Je to možné, avšak budete potrebovať smartfón so systémom Android.

Pod recenziami a videami na Garmin hodinky ste sa ma viackrát pýtali, či tieto hodinky dokážu zobraziť navigačné pokyny zo služby Google Mapy. Odpoveď znie, že hoci to nie je systémová funkcia, v kombinácii s Android telefónom to je možné. Potrebujete však použiť aplikáciu tretej strany.

Pokiaľ by ste si chceli zobrazovať v Garmin hodinkách navigačné pokyny z aplikácie Google Mapy, z obchodu Connect IQ Store si stiahnite do Garmin hodiniek aplikáciu Navigácia Wear. Môžete použiť webové rozhranie obchodu, alebo si Connect IQ Store stiahnite do vášho Android telefónu a Navigáciu Wear si nainštalujte takýmto spôsobom.

Garmin hodinky: Ako zobraziť navigačné pokyny z aplikácie Google MapyZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Navigácia Wear pre Garmin hodinky

Je potrebná sprievodná aplikácia v telefóne

Navigácia Wear vyžaduje na svoje fungovanie aj sprievodnú aplikáciu, ktorá beží v telefóne. Preto si do Android telefónu stiahnite Navigáciu Wear aj z obchodu Google Play. Pokiaľ máte iPhone, máte smolu. Na zobrazovanie pokynov z Google Máp potrebujete Android telefón.

V Android telefóne spustite aplikáciu Navigácia Wear, následne otvorte aplikáciu Googe Mapy, vyhľadajte cieľ a spustite navigáciu. V poslednom kroku spustite aplikáciu Navigácia Wear aj priamo v Garmin hodinkách. Po pár sekundách by ste mali na obrazovke hodiniek vidieť pokyny z Google Máp.

Garmin hodinky: Ako zobraziť navigačné pokyny z aplikácie Google MapyZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Navigácia Wear pre Android

Detaily, na ktoré treba myslieť

Toto riešenie počas môjho testovania fungovalo zväčša spoľahlivo a svoj účel plnilo. Je však potrebné upozorniť na niektoré dôležité detaily. Navigácia Wear je kompatibilná s väčšinou Garmin hodiniek, ich zoznam nájdete TU (sekcia Kompatibilné zariadenia). V prípade hodiniek s obmedzeným výkonom, ako je Instinct 2, však nemusí byť zážitok z používania optimálny.

Treba upozorniť na to, že môže byť potrebné, aby ste si na Android telefóne nastavili, aby Navigácia Wear mohla bežať aj na pozadí, resp. bola vylúčená z optimalizácie batérie. Niektorí výrobcovia majú prísnu správu aplikácií na pozadí, čo sa môže prejaviť tak, že Navigáciu Wear ukončia bez vášho vedomia. Keď sa tak stane, navigačné pokyny sa prestanú posielať.

Zobrazovanie navigačných pokynov do Garmin hodiniek cez Navigáciu Wear funguje iba v prípade, že sú hodinky pripojené k smartfónu a v telefóne beží navigácia z Google Máp. Navigácia Wear vyžaduje na plnohodnotné fungovanie zakúpenie prémiovej verzie priamo cez Android aplikáciu. Ide o jednorazový poplatok vo výške 3 až 5 eur.

Aplikácia Navigácia Wear pre Garmin hodinky a AndroidZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Navigácia Wear pre Garmin hodinky a Android

Navigačné pokyny alebo monitorovanie aktivity

V obchode Connect IQ Store nájdete pravdepodobne aj niekoľko ďalších aplikácií, ktoré dokážu takýmto spôsobom zrkadliť navigačné pokyny z Google Máp do Garmin hodiniek. Viaceré aplikácie však neboli dostupné pre Slovensko, resp. nebola dostupná ich sprievodná aplikácia pre Android.

Treba počítať aj s tým, že keď budete používať aplikáciu Navigácia Wear v Garmin hodinkách, nemôžete zároveň používať iné aplikácie – teda ani aplikácie na monitorovanie cvičenia. Niektoré Garmin hodinky môžu byť výnimkou, avšak v prípade mojich Garmin Forerunner 955 to tak bolo.

Bez ohľadu na to, zrkadlenie navigačných pokynov z Google Máp cez Navigáciu Wear sa môže v určitých situáciách zísť a je výhoda, že si môžete tieto pokyny sledovať priamo na Garmin hodinkách a nemusíte stále kontrolovať telefón.

Garmin hodinky: Ako zobraziť navigačné pokyny z aplikácie Google MapyZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Navigácia Wear pre Garmin hodinky

Ak chcete plnohodnotnú offline navigáciu, kúpte si Garmin hodinky s offline mapami

Ak patríte medzi používateľov, ktorí chcú pravidelne a často využívať navigáciu pomocou hodiniek, lepšou voľbou bude kúpa Garmin hodiniek s offline mapami. Túto funkciu ponúkajú napríklad hodinky:

  • Epix 2 a Epix Pro Gen 2 s AMOLED displejom
  • Fénix 7 a Fénix 7 Pro s transflexným MIP displejom
  • Forerunner 955 s transflexným MIP displejom
  • Forerunner 965 s AMOLED displejom

Zoznam všetkých Garmin hodiniek s offline mapami nájdete na webe Garminu. Offline mapy v Garmin hodinkách obsahujú aj body záujmu, vďaka čomu fungujú plnohodnotne a samostatne. Nepotrebujete žiadne ďalšie zariadenie, všetko potrebné máte v hodinkách.

Znamená to, že offline mapy môžete použiť na skontrolovanie vašej lokality, ale aj na to, aby ste ich kedykoľvek spustili, vyhľadali bod záujmu a spustili si navigáciu k nemu. Všetko funguje priamo cez hodinky, takže sa nespotrebováva batéria vo vašom telefóne ako v prípade zrkadlenia navigačných pokynov z Google Máp. A offline mapy môžete používať aj priamo počas monitorovania aktivity.

V obchode Connect IQ Store takisto nájdete nejaké aplikácie s mapami, avšak ich funkcionalita zaostáva za systémovými offline mapami. Čiže, ak je táto funkcia pre vás dôležitá, kúpte si Garmin hodinky, ktoré majú offline mapy.

Zdroj: vlastné, Garmin

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit