelov hodiniek.

Skóre vytrvalosti meria vašu schopnosť vydržať dlhodobé úsilie a kombinuje tréningové údaje zo všetkých športových aktivít, aby ste mohli lepšie pochopiť, ako tréning ovplyvňuje vašu celkovú vytrvalosť. Funkcia berie do úvahy vaše VO2 max, krátkodobú aj dlhodobú tréningovú záťaž a ďalšie faktory na meranie fitnes pokroku nad rámec hodnoty VO2 max.

Skóre do kopca meria vašu schopnosť behať do kopca a vyhodnocuje váš pokrok v priebehu času na základe vášho VO2 max a histórie tréningu. Funkcia vyhodnocuje vašu bežeckú silu v strmých stúpaniach a bežeckú vytrvalosť pri dlhých stúpaniach.

Prekvapením (minimálne pre mňa) je sprístupnenie funkcie Pripravenosť na tréning pre majiteľov hodiniek Instinct 2 – popravde som nečakal, že ju Instinct 2 dostanú, a to vzhľadom na cenu základného modelu. Pozrime sa však postupne na jednotlivé hodinky a zlepšenia, ktoré dostali vo forme aktualizácie.

Garmin hodinky: Skóre vytrvalosti, Skóre do kopca, nové športové režimyZdroj: Garmin
Skóre vytrvalosti, Skóre do kopca, nové športové režimy

Garmin Fénix 7 (Pro), Epix 2 (Pro), Enduro 2, Tactix 7, MARQ (Gen 2), Quatix 7

Tieto hodinky dostali aktualizáciu na verziu 14.36 a dá sa povedať, že zo softvérového hľadiska sú teraz všetky modely rovnako vybavené ako hodinky Garmin Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2).

Znamená to, že do starších modelov (t.j. všetky spomenuté hodinky okrem modelov Pro) pribudli metriky Skóre vytrvalosti, Skóre do kopca a vyše 30 nových športových režimov.

Novinkou je tiež tieňovanie reliéfu na mapách v hodinkách – na vytvorenie 3D vzhľadu s farebným a topografickým tieňovaním na mape sa využívajú údaje digitálneho výškového modelu. A ďalšou novinkou mapových podkladov je, že keď sú hodinky pripojené k smartfónu, na mape môžete vidieť aj vrstvy s informáciami o počasí, ako sú zrážky, oblačnosť, teplota a vietor.

Garmin hodinky: Nové vrstvy v offline mapáchZdroj: Garmin
Tieňovanie reliéfu a vrstvy s informáciami o počasí v mapách, odporúčania na rybolov

Všetky hodinky (vrátane modelov Pro) dostali aj nový režim Gaming pre e-športy a funkciu, ktorá vám na základe databázy polohy Slnka, Mesiaca a ďalších dát ponúkne návrhy na najlepšie dni a časy na rybolov vo vašej lokalite.

Ďalšou novinkou je informácia o tom, aké svalové partie ste cvičili a ako veľmi ste ich zaťažili počas cvičení typu HIIT, kardio, pilates. V minulosti bola táto funkcia dostupná len pre silové cvičenia. A v neposlednom rade pribudla nová aplikácia Tréningy, pomocou ktorej môžete organizovať tréningy a cvičenia v rámci všetkých športových aktivít – vrátane denných odporúčaní.

Garmin hodinky: Nové funkcieZdroj: Garmin
Nová aplikácia Tréningy, analýza svalových partií, režim Gaming

Garmin Forerunner 965 a Forerunner 955

Najlepšie vybavené hodinky radu Forerunner dostali aktualizáciu na verziu 16.17. Tá obsahuje nové metriky Skóre vytrvalosti, Skóre do kopca a viacero nových športových režimov.

Pribudli tiež zlepšenia mapových podkladov – tieňovanie reliéfu na mapách a vrstvy s informáciami o počasí, ako sú zrážky, oblačnosť, teplota a vietor. Najlepšie Forerunnery tiež od verzie 16.17 ponúkajú analýzu svalových partií počas cvičení typu HIIT, kardio, pilates a novú aplikáciu Tréningy.

Garmin Forerunner 265 a Forerunner 255

Aktualizáciu na verziu 16.17 dostali aj modely strednej triedy – Forerunner 265 a Forerunner 255. V ich prípade je však noviniek o niečo menej – pribudli nové športové režimy, analýza svalových partií počas cvičení typu HIIT, kardio, pilates a nová aplikácia Tréningy.

Garmin Instinct 2(X) a Instinct Crossover

Hodinky radu Instinct 2 a Instinct Crossover dostávajú v týchto dňoch aktualizáciu na verziu 13.21. Nedáno však dostali aktualizáciu na verziu 13.19, ktorá priniesla do hodiniek Instinct 2 a Instinct 2s funkcie Pripravenosť na tréning a Ranné hlásenie.

Táto aktualizácia tiež priniesla nové športové režimy, herný režim Gaming a novú aplikáciu Tréningy pre všetky hodinky radu Instinct 2 (vrátane Instinct 2X Solar) a tiež aj pre Instinct Crossover.

Garmin Venu 2 (Plus)

Garmin nezabudol ani na hodinky radu Venu 2 (Plus). Tie dostali aktualizáciu na verziu 15.20, ktorá prináša nový režim Gaming pre e-športy. A novinkou je aj optimalizácia životnosti batérie.

Zdroj: Garmin.sk, Garmin.com

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit