Tešiť sa môžeme na rýchlejší procesor a nové senzory.

Apple už v utorok 12. septembra 2023 predstaví smartfóny série iPhone 15. Okrem nových telefónov by sme sa mali dočkať aj novej generácie smart hodiniek. Očakáva sa, že Apple predstaví hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2.

Nová generácia hodiniek by mala priniesť skôr evolučné zlepšenia. Dizajn hodiniek sa nebude výraznejšie meniť, v tomto smere si musíme počkať ešte rok na pripravované Apple Watch X, o ktorých sa už niekoľko týždňov špekuluje. Aj napriek tomu – novinkami by mala byť čierna farebná verzia hodiniek Apple Watch Ultra 2 a fakt, že puzdro oceľovej verzie hodiniek Apple Watch 9 bude vyrobené 3D tlačou.

Jedným z hlavných zlepšení hodiniek Apple Watch Series 9 a Watch Ultra 2 bude vraj nový procesor Apple S9. Ten by mal byť založený na čipsete Apple A15 Bionic zo smartfónov radu iPhone 13 a konečne by mal po niekoľkých rokoch priniesť nárast výkonu hodiniek. Apple naposledy zrýchlil procesor pri uvedení šiestej generácie svojich hodiniek (Apple Watch Series 6).

Zlepšenie rýchlosti, efektivity a presnosti

Zatiaľ nie je známe, ako sa bude nový procesor odlišovať od čipov S6 až S8, avšak Mark Gurman v článku pre Bloomberg tvrdí, že Apple v prípade tohtoročných hodiniek Apple Watch kladie dôraz najmä na zlepšenie „rýchlosti, efektivity a presnosti“. A práve zlepšenie rýchlosti a energetickej efektivity má priniesť nový čip Apple S9.

Čo sa zlepšenia presnosti týka, Apple Watch pre rok 2023 dostanú viacero zlepšení senzorov a ďalších komponentov. Do výbavy by mali dostať aj novú generáciu optického senzora tepu od Applu. Na tento senzor som obzvlášť zvedavý, nakoľko Apple Watch Series 7 boli najpresnejšie smart hodinky za rok 2021, ktoré som testoval a k absolútnej špičke patrili aj v roku 2022.

Ďalšou novinkou vo výbave Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 by mal byť nový UWB (ultra-wideband) čip Apple U2. Ten by mal zlepšiť lokalizovanie hodiniek cez aplikáciu Nájsť (Find My). Predpokladá sa, že čipom U2 budú vybavené aj smartfóny iPhone 15.

Ďalšie detaily, resp. potvrdenie týchto informácií, sa dozvieme v utorok 12. septembra 2023. Stream začína od 19:00 a sledovať ho môžete na webe Applu alebo na YouTube.

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit