Kedy bude funkcia dostupná pre širokú verejnosť, zatiaľ nie je známe.

Smart hodinky sa neustále zlepšujú z hľadiska zdravotných funkcií. Štandardom týchto zariadení je, že dokážu merať celodňový tep, okysličenie krvi a analyzovať spánok. Hodinky tiež ponúkajú funkciu merania stresu, ktorá v závislosti od použitej technológie vyhodnocuje zmeny tepu a prípadne aj variability srdcového tepu. Prípadne stres merajú na základe elektrodermálnej aktivity.

Vo výbave niektorých hodiniek už nájdete aj funkcie na manuálne meranie EKG a manuálne meranie tlaku a tak sa mnohí používatelia pýtajú, kedy začnú merať hodinky glukózu, teda hladinu cukru v krvi. Faktom je, že konkrétnu odpoveď na túto otázku možnože nepoznajú ani samotní výrobcovia.

Meranie glukózy pomocou smart hodiniek sa spomína už takmer 10 rokov. Podľa pôvodných plánov mali túto funkciu ponúknuť už prvé Apple Watch, ktoré prišli na trh v roku 2015. Problémom je, že senzor na neinvazívne meranie cukru je aj dnes príliš veľký na to, aby sa dal použiť v smart hodinkách. Má veľkosť ako iPhone a môže ešte pár rokov potrvať, dokedy ho dokáže Apple zmenšiť na potrebnú veľkosť.

Apple Watch Series 9Zdroj: TOUCHIT
Apple vraj má senzor na meranie glukózy v krvi. Je však príliš veľký na to, aby sa dal použiť v hodinkách

Technológiu vyvíjajú všetci veľkí technologickí giganti

Apple využíva na monitorovanie glukózy v krvi kremíkový fotonický čip, ktorý svieti laserom pod kožu a určuje koncentráciu glukózy v tele. Okrem zmenšenia senzora, aby sa dal použiť v hodinkách, je potrebné zoptimalizovať jeho presnosť a takisto algoritmy, ktoré vyhodnocujú namerané dáta.

Na meraní hladiny cukru v krvi pracuje aj Samsung. Hon Pak, šéf divízie Samsung Mobile Digital Health, sa v rozhovore pre Bloomberg vyjadril, že ak dokážeme kontinuálne merať krvný tlak a glukózu, bude to úplne nová úroveň“. Pak nedefinuje, v akom stave vývoja týchto technológií sa Samsung aktuálne nachádza, avšak potvrdil, že Samsung na tento účel „vynakladá značné investície“. Podobne ako ostatní veľkí hráči na trhu.

Do tohto segmentu patrí aj čínsky Huawei, ktorý viackrát uviedol, že pracuje na výskume manažmentu glukózy v krvi. Túto funkciu, v nejakej forme, by mali ponúkať hodinky Huawei Watch 4 Pro, avšak iba na čínskom trhu. Nie je známe, čo presne meria a s akou spoľahlivosťou.

Huawei Watch 4 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro experimentujú s meraním cukru v krvi, ale iba v Číne

Dajte si pozor na lacné čínske noname hodinky, ktoré sľubujú meranie cukru v krvi

Takže, pokiaľ hľadáte smart hodinky, ktoré budú vedieť merať glukózu v krvi, musíte si ešte niekoľko rokov počkať. Aktuálne sú dostupné iba riešenia, ktoré využívajú aplikácie tretích strán. Tie síce umožňujú zobrazovať informácie o glukóze v krvi, avšak fungujú iba v kombinácii s iným zariadením alebo senzorom. Nie samostatne.

A ak by ste na niektorom z čínskych obchodov (AliExpress, Temu a ďalšie) našli smart hodinky, ktoré ponúkajú všemožné zdravotné funkcie a ešte vraj merajú aj glukózu v krvi, berte to s rezervou. Ako som spomenul, túto funkciu zatiaľ neponúka žiaden veľký výrobca, takže na trhu zatiaľ nie sú žiadne smart hodinky, ktoré by mali certifikované a spoľahlivé meranie glukózy.

Je nepravdepodobné, že by technologických gigantov predbehol noname čínsky výrobca, ktorý predáva multifunkčné zdravotné smart hodinky a iba za 50 eur. Na trhu síce možnože nájdete špecializované hodinky, ktoré sú navrhnuté iba na meranie glukózy v krvi, avšak to je iná kategória zariadení ako smart hodinky, ktorým sa venujem na webe FITIT.sk.

Zdroj: macrumors, Bloomberg, Huawei, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit