Nová generácia obľúbených hodiniek od Huawei je tu.

Hodinky série Huawei Watch GT sú dlhodobo obľúbené aj na Slovensku. Už niekoľko rokov ponúkajú atraktívnu kombináciu štýlového dizajnu, dlhej výdrže batérie a funkcií, ktoré stačia mnohým používateľom.

Huawei teraz predstavil už piatu generáciu týchto hodiniek, ktorá prichádza na trh rovno v dvoch verziách – v základnej verzii Huawei Watch GT 5 a aj vo verzii Huawei Watch GT 5 Pro. Je to rozdiel v porovnaní s minulosťou, keďže modely Pro prichádzali na trh vždy s určitým oneskorením.

Všetky základné a dôležité informácie o hodinkách série Huawei Watch GT 5, vrátane stručného zhodnotenia rozdielov medzi základnými a Pro modelmi, nájdete v samostatnom článku TU. V tejto recenzii sa zameriam na zhodnotenie mojich poznatkov z používania 46 mm verzie hodiniek Huawei Watch GT 5 Pro.

Dve veľkosti, titán, keramika a zafírové sklíčko

Hodinky Huawei Watch GT 5 Pro sú dostupné v dvoch veľkostiach. Väčší model má priemer 46 mm a vyznačuje sa osemuholníkovým rámom okolo displeja, resp. celkovou konštrukciou s týmto dizajnom. S takýmto spracovaním prišli už hodinky Huawei Watch GT 4 a nová generácia na to nadväzuje.

K dispozícii je tiež menší model s veľkosťou 42,5 mm. Je navrhnutý tak, aby zaujal najmä ženy, čo v prípade smart hodiniek nebýva zďaleka pravidlom.

Podobne ako v minulosti, aj teraz sa základný model a verzie Pro odlišujú použitými materiálmi. Základný model má oceľové telo a bližšie nešpecifikované ochranné sklíčko. Verzia GT 5 Pro má titánové telo (TC4) a keramickú zadnú stranu v prípade väčšej verzie. Menšia verzia má keramické telo a v niektorých prípadoch je použitá titánová luneta. GT 5 Pro, obe veľkosti, využívajú zafírové ochranné sklíčko.

Hodinky majú 1,43-palcový AMOLED displej, resp. 1,32-palcový AMOLED displej. Rozlíšenie je v v oboch prípadoch 466 × 466 pixelov. Maximálny jas výrobca nešpecifikuje.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro v drahšej verzii s titánovým remienkom

Zabudovaná klávesnica, pomocou ktorej môžete odpisovať na správy

Priznám sa, že keď som začal používať hodinky Huawei Watch GT 5 Pro, tak prvé čo mi prebehlo hlavou, bolo to, že oni (inžinieri Huaweiu) ma fakt počúvajú. Nie síce úplne na 100 %, ale mnohé pripomienky, ktoré som v minulosti vytýkal v mojich recenziách na hodinky tohto výrobcu, sú v novej verzii zapracované.

Pre mnohých používateľom tým najdôležitejším zlepšením bude fakt, že Watch GT 5 (Pro) ponúkajú zabudovanú klávesnicu. Na správy z telefónu už môžete odpisovať priamo cez hodinky. Platí iba pre Android telefóny, keďže Apple túto funkciu blokuje. Hodinky série Watch GT 5 fungujú aj s iPhonom, avšak v ich prípade nie je možné reagovať na správy, iba si ich pozerať.

Huawei Watch GT 5 (Pro) síce zatiaľ neponúkajú slovenskú klávesnicu, takže vám neponúknu návrhy pri písaní v slovenčine, avšak táto funkcia by mala v budúcnosti pribudnúť. Ja som v rámci testovania využíval anglickú klávesnicu a na rýchle odpísanie cez hodinky mi to bohato postačovalo.

Huawei dokonca podporuje aj prepis hovoreného slova do textovej podoby, avšak táto funkcia je dostupná iba pre niektoré jazyky (slovenčina a čeština medzi nimi zatiaľ nie sú) a vyžaduje, aby boli hodinky pripojené k smartfónu značky Huawei.

Každopádne, zabudovaná klávesnica, pomocou ktorej môžete odpisovať na správy priamo cez hodinky, je v segmente hodiniek s dlhou výdržou batérie veľký úspech. Huawei Watch GT 5 (Pro) sú prvé hodinky, ktoré to reálne ponúkajú. Rovnakú funkciu síce nedávno oznámil aj Amazfit, avšak aktualizácia s touto funkciou mi zatiaľ neprišla.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro

Bezkontaktné platby sú (skoro) tu

Ďalšou novinkou, po ktorej už niekoľko rokov volali mnohí používatelia, sú bezkontaktné platby. Hodinky série Huawei Watch GT 5 obsahujú NFC čip a konečne už umožňujú bezkontaktne platiť aj v Európe. V prvej várke majú túto funkciu k dispozícii iba používatelia v Poľsku.

Do konca roka 2024 ju dostanú aj v Nemecku a ďalšie krajiny pribudnú v roku 2025. Verím, že by sme sa časom mohli dočkať aj na Slovensku a v Česku.

Bližšie detaily k platbám a použitému riešeniu zatiaľ nemám k dispozícii. Keď sa v tomto smere objavia nové informácie a keď prídu platby Huawei hodinkami aj na Slovensku, určite o tom budem informovať na webe touchit.sk. Konečne však vidím svetlo na konci niekoľkoročného tunela.

Aj napriek tomu, ak sú pre vás bezkontaktné platby dôležité, osobne by som si kúpil Huawei Watch GT 5 alebo GT 5 Pro až v momente, kedy budú platby reálne fungovať aj u nás.

V súvislosti s touto funkciou som zisťoval, či budú platby dostupné aj pre staršie modely série Huawei Watch GT. Aktuálna informácia je taká, že nie, iba pre sériu Huawei Watch GT 5. Avšak, ako som už napísal, počkajme si na finálne informácie, keď Huawei reálne spustí platby aj u nás.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro

Offline mapy priamo v hodinkách

Ďalším výborným zlepšením sú offline mapy, ktoré ponúkajú všetky hodinky série GT 5. Verzie GT 5 Pro ponúkajú aj extra vrstvu so zobrazením vrstevníc a umožňujú značenie waypointov v rámci trailového behu. K dispozícii je tiež rýchly import trás zo služby Komoot.

Nové trailové funkcie plánujem v blízkej budúcnosti otestovať podrobnejšie, keďže som to aktuálne nestihol, najmä kvôli počasiu. Huawei však musím pochváliť za to, ako príjemne sa s offline mapami pracuje. Scrollovanie, zoomovanie, ale aj vykresľovanie a dokresľovanie máp, to všetko je na pomery hodiniek s dlhou výdržou nadštandardne rýchle.

Používateľský zážitok z dotykového ovládania a používania máp je dokonca ešte lepší ako v prípade Garmin Fénix 8, ktoré som testoval nedávno. Objektívne treba povedať, že offline mapy Garminu sú z hľadiska funkcií o úroveň až dve vyššie – v tomto smere sa nedajú hodinky úplne porovnávať.

Pokiaľ však beriem do úvahy iba samotný zážitok z toho, ako sa pohybujete prstom po displeji a ako na to reaguje mapa v hodinkách, tak si Huawei Watch GT 5 (Pro) zaslúžia pochvalu.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro

Výborný používateľský zážitok a rýchle reakcie

Toto tvrdenie platí aj pre celkový zážitok z používania hodiniek. Animácie sú svižné, hodinky reagujú rýchlo a rozdiely v porovnaní s tradičnými smart hodinkami, napríklad so systémom Wear OS, sa už postupne vytrácajú.

Vrátim sa ešte k offline mapám. Mám k nim jednu pripomienku a tou je, že by som ich chcel vedieť používať aj mimo režimu cvičenia. Mapy sú aktuálne dostupné iba v prípade, že si zapnete režim vonkajšieho cvičenia s GPS a v rámci neho sa vám zobrazí mapa.

Iným spôsobom sa nedajú offline mapy zobraziť, čo je škoda. A pritom sa v hodinkách nachádza aplikácia Petal Mapy. Tá vás však odkáže iba na stiahnutie mobilnej aplikácie do telefónu a to aj v prípade, že sú v hodinkách stiahnuté offline mapy.

Chápem, prečo je to tak, ale Huawei by na tom mohol ešte popracovať a ponúknuť napríklad dva spôsoby používania tejto aplikácie – jeden by využíval mapy v hodinkách, druhý pripojenie k telefónu.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro

Tradičné inteligentné a zdravotné funkcie

Huawei Watch GT 5 Pro ponúkajú tradičné inteligentné a zdravotné funkcie, ktoré boli dostupné aj v predchádzajúcich verziách. K dispozícii je Bluetooth telefonovanie z pripojeného telefónu, ukladanie mp3 súborov a ich prehrávanie priamo z hodiniek, stopky, časovač, počasie, kalkulačka, kalendár a ďalšie.

Do hodiniek si môžete nainštalovať aplikácie tretích strán. Prostredníctvom aplikácie Mobcards si môžete do hodiniek uložiť vernostné karty, avšak vyžaduje sa prémiová verzia tejto aplikácie za jednorazový poplatok. Využíval som aj aplikáciu Navigation, ktorá umožňuje zrkadliť pokyny z aplikácie Mapy Google z telefónu a to-do list TickTick.

Hodinky je tiež možné spárovať so službami Strava, Komoot a Adidas Running. Do Stravy sa posielajú všetky vonkajšie cvičenia so záznamom GPS, zo služby Komoot si môžete importovať trasy.

Huawei Watch GT 5 Pro tiež ponúkajú celodňové meranie tepu, stresu, teploty pokožky a analýzu spánku s monitorovaním dýchania. Nechýba ani meranie EKG a detekcia tuhosti ciev – tieto funkcie fungujú aj na Slovensku. Nepribudla však žiadna nová funkcia, čo je trochu škoda. Ocenil by som funkciu na analýzu regenerácie počas noci na základe variability srdcového tepu.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro

Presnejšie meranie tepu aj GPS

Huawei zdokonalil senzor tepu, avšak tomu som nemal čo vytknúť ani v minulosti – až na špecifické výnimky. Zdokonalený senzor tepu je presnejší, spoľahlivejší a rýchlejšie meria okysličenie krvi SpO2. V rámci monitorovania cvičenia som takisto nezaznamenal nejaké výraznejšie odchýlky (ako napríklad v prípade Watch GT 4 počas chôdze) a celkovú presnosť hodnotím ako výbornú.

Potešila ma aj zlepšená presnosť záznamu GPS. V tomto smere môžem povedať, konečne. Huawei v posledných rokoch hovoril o tom, ako zlepšil presnosť, ale ja som to počas testovania nikdy nevidel. V prípade Huawei Watch GT 5 Pro však môžem potvrdiť, že došlo k zlepšeniu, ktoré vidím aj ja.

Presnosť GPS radím vo väčšine prípadov na úroveň hodiniek od Amazfitu, v tesnom závese za hodinkami Garmin a Apple Watch. V extrémne náročných situáciách však môžu mať nové Huawei Watch GT 5 Pro stále mierne problémy. Potvrdil to aj môj testovací beh úzkymi uličkami v Barcelone, viď. obrázky nižšie. Bez ohľadu na to, kvalita záznamu GPS sa medzigeneračne citeľne zlepšila.

Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – beh, Roman
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – beh, Roman
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s Garmin Forerunner 255 – beh, Xénia
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom – kardio + posilňovací tréning
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom – cyklotrenažér
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom a Amazfit T-Rex 3 – cyklotrenažér
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – chôdza (Apple Watch mali s touto aktivitou v jednej časti problém)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – chôdza (hodinky mali trochu problém s presnosťou merania, čo mohlo byť spôsobené dažďom)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (oranžová farba) a porovnanie s Garmin Forerunner 255 (modrá farba)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (červená farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba) a Pixel Watch 3 (modrá farba)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (červená farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba), Pixel Watch 3 (modrá farba) a Amazfit T-Rex 3 (fialová farba)
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (fialová farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba), Garmin Forerunner 955 (modrá farba) a Amazfit T-Rex 3 (červená farba). GT 5 Pro mali v niektorých náročných miestach dva menšie problémy
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro: Presnosť merania GPS (fialová farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba), Garmin Forerunner 955 (modrá farba) a Amazfit T-Rex 3 (červená farba). GT 5 Pro mali v niektorých náročných miestach dva menšie problémy

Výdrž a nová prémiová služba Huawei Health+

Huawei Watch GT 5 Pro majú výdrž na úrovni až 14 dní v prípade väčšej verzie a 7 dní v prípade menšej verzie. Hodinky som však používal so zapnutým always-on displejom a s každodenným cvičením som dosahoval výdrž na úrovni približne 5 dní. GT 5 Pro podporujú rýchle bezdrôtové nabíjanie, kompletné nabitie trvá približne hodinu.

Huawei spoločne s novými hodinkami spustil prémiovú službu Huawei Health+. Tá ponúka nové videá s cvičeniami, relaxačnú hudbu, dychové cvičenia a tréningový plán zameraný na chudnutie a udržiavanie kondície.

Všetky funkcie, ktoré boli v minulosti bezplatné, sú bezplatné aj naďalej. Nová služba prináša nový prémiový obsah, ktorý doteraz nebol dostupný. Predplatné stojí 8 eur mesačne alebo 60 eur ročne. Služba je voliteľná a nemusíte ju využívať. Súčasťou hodiniek je 3-mesačné predplatné zadarmo, aby ste si ju vyskúšali.

Huawei Watch GT 5 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 5 Pro vo verzii s titánovým remienkom

Verdikt

Huawei Watch GT 5 Pro sú hodinky s pekným dizajnom a kvalitnou titánovou konštrukciou a zafírovým sklíčkom. Huawei priniesol s novou generáciou viacero zlepšení, ako je zabudovaná klávesnica na odpisovanie, čo je veľká vec. Veľkou vecou budú aj bezkontaktné platby, keď reálne prídu aj na Slovensko. To, že sú už dostupné v Európe, je skvelý začiatok.

Príjemnou novinkou sú takisto offline mapy a zlepšené GPS. Tieto zlepšenia prinášajú aj základné verzie hodiniek, ktoré majú síce oba oceľovú konštrukciu, avšak za 250 eur môžu byť pre niektorých používateľov výhodnejšou voľbou.

Na druhej strane, konkurencia je dnes veľmi silná a pokiaľ chcete ušetriť, niekomu môžu stačiť hodinky Xiaomi Watch S3. Alternatívou sú potom staršie Amazfit Balance alebo nové outdoorové Amazfit T-Rex 3, ktorých recenziu takisto pripravujem.

Cena: od 379 eur

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit