Garmin v prvej polovici roka predstavil novinku v rade cyklopočítačov Edge.

Konkrétne pribudli modely Edge 540Edge 540 Solar, ktoré majú nahradiť predchádzajúcu verziu Edge 530 z roku 2019. Stojí táto novinka za to?

Z hľadiska balenia produktu sa nič nemení. Garmin ostáva verný tomu, čo funguje. Krabička aj celé balenie vyzerá stále rovnako. Cyklopočítač je dostupný v niekoľkých vyhotoveniach – na výber máte štandardný model Edge 540, Edge 540 Solar a balíček Edge 540 Bundle, ktorý obsahuje okrem cyklopočítača aj niekoľko ďalších senzorov spolu s hrudným pásom. Máte teda na výber, či vám stačí štandard, alebo chcete cyklopočítač v plnej výbave. Každý si tam nájde to svoje.

Ja som testoval verziu Garmin Edge 540 Solar. V balení nájdete okrem cyklopočítača aj držiak na riadidlá a to rovno dve verzie – vysunutý držiak na riadidlá a klasický držiak, ktorý sa uchytáva pomocou gumičiek. Je praktické, že máte na výber. Osobne využívam vysunutý držiak na cestnom bicykli a klasický na gumičky mi viac vyhovuje na horskom bicykli. Výhoda je, že si nemusím držiak stále prehadzovať.

Okrem držiaku na riadidlá máte v balení návod, náhradné gumičky, imbusový kľúč a nabíjačku.

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

Overený dizajn

Dizajn ostáva konzervatívny. To, že máte v ruke rad Garmin Edge 540 zistíte len vďaka nápisu na spodnej strane. Oproti predchádzajúcej verzii sa rozmery zmenili len nepatrne. Na prvý pohľad teda neviete či máte v ruke rad 530, 540 alebo 840. Podľa farby to tiež veľmi nerozoznáte.

Edge 540 nevyužíva dotykový displej, preto má po bokoch 7 tlačidiel na ovládanie zariadenia. Po ergonomickej stránke nemám k dizajnu žiadnu námietku. Tento dizajn mi nevadí, tlačidla sú na miestach, kde by som ich čakal a osobne mi nechýba ani dotykový displej.

Na dizajne cyklopočítača mi ako prvé udrel do očí rám okolo displeja, ktorý slúži na solárne nabíjanie. Chvíľku na mňa pôsobil rušivo, ale zvykol som si naň a už som ho nevnímal. Zariadenie je dosť ľahké. Hmotnosť je oproti Edge 530 vyššia len nepatrne a malý rozdiel je aj medzi Edge 540 a Edge 540 Solar – v rozmedzí 5 gramov.

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

Poteší vymeniteľným bajonetom

Veľkostne je zariadenie vcelku malé, ale veľkostne mi vyhovuje. Garmin musím pochváliť za vymeniteľný bajonet. Predchádzajúce verzie ho nemali, takže ak sa vám náhodou zlomil, neostávalo nič iné, len navštíviť servis, kde vám ho vymenili. Po novom stačí odmontovať dve skrutky a bajonet rýchlo vymeníte. Je vidieť, že sa Garmin poučil z chýb, a že počúva svojich zákazníkov.

V Edge 540 je bajonet stále z plastu. Displej je oproti predchodcovi tiež vylepšený. Starší model Edge 530 využíval farebný LCD displej, novinka Edge 540 využíva displej s technológiou MiP. Ide o transreflexný displej, ktorý sa vyznačuje mimoriadne nízkou spotrebou, vysokými hodnotami kontrastu a vynikajúcou čitateľnosťou na dennom svetle.

Povrchová úprava displeja je rozdielna pri verziách 540 a 540 Solar. Pri štandardnej verzii je displej matnejší a v prípade modelu Solar je lesklejší, práve kvôli solárnemu nabíjaniu. Počas jazdy pri ostrom slnku a pri určitých uhloch bol displej, práve kvôli tomu, že je lesklý, o niečo horšie čitateľný. Je to daň za solárne nabíjanie. Celkovo displeju nemám čo vytknúť.

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

Používateľské rozhranie a funkcie

Cyklopočítač ponúka klasické rozhranie a grafiku. V prvom kroku je potrebné ho spárovať s mobilnou aplikáciou Garmin Connect. Pri zapnutých notifikáciách budete dostávať upozornenia z telefónu priamo do zariadenia. Z hľadiska cyklistických aktivít máte na výber z viacerých možností. Okrem cestnej, horskej cyklistiky a trenažéra máte na výber aj z možností, ako je štrk a pod. Každý mód si môžete upraviť a špecifikovať podľa potrebu. Predpokladám, že 90 % cyklistov bude využívať 3 základné módy – horská, cestná a trenažér.

Z praktického hľadiska, počas jazdy, ma novinka celkom prekvapila – a to aj v priamom porovnaní s modelom 530. Rýchlosť načítania GPS signálu je výrazne lepšia, keďže novinka využíva viac satelitných systémov a podporuje aj dvojpásmové pripojenie. Vďaka tomu je načítanie signálu rýchle a to na ceste aj v lese.

Výborná je tiež presnosť merania GPS. Zariadenie sa nestratilo ani v lesoch Malých Karpát. Dokonca je signál natoľko presný, že aj keď som nemal nastavené navigovanie trasy, tak pri jazde po asfaltových chodníčkoch v Malých Karpatoch mi hlásilo rôzne zákruty v dostatočnom predstihu a veľmi presne.

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

ClimbPro je moja obľúbená funkcia

S presnosťou GPS súvisí aj ďalšia nová funkcia v tomto zariadení a to je ClimbPro. Táto funkcia je už overená klasika zo zariadení z vyšších radov a hlasí začiatok a koniec stúpania, dĺžku stúpania a taktiež aj sklon stúpania. Musím povedať, že je to jedna z najlepších funkcií, ktoré Garmin využíva. Aj napriek tomu, že som nemal nastavenú preddefinovanú trasu, po ktorej pôjdem, tak som presne na obrazovke videl, aké stúpanie má čaká, ako sa stúpanie mení, a kde je začiatok a koniec.

Dokonca mi cyklopočítač hlásil v predstihu niekoľkých sto metrov pred stúpaním, že na trase, po ktorej pravdepodobne pôjdem, je stúpanie. Už pri testovaní Garmin Edge Explore 2 som si túto funkciu obľúbil a aj pri tomto modeli je to jedna z mojich najobľúbenejších funkcií.

Ak chcete využívať cyklopočítač aj na navigovanie, musíte si najskôr vytvoriť trasu a to buď v telefóne alebo na PC a túto trasu potom do zariadenia nahrať. Môžete využiť funkciu Power Guide, ktorá vám umožní naplánovať trasu podľa vami definovaných wattov. Na to, aby to fungovalo, musíte mať aj wattmeter. Vďaka tejto funkcii si viete užiť špecifické tréningy aj vonku a to bez toho, aby ste ich museli absolvovať na cyklotrenažéri.     

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

Ďalšie poznatky z praxe

Prepínanie sa medzi obrazovkami počas jazdy nie je náročné. Počas jazdy máte prístup snáď ku všetkým hodnotám, aké je možné zmerať. A aj keď nemáte preddefinovanú trasu na navigovanie, počas jazdy máte k dispozícii mapy, ktoré sú výborne čitateľné. Taktiež máte k dispozícii samostatnú obrazovku, ktorá vám ukazuje celkové stúpanie, graf stúpania a nadmorskú výšku.

Keďže som testoval verziu Solar, k dispozícii som mal obrazovku, ktorá ukazuje intenzitu slnečného žiarenia za posledných 100 sekúnd a informuje, ako solárne nabíjanie ovplyvnilo baterku. Pre mňa to nebolo až tak podstatné, ale pre niekoho, kto má rad bikepacking, to môže byť užitočné.

Keď už spomínam verziu Solar – je fajn, že moderné technológie umožňujú nabíjať zariadenie aj takouto formou. V reálnom svete si nemyslím, že by to malo pre mňa ako hobby cyklistu nejaký extra význam. Už samotná baterka má dlhú výdrž a tých pár minút, ktoré mi vďaka solárnemu nabíjaniu ušetrí, nie je pre mňa tak rozhodujúcich.

V režime horskej cyklistiky ponúka novinka ďalšiu novú funkciu – zariadenie sníma dĺžku skoku a čas strávený vo vzduchu. Znie to síce skvelo, ale často sa mi stávalo, že mi cyklopočítač hlásil skok, aj keď som napríklad práve šliapal do kopca. Sú tu teda drobné nedostatky, ale myslím si, že v rámci aktualizácie by ich mohol Garmin odstrániť. Okrem tejto drobnosti som ani v lese nezaznamenal problémy. GPS signál bol stabilný a cyklopočítač meral všetky metriky poctivo a presne.

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

Prepojenie s cyklotrenažérom

Cyklopočítač som testoval aj v režime interiér. Spárovanie smart cyklotrenažéra s počítačom Edge 540 je otázkou niekoľkých sekúnd. Na výber máte niekoľko možností. Môžete si nastaviť špecifický tréning cez aplikáciu, ako je napr. TrainingPeaks, a zosynchronizovať si ho s Garminom. Alebo môžete využiť funkciu Garmin Coach.

Garmin ponúka širokú databázu špecifických tréningov nielen pre cyklotrenažéry. Po spustení tréningu vám Garmin nastaví watty na cyklotrenažéri. Na obrazovke vidíte všetky potrebné údaje, čas, koľko máte dané watty držať a pod. K tréningom a celkovo ku kombinácii cyklopočítač a smart trenažér nemám pripomienky. Všetko funguje výborne a bez problémov.

Ak používate okrem cyklopočítača aj Garmin hodinky s funkciou Stamina, tak vám táto funkcia ukazuje, koľko síl vám ostalo v „nádrži“, aby ste si pri bežeckých alebo pri cyklistických pretekoch, alebo pri náročnejších výjazdoch, dokázali správne rozložiť svoje sily. Netreba túto funkciu brať smrteľne vážne, pretože na celkový výkon a silu vplýva mnoho faktorov. Avšak ide o dobrú funkciu, ktorá vám môže dať lepší prehľad o tom, kde sa zhruba kondične nachádzate. A začiatočníkom môže pomôcť naučiť sa si správne rozložiť sily, aby to niekde neprepálili.

Garmin Edge 540 SolarZdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 540 Solar

Verdikt

Poďme si to teda celé zhrnúť. Stojí novinka za to? Je potrebný upgrade, ak už niekto vlastní Edge 530? Ak zhrniem moje poznatky a dojmy z používania, musím povedať, že ťažko sa mi hľadajú negatíva. Už viac ako polroka poctivo trénujem na triatlon, pri ktorom mám špecifické cyklistické tréningy a musím povedať, že pre mňa ako pre vášnivého športovca je Garmin Edge 540 ideálna mašinka.

Ak existuje niekto, komu nevyhovuje to, že zariadenie nemá dotykový displej, odporúčam vyšší model Edge 840. Mne však pri týchto zariadeniach dotykový displej skôr prekáža.

Snímanie trasy a celkovo prepojenie so satelitmi je na špičkovej úrovni a funkcie ako ClimbPro v cyklopočítači určite chcem. V kombinácii s Garmin hodinkami ide o neprekonateľnú kombináciu, ktorá rekreačným športovcom, ale aj športovcom, ktorí to myslia vážne, otvára nové možnosti.

Je potrebné meniť 530 za 540? Ak niekto vyžaduje, alebo chce modernejší GPS čip a pár nových funkcií, tak rozhodne áno. Ako rekreačný cyklista by som asi 530 za 540 nemenil a počkal by som, čo budúcnosť prinesie.

Ak však nemám žiaden cyklopočítač a chcem si nejaký zaobstarať, tak si myslím, že Edge 540 je správna voľba. Keďže sa predáva v 3 verziách (štandard Edge 540 za 399,99 eur, Edge 540 Bundle (v balení 2 senzory a hrudný pás) za 499,99 eur alebo Edge 540 Solar za 499,99 eur), každý si vyberie podľa potrieb.

Ja osobne pôjdem do verzie Edge 540 Bundle. Spolu s novým cyklopočítačom si asi zaobstarám aj hodinky Garmin Forerunner 955, ktoré som spolu s Edge 540 testoval. Pre triatlonistu ide o dokonalú kombináciu – samozrejme, hovorím o sebe ako o hobby športovcovi.

Cena: 499,99 eur

Zapožičal: Garmin.sk 

Páči sa nám

  • Rozmery a hmotnosť
  • Rozlíšenie displeja
  • Čitateľnosť displeja na Slnku
  • Rýchlosť a presnosť GPS
  • Možnosť prepojenia so smart trenažérom
  • Zlepšená funkcia ClimbPro
  • Funkcia Power Guide
  • Cyklistická mapa Európy
  • Tréningové plány
  • Jednoduchšie vymeniteľný bajonet
  • Nabíjanie pomocou USB-C
  • Dlhá výdrž batérie

Nepáči sa nám

  • Verzia Solar má horšie čitateľný displej v špecifických podmienkach
  • V režime horský bicykel niekedy sníma skoky, aj keď žiadne neboli
  • Občasne pomalšia reakcia tlačidiel
  • Pri použití s cyklotrenažérom sa môže zriedkavo objaviť problém s pripojením
  • Neexistuje verzia Garmin Edge 540 Solar Bundle

Prečítajte si aj: