Google priniesol svoje smart hodinky už aj na Slovensko.

Pixel Watch sú dlhodobo prezentované ako ukážka toho, ako by mali vyzerať hodinky so systémom Wear OS. Na Slovensku však v minulosti neboli v predaji, a tak tým najlepším, čo ste si mohli kúpiť k smartfónu so systémom Android, boli hodinky Samsung Galaxy Watch.

S príchodom hodiniek Pixel Watch 3 sa to mení. Tretia generácia je oficiálne v predaji aj na Slovensku a prináša tak nový vietor do sveta zariadení so systémom Wear OS.

Pixel Watch 3 som používal viac ako dva týždne a v tejto recenzii zosumarizujem moje skúsenosti. Takisto som s nimi behal a cvičil, takže sa budem venovať aj týmto funkciám, ktoré bývajú v ostatných recenziách často prehliadané.

Unikátny dizajn a dve veľkosti

Pixel Watch zaujmú svojím dizajnom, a to už na prvý pohľad. Platilo to pre prvú generáciu a platí to aj pre ich tretiu generáciu. Dizajn sa nemenil, kľúčovou novinkou je však skutočnosť, že Pixel Watch 3 sú prvýkrát dostupné v dvoch veľkostiach – s priemerom 41 mm a 45 mm.

Ja som mal na test 45 mm verziu a tú by som si aj osobne kúpil. Niekomu môže vyhovovať menšia verzia. V jej prípade je fajn, že Google zmenšil rámik displeja, a to o 16 % v porovnaní s Pixel Watch 2. 45 mm verzia prináša v porovnaní s predchádzajúcou verziou až o 40 % väčšiu obrazovku.

Hodinky majú hliníkové telo. Hornú časť tvorí 1,4-palcový LTPO AMOLED displej so zaobleným ochranným sklíčkom Corning Gorilla Glass 5. Jeho rozlíšenie je 456 × 456 pixelov. 41 mm verzia má 1,2-palcový displej s rozlíšením 408 × 408 pixelov. Maximálny jas dosahuje 2000 nitov, minimálny jas je 1 nit. V tomto smere nemám výhrady, čitateľnosť aj na priamom slnku počas letného slnečného dňa bola bezproblémová.

Technológia LTPO umožňuje prepínať obnovovaciu frekvenciu od 1 do 60 Hz.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Odolnosť

Pixel Watch 3 majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM a voči vode a prachu na úrovni IP68. V mori som s nimi neplával, nakoľko ponúkajú iba režim plávania v bazéne.

Dizajn hodiniek môže vzbudzovať obavy z hľadiska odolnosti voči nárazom či pádom. Je to kvôli tomu, že okolo displeja sa nenachádza žiadna luneta ani ochranný rámik. Celú ochranu displeja a vrchnej časti hodiniek zabezpečuje iba už spomenuté ochranné sklo.

Počas viac ako dvojtýždňového používania som nezaznamenal žiadne škrabance, a to sa mi párkrát stalo, že som s hodinkami buchol do okolitých objektov. Faktom však je, že Pixel Watch 3 sú skôr dizajnové hodinky a bol by som pri ich nosení opatrnejší. Ak je pre vás prvotriedna odolnosť, lepšou voľbou budú Samsung Galaxy Watch Ultra (ak chcete hodinky s Wear OS), Garmin Fénix 8 alebo cenovo atraktívne Amazfit T-Rex 3.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Výkon a používateľský zážitok

Hodinky Pixel Watch 3 poháňa procesor Snapdragon W5 v kombinácii s 2 GB RAM a 32 GB úložiskom. Rovnakú výbavu ponúkli aj rok staré Pixel Watch 2. Faktom je, že novší procesor od Qualcommu pre smart hodinky zatiaľ neexistuje a jedinou alternatívou by bol nový procesor od Samsungu, ktorý poháňa hodinky Galaxy Watch7Galaxy Watch Ultra.

Z praktického hľadiska nepovažujem voľbu procesora za problém. Snapdragon W5 ponúka svižné reakcie a spoločne s novým procesorom od Samsungu patrí k tomu najlepšiemu, čo si dnes môžete kúpiť. Hodinky reagujú rýchlo, používateľský zážitok je príjemný. Občasne som síce zaznamenal krátkodobé spomalenie, ale to bolo väčšinou len v prípadoch, keď som si dal hodinky na ruku a zadával som PIN kód.

Pixel Watch 3 majú predinštalovaný systém Wear OS 5 a Google sľubuje 3 roky aktualizácií. Je to o rok menej, ako ponúka Samsung. Rozhranie hodiniek sa mi však subjektívne páči viac v porovnaní s Galaxy Watch.

Práca s notifikáciami je rýchlejšia a pohodlnejšia, pričom oceňujem také detaily, že po prijatí upozornenia sa zobrazí veľkým fontom meno odosielateľa, resp. názov aplikácie a predmet správy. Takýchto drobností nájdete v rozhraní hodiniek viac.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Google aplikácie a prepojenie s telefónom

Hodinky majú predinštalovaného Google Asistenta, ktorý funguje v angličtine. K dispozícii sú tiež všetky dôležité Google aplikácie. Pomocou aplikácie Gboard môžete diktovať odpovede po slovensky a Mapy Google už po novom podporujú aj offline režim, čo je výborná vec. Platí to pre všetky hodinky so systémom Wear OS 3+, nielen pre Pixel Watch 3.

Hodinky som používal v kombinácii s telefónom Pixel 9 Pro XL. Zážitok z hľadiska komunikácie medzi telefónom a hodinkami bol bezchybný. Pixel Watch 3 v takomto prípade ponúkajú aj aplikáciu na diaľkovú spúšť fotoaparátu v Pixeli a Pixel diktafón na záznam hlasových nahrávok.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Výdrž batérie

Výdrž batérie je podľa Googlu na úrovni 24 hodín so zapnutým always-on displejom a 36 hodín v režime šetrenia batérie. Môžem to potvrdiť. Pokiaľ som s hodinkami počas jedného dňa dlhšie behal a následne šiel na prechádzku, musel som ich niekedy nabíjať častejšie ako raz za deň. To isté platilo, ak som počas behania počúval hudbu priamo z hodiniek.

Na druhej strane, počas daždivých dní, kedy som nešportoval vonku, som sa dokázal priblížiť s výdržou až na 2 dni – so zapnutým always-on displejom. Bolo to ovplyvnené aj softvérovým ciferníkom, ktorý som používal. V prípade 41 mm verzie treba počítať s kratšou výdržou batérie.

Počas testovania som nameral nasledujúce hodnoty spotreby batérie. Je možné, že Google vyššiu spotrebu počas záznamu GPS ešte zoptimalizuje:

  • vonkajšia GPS aktivita s always-on displejom – cca 1 % za 5 minút (12 % za hodinu)
  • vonkajšia GPS aktivita s always-on displejom + prehrávanie hudby – cca 1 % za 3 minúty (20 % za hodinu)
  • 9 hodín spánok – cca 14 %
  • bežné nosenie s always-on displejom – viac ako 1 deň a teoreticky až 2 dni (bez športovania s GPS a v závislosti od ciferníka)
  • bežné nosenie s vypnutým always-on displejom – cca 1,5 dňa až 2+ dni (bez športovania s GPS a v závislosti od ciferníka)

Hodinky budete nabíjať často a niektorí používatelia si na to budú musieť zvyknúť – najmä ak chcú s hodinkami aj spať, čo v prípade Pixel Watch 3 odporúčam. Poteší však rýchlejšie nabíjanie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou.

45 mm model som nabíjal zväčša do cca 80 % a obvykle stačilo dať hodinky na nabíjačku na niečo vyše polhodinu. Problémom nebude teda ani tak čas nabíjania, ako to, že musíte na nabíjanie myslieť. Z vybitého stavu na 100 % sa nabijú za 80 minút.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Výborné zdravotné funkcie

Pixel Watch 3 sa od hodiniek Galaxy Watch, ale aj od ostatných hodiniek so systémom Wear OS, odlišujú najmä špičkovými zdravotnými funkciami. Zabezpečujú ich technológie Fitbit. Hoci som v minulosti Google kritizoval za to, že zarezal Fitbit hodinky, tak musím uznať, že kombinácia Pixel Watch a Fitbit technológií funguje výborne.

Hodinky majú presný senzor tepu a aplikácia Fitbit kombinuje prehľadný a moderný dizajn so všetkými dôležitými funkciami. Pixel Watch 3 majú tiež výbornú analýzu spánku a vyhodnocujú aj regeneráciu na základe viacerých premenných. Tieto funkcie, ale aj spracovanie aplikácie Fitbit, sú subjektívne lepšie v porovnaní s aplikáciou Samsung Health a jej novou metrikou Skóre energie. Niektoré funkcie by si mohol od Fitbitu požičať aj Apple.

Pixel Watch 3 takisto obsahujú tzv. EDA senzor, ktorý ponúkajú aj hodinky Fitbit Sense 2. Tento senzor meria elektrodermálnu aktivitu. V praxi to znamená, že keď hodinky rozpoznajú nejakú reakciu vašej pokožky, spýtajú sa vás, ako sa cítite. Tieto reakcie môže spôsobovať stres, ale aj kofeín, jedlo či vzrušenie.

Značenie si vašich nálad cez hodinky pomôže hodinkám vypočítať, ako čelíte stresu a pomôže aj vám lepšie si uvedomiť, čo u vás spôsobuje aké stavy. Len teda, nie vždy som dokázal daný stav charakterizovať niektorou z predvolených nálad. Ak by vás funkcia otravovala (niektorých používateľov určite bude), môžete si tieto upozornenia vypnúť.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

EKG a upozornenia na nepravidelný srdcový rytmus

Pixel Watch 3 ponúkajú aj funkcie na meranie EKG a na vyhodnocovanie nepravidelného srdcového rytmu počas celodňového nosenia. Na rozdiel od Samsung Galaxy Watch sú tieto funkcie k dispozícii bez ohľadu na značku telefónu. Problémom je však to, že na Slovensku nie sú oficiálne dostupné.

Mne tieto funkcie síce fungovali, avšak bolo to dané tým, že som ich v minulosti počas testovania Fitbit hodiniek odomkol cez VPN. Neviem garantovať, či bude tento trik fungovať aj dnes. Každopádne, pokiaľ si Pixel Watch 3 zakúpite, skúste si dané funkcie aktivovať, keď pôjdete do Česka alebo Rakúska, resp. niekam na dovolenku, kde sú tieto funkcie dostupné. Po ich aktivovaní by vám mali fungovať aj po návrate na Slovensko.

Google som oslovil s otázkou, kedy hodinky získajú certifikáciu pre tieto funkcie aj pre Slovensko. Dostal som iba všeobecnú odpoveď, že neustále pracujú na ich rozširovaní. To isté platí aj pre novú funkciu na Detekciu straty pulzu (Loss of Pulse Detection). Táto funkcia deteguje stav straty pulzu a v takom prípade dokáže automaticky zavolať na operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby a zdieľať automatizovanú správu so zdôraznením kritického stavu spoločne s polohou.

Ak by sa náhodou zmenila situácia a na Slovensku by oficiálne pribudla niektorá z vyššie uvedených funkcií, prípadne všetky, budem o tom informovať.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Nové fitnes funkcie

Pixel Watch 3 prinášajú v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami veľký dôraz na bežecké funkcie. Google zoptimalizoval senzor tepu, ktorý je optimalizovaný najmä na monitorovanie behania. Pribudli aj nové pokročilé bežecké funkcie, ktoré vám umožnia analyzovať tréningový proces na základe vyhodnocovania dvoch metrík – pripravenosti (Daily Readiness) a kardiovaskulárnej záťaže (Cardio Load).

Metrika kardiovaskulárnej záťaže vyhodnocuje tréningovú záťaž za posledných 7 dní a porovnáva ju s historickými dátami. Pripravenosť vyhodnocuje kvalitu regenerácie počas spánku na základe viacerých parametrov vrátane spánku, pokojového tepu a variability srdcového tepu.

Kombináciou pripravenosti a kardiovaskulárnej záťaže vzniká tretia metrika s názvom Cieľová záťaž (Target Load), ktorá vám odporúča mieru intenzity aktivít počas daného dňa. Na podobnom princípe fungujú aj niektoré aplikácie ako Gentler Streak (moja obľúbená aplikácia pre Apple Watch), avšak výhodou hodiniek Pixel Watch je to, že kombinujú všetky dáta – spánok, regeneráciu, dáta o cvičení a všetky dáta o srdcovom tepe počas celodňového nosenia.

Ak sa nemýlim, tak Pixel Watch 3 sú jediné, alebo jedny z mála hodiniek, ktoré berú v rámci cieľovej záťaže do úvahy aj dáta z celodňového nosenia a nielen aktivity, ktoré si monitorujete. Objektívne treba povedať, že po necelých troch týždňoch neviem ešte plnohodnotne zhodnotiť prínos týchto funkcií. Avšak to, čo mi zatiaľ hodinky vyhodnocovali a odporúčali, zodpovedalo tomu, ako som sa cítil.

Pixel Watch 3Zdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3

Nové bežecké funkcie

Metrika Cieľová záťaž ovplyvňuje aj nové bežecké funkcie, ako sú prispôsobené denné bežecké odporúčania, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Táto funkcia však vyžaduje predplatné služby Fitbit Premium. Súčasťou hodiniek je polročné predplatné zadarmo.

Na denné bežecké odporúčania som bol zvedavý, keďže podobnú funkciu ponúkajú aj Garmin hodinky a ide o jednu z mojich najobľúbenejších funkcií. Pixel Watch 3 fungujú na podobnom princípe. Každý deň vám vygenerujú denný tréning, pričom si môžete zvoliť aj niektorý z alternatívnych behov. Niekoľkotýždňový systematický tréningový plán však hodinky neponúkajú.

Odporúčania sú ovplyvnené regeneráciou počas noci, ale aj nastaveniami tejto funkcie. Priamo v aplikácii Fitbit si môžete prispôsobiť, aká je vaša úroveň bežeckých schopností a či chcete primárne zlepšovať silu, vytrvalosť alebo oboje. Ja som si nastavil, že som pokročilý bežec a hodinky ma veru nešetrili.

Opäť platí, že na plnohodnotné zhodnotenie tejto funkcie je ešte skoro. Na to budem potrebovať pár mesiacov používania. Google však za túto funkciu chválim, pretože Pixel Watch 3 sú prvé smart hodinky so systémom Wear OS, ktoré sa snažia posunúť ďalej aj aspekt zdravého životného štýlu a používateľov pomocou viacerých nástrojov motivujú. Súčasťou služby Fitbit Premium je množstvo videí s cvičeniami na doma.

Pixel Watch 3: Aplikácia FitbitZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Aplikácia Fitbit
Pixel Watch 3: Aplikácia FitbitZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Aplikácia Fitbit
Pixel Watch 3: Aplikácia FitbitZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Aplikácia Fitbit

Presnosť GPS

Pixel Watch 3 stále využívajú iba jednopásmové GPS. Pred rokom boli najpresnejšími hodinkami so systémom Wear OS z hľadiska záznamu GPS, avšak dnes už zaostávajú za tohtoročnými novinkami od Samsungu.

Bez ohľadu na to, spoľahlivosť jednopásmového GPS bola vo väčšine prípadov v poriadku. Drobné odchýlky sa niekde objavili, avšak pri takmer všetkých tréningoch bola odchýlka nameranej vzdialenosti v porovnaní s Apple Watch Ultra 2 a Garmin Fénix 8 malá.

Výnimkou boli aktivity v lese, kde mi Pixel Watch 3 namerali o 10 % menšiu vzdialenosť ako konkurenčné hodinky. Neviem však prečo, keďže pri pohľade na trasu na mape som väčšie rozdiely nenašiel. Hodinky tiež majú problém s presnosťou merania na 260-metrovom bežeckom ovále, čo je vidno aj pri pohľade na mapu tréningu.

Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Fénix 8 (oranžová)
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Garmin Fénix 8 (oranžová)
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová)
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová)
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová)
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS. S bežeckým oválom majú hodinky problém
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS. S bežeckým oválom majú hodinky problém
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová)
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová)

Presnosť merania tepu

S presnosťou merania tepu som spokojný. Väčšinu času som s Pixel Watch 3 behal a presnosť bola na úrovni Apple Watch Ultra 2 a Garmin Fénix 8. Tieto hodinky som v minulosti porovnával s hrudným pásom a v rámci behu sa u mňa nevyskytovali prakticky žiadne odchýlky.

V prípade aktivít v telocvični však neviem presnosť merania tepu pomocou Pixel Watch 3 plnohodnotne zhodnotiť. Zaznamenal som niekoľko Zwift tréningov na cyklotrenažéri aj power yogu, avšak hodinky odmietajú exportovať dáta bez GPS na porovnanie. Nepomohli mi ani viaceré nástroje, ktoré v minulosti v prípade Fitbit hodiniek fungovali. Dnes už nefungujú alebo neponúkajú export kompletných dát o srdcovom tepe.

Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – beh
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – chôdza
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Pixel Watch 3: Presnosť merania tepu – chôdza

Verdikt

Pixel Watch 3 sú spoločne so Samsung Galaxy Watch Ultra a Galaxy Watch7 najlepšie hodinky so systémom Wear OS, ktoré si dnes môžete kúpiť. To, ktoré hodinky si vyberiete, je dané aj tým, ktorý telefón používate.

Osobne sú mi sympatickejšie Pixel Watch 3. Dôvodom je rozhranie systému Wear OS, ktoré sa mi viac páči, ale najmä zabudované zdravotné a fitnes funkcie od Fitbitu. V tomto smere majú Pixel Watch navrch pred hodinkami od Samsungu a mohli by vyhovovať aj náročnejším používateľom.

Pixel Watch 3 za tohtoročnými modelmi hodiniek Samsung Galaxy Watch zaostávajú z hľadiska presnosti GPS a výdrže batérie v prípade porovnania s Galaxy Watch Ultra. Práve kratšia výdrž môže byť pre niektorých používateľov problémom – najmä, ak nie sú zvyknutí často nabíjať hodinky.

Pixel Watch 3 sú vo svete dostupné aj v LTE verzii. U nás je v predaji zatiaľ iba Wi-Fi verzia, nakoľko LTE konektivitu momentálne nepodporuje žiaden slovenský operátor.

Cena: 399 eur (41 mm), 449 eur (45 mm)

Zapožičal: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit